DSP, Lions şi Liceul Sanitar luptă împreună împotriva diabetului zaharat. Ce activități au loc

14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF) există peste 199 milioane de femei care au diabet la nivel mondial, estimându-se că se va ajunge până la 313 milioane în anul 2040. Una din 10 femei trăiește cu diabet, iar multe dintre aceste femei nu au acces la educație, tratament sau îngrijire. Femeile cu diabet de tip 2 au un risc de zece ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, iar cele care suferă de diabet de tip 1 au un risc ridicat de a pierde sarcini sau de a naște copii cu malformații.

Tema din acest an a Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului este ,,Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos”. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului reprezintă principala campanie de conștientizare în ceea ce privește diabetul zaharat.

În 2017, obiectivul campaniei este angajarea comunităţilor locale în promovarea unei alimentaţii sănătoase ca factor cheie în lupta împotriva diabetului și ca piatră de temelie pentru sănătate şi dezvoltare durabile, a fiecărui individ.

În contextul general al campaniei din luna noiembrie se vor derula mai multe activități. Astfel:

– Clubul LIONS Bistrița în parteneriat cu DSP Bistrița-Năsăud și Liceul Teoretic Sanitar Bistrița – respectiv prin voluntarii lor, vor efectua în data de 14 noiembrie măsurări gratuite ale glicemiei în trei puncte din oraș (la Bistrița în supermarketul Kaufland 1 și 2 și supermarketul „Selgros”) între orele 10.00-12.00. Măsurarea glicemiei va fi însoțită de discuţii individuale referitoare la importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului.

– Marți 14 noiembrie, orele 12.00-13.00, Hotel „Coroana” Bistrița, patru medici de specialitate de la cabinetele medicale individuale cu specific în boli de nutriție, boli metabolice și diabet zaharat vor susține prezentări de specialitate adresate pacienților cu diabet zaharat. De asemenea, pe toată perioada prezentărilor vor fi oferite persoanelor interesate materiale educaționale şi testarea gratuită a glicemiei.

– DSP BN va asigura cu materiale informative specifice cabinetele medicale din zona industrială.

– Prin DSP BN vor fi sensibilizate autoritățile locale în vederea susținerii Programului Național de Prevenire a Obezității și Stil de Viață Sănătos, program cu efect direct asupra prevenirii diabetului.

”Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului din 14 noiembrie 2017 își propune să aducă tema diabetului în rândul femeilor, pe agenda politică și socială a lumii. Evenimentul va promova importanța accesului facil pentru toate femeile cu diabet la servicii medicale, astfel încât afecțiunea să fie ținută sub control, iar diabetul de tip 2 să poată fi prevenit. În acest sens, principalele recomandări ale Federației Internaționale de Diabet (IDF) pentru sistemele sanitare este ca acestea să își concentreze atenția asupra acestei afecțiuni și să prioritizeze nevoile pacientelor, asigurând un acces facil și egal tuturor la servicii medicale, tratament, tehnologii, la educație și informare. Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF), toate femeile cu diabet ar trebui să aibă acces la un plan de servicii medicale și de îngrijire care să includă o nutriție corectă și sport. De asemenea, pentru a reduce riscurile în timpul sarcinii, ar trebui să aibă posibilitate de screening înainte de a avea un copil. Peste 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos”, se arată într-un comunicat al DSP.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.