Elemente de mobilier decorativ stilizate în oraș, grup statuar în Piața Unirii

Holistic

În programul de investiții din bugetul local pe 2017, în Bistrița este prevăzută și amplasarea unor elemente de moblier decorativ stilizate, cinci la număr, în Parcul Municipal, Piața Morii, Pădurea Schulerwald, zona Andrei Mureșanu, etc., suma alocată fiind 50.000 de lei.

30.000 de lei vor fi cheltuiți pentru o machetă din bronz a Cetății Bistrița (foto arhivă).

Câte 6.000 de lei vor costa plăcuțele indicatoare pentru statuile fierarului Pfaffenbruder și fotografului Alexandru Roșu, amplasate pe axele turistice.

Municipalitatea vrea să amenajeze un grup statuar în Piața Unirii. Cu 35.000 de lei va fi organizat un concurs de soluții, iar 100.000 de lei sunt alocați pentru investiția propriu-zisă.

În prezent, în Piața Unirii se află bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, adus aici în 2012 din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean. În Piața Unirii se organizează manifestările dedicate Zilei Unirii (Mica Unire). Documentele înregistrează piațeta din fața mănăstirii cu numele de Rossmarkt, devenită după 1934 Piața Unirii. La 24 octombrie 1948, în actuala Biserică a Protopopiatului Ortodox a avut loc ”Proclamarea solemnă a unificării bisericeşti a românilor ardeleni”. Biserica este cunoscută şi sub numele de ”Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea ”coroanei habsburgice”, ca biserică militară.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. paul

  PIATA UNIRII este locul cel mai reprezentativ din Bistrita ce are legatura cu 1 Decembrie – ziua nationala a Romaniei. Aici, delegatia Bistriţei, participanta la Unirea din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia a primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara, dupa ce acesta a fost sfintit in Biserica Romana Unita, achizitionata de romanii din oras inca din 1895 . Prin urmare Piata Unirii nu are nici o legatura cu mica unire si cu bustul lui Cuza pe care un primar incult l-a mutat aici in 2012 de la IJP, falsificand in mod inconstient istoria locului. Mai trebuie stiut ca la 29 noiembrie 1938, în Piaţa Unirii, locul de unde plecase spre Alba Iulia delegaţia bistriţenilor pentru a vota Unirea cu Ţara, a fost dezvelită statuia de bronz a poetului Andrei Muresanu in prezenta a peste 80.000 de bistriţeni, adunaţi pentru a cinsti marele eveniment, personalităţi ale culturii şi artei, urmaşi în linie directă ai poetului. Din pacate, după numai doi ani, în 1940 urmare a dictatului fascist de la Viena, statuia a trebuit să fie mutată la Sibiu, de unde a revenit în anul 1945, fiind aşezată de această dată in Piata Centrala, pe soclul pregatit de autoritatea maghiara pentru statuia lui Miklós Horthy, unde se afla si astazi. Ar fi cazul ca macar acum la mai putin de 10 luni de la intrarea in 2018, anul centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie sa fie corectate ineptiile comise de primarul Cretu, adica bustul lui Cuza, sa fie mutat inapoi la IJP, acolo unde-i este locul, iar in Piata Unirii sa fie dezvelit un monument simbolizand legatura Bistritei cu Ziua Nationala a Romaniei . Tot in Piata Unirii, alaturi de acel monument simbolizator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, ar trebui sa fie adus si catargul cu steagul tricolor din Piata Centrala, unde sunt ingramadite prea multe simboluri. In felul acesata Piata Unirii dominata de steagul tricolor ar putea deveni si piata Tricolorului din Bistrita.

  (0)
 2. Marius Nicolae Pop

  Domnule paul, corect si documentat! Este momentul sa se intample ceea ce trebuie!Adevarul istoric nu poate fi omis sau trecut cu vederea…Cu respect, MNPop

  (0)
 3. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

  Ar fi interesant sa se toarne un bust cu tov (dodon) inaintea acceptarii vizitei oficiale si nedorite in BISTRITA EUROPEANA. Poate dam si numele la vreo straduta in ( DUM- DUM).

  (0)
 4. Filip cel Drept

  In Piata Unirii, pe locul unde astazi este amplasat Cuza, ar trebui amplasat un ansamblu statuar, din care sa nu lipseasca cardinalul Iuliu Hossu (dar si alte personalitati bistritene ale vremii!), participant direct la evenimentele Marii Uniri din 1918 de la Alba-Iulia. Asta, mai cu seama ca Biserica de la „Coroana”, pâna la venirea comunistilor, a fost Biserica greco-catolica, iar Iuliu Hossu este de origine de la noi din judet (Milasul de Câmpie) si a sfârsit ca martir, in urma „binefacerilor” inchisorilor regimului comunist!

  (0)
 5. cat mai scump pentru ca, comisionul sa fie mare

  6000 de lei o placvuta indicatoare??? Din ce se face? Din aur??
  Cat mai poti fura primare?
  30000 de lei o macheta? Cat e la voi kilu de bronz? E de 100 de ori mai scump decat ai orice metal rar?
  Cat mai poti fura primare????

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.