Economie

Emil Iugan, patronul MIS Grup, se plânge de lipsa eticii în afaceri şi de concurenţă neloială

Patronul MIS Grup Anieş, omul de afaceri Emil Iugan, a reclamat concurenţa neloială între firmele româneşti şi cele străine. Iugan a insistat totodată ca gospodăria ţărănească de munte să aibă un loc special în noul Plan Naţional de Dezvoltare Rarală unde nici măcar nu este menţionată, locuitorii zonei riscând să rămână izolaţi şi cu ani în urma civilizaţiei.

Emil Iugan i-a spus ministrului Agriculturii Daniel Constantin că firmele româneşti sunt dezavantajate în relaţia cu cele străine.

„Aş vrea să vă aduc în atenţie un aspect, concurenţa neloială între firmele româneşti şi cele străine care sunt reprezentate mai puternic prin Asociaţia Investitorilor Străini, reuşesc să se impună în faţa legislativului mai bine decât noi, obţin favoruri legislative în faţa cărora Consiliul Concurenţei este inexistent. Avem dovezi concrete că se practică poziţii dominante în piaţă în faţa cărora noi suntem neputincioşi. Nu cerem altceva decât condiţii egale între firmele româneşti şi cele străine”, a spus Emil Iugan.

El a  explicat că o firmă străină care face o afacere pe teritoriul României, se poate credita de la o bancă cu 1 -1,5% dobânzi, în timp ce dobânda pentru 8% media. „Dintr-o dată, nu mai putem vorbi de etică în afaceri în faţa acestor aspecte”, a spus Emil Iugan.

Omul de afaceri a mai reclamat că, la şase ani de la încheierea unor proiecte Sapard, încă se mai fac evaluări ale acestora. „Pe aceste firme, nu mai putem depune proiecte, am mai făcut intervenţii, nu s-a rezolvat nimic”, a spus el.

Emil Iugan a mai semnalat faptul că, în noul Plan de Dezvoltare Rurală, ar trebui încurajată gospodăria ţărănească.

„În noul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală nu se pomeneşte nimic de gospodăria ţărănească de munte de parcă ne e ruşine cu ea, deşi de acolo provenim. Am vrea ca în noul PNDR să se prevadă măsuri de dezvoltare a ceea ce înseamnă gospodăria de munte prin realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europe pe baza unor proiecte realizate de autorităţile locale în cooperare cu asociaţiile crescătorilor de animale privind dezvoltarea infrastructuirii agricole”, a spus Iugan.

El a cerut să se facă un cadastru general, apoi drumuri agricole de hotar unde omul să poată merge cu mijloace mecanizate, realizarea de reţele electrice, dotarea prin proiecte europene cu mică mecanizare a gospodăriei ţărăneşti de munte.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus că statul va acorda din 2014 un ajutor unic nerambursabil de 15.000 de euro pentru fermierii care vor să-şi dezvolte fermele şi să iasă din zona de subzistenţă şi semisubzistenţă.

“Vor exista măsuri mult mai eficiente decât Măsura 141 prin care acordăm cinci ani de zile 1500 de euro către gospodăriile ţărăneşti, măsură prin care nu facem altceva, din punctual meu de vedere decât să prelungim agonia. Trebuie să-i ajutăm pe acei oameni să ajungă să aibă ferme de familie. Din acest motiv, chiar din acest an din fonduri europene, şi sper că va continua şi după 2014, am acordat un sprijin nerambursabil de 50.000 de euro pentru cei care vor să-şi dezvolte fermele de familie. Mai mult decât atât, există şi o facilitate pe care o putem acorda din 2014, un ajutor unic, 100% nerambursabil, de 15.000 de euro, pentru cei care vor să iasă din zona de fermieri mici, subzistenţă, semisubzistenţă, să se orienteze către piaţă, să producă pentru piaţă. E altă formă de sprijin important pe care putem să o acordăm în măsura posibilităţilor unui buget care este mai mic în perioada 2014-2020 decât a fost 2007-2013”, a spus Daniel Constantin în conferinţă de presă.

În cadrul mesei rotunde pe teme de agricultură la care a participat, Constantin a explicat că, pentru Măsura 141, au fost depuse 22.000 de proiecte.

“Personal cred că nu deschideam niciodată această Măsură 141 dacă eram ministru. Nu cred că a adus vreun beneficiu şi nu cred că va aduce, doar va întreţine o activitate mică în gospodăria familiilor. Sunt 480 de milioane de euro care au mers către această direcţie şi care puteau fi folosiţi într-o modalitate mult mai corectă, cum ar fi de exemplu fermele de familie pentru că venim nu cu 1500 de euro, ci cu 50.000 de euro să-l ajutăm să crească cu adevărat de la două-trei capete câte are în momentul de faţă până la 20 de capete. Acordăm cei 1500 de euro, nu facem altceva decât să prelungim agonia”, a  spus ministrul.

Ministrul a spus că, în prezent, la nivel naţional, sunt 800.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare de teren şi 11.000 de fermieri care primesc jumătate din fondurile pe care ţara noastră le are la dispoziţie pentru că aceştia din urmă gestionează jumătate din suprafaţa agricolă a României.

“Nu există, din păcate, clasa de mijloc în agricultură. În Franţa, Germania, Danemarca, agricultura e concentrată în fermele de familie şi acest lucru trebuie să fie şi la noi în perioada următoare indiferent de cine e la guvernare. Trebuie să fie un element strategic în orice guvernare consolidarea fermelor de familie, trecerea gospodăriilor ţărăneşti pe care le avem în ferme care să producă pentru piaţă”, a spus Daniel Constantin.

El a declarat că, pentru înfiinţarea fermelor de familie, Ministerul Agriculturii a alocat deja 50 de milioane de euro pe care le pune la dispoziţia fermierilor prin Măsura 121 care va fi deschisă săptămâna viitoare.

“Vă pot asigura că marţi veţi găsi pe site-ul Ministerului şi al Agenţiei de Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şase proiecte tip pe care ministerul le-a elaborate şi le pune gratuit la dispoziţia dumneavoastră. Puteţi completa doar datele personale şi să primiţi o finanţare nerambursabilă care poate fi până la 50.000 de euro, dar la care trebuie să aveţi o contribuţie care poate fi de 40, 50, 60% în funcţie de proiect şi care se poate asigura, de această dată, de către un fond de creditare pe care l-am creat, cu o dobândă mult mai bună decât există pe piaţă şi fără ca dumneavoastră să veniţi cu garanţii”, a spus Daniel Constantin.

El a spus că, în felul acesta, speră că se vor crea cel puţin o mie de ferme.

Totodată, ministrul Daniel Constantin a anunţat că în noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală nu vor mai fi alocaţi bani pentru ferme de semisubzistenţă.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS