Economie

Drumurile forestiere au culoare preponderent portocalie

Industria lemnului e la pământ, la fel ca toată industria acestei țări. Nu-i nimic. Noi construim drumuri forestiere cu 1,5 milioane de euro kilometrul.

Județul Bistrița-Năsăud e fruntaș la tocat de bani publici pe astfel de drumuri pe care le-au distrus, de altfel, cei care au tăiat în neștire păduri și au făcut averi monstruoase. Nu i-a deranjat nimeni. Nici măcar pădurarii care, în anii 90, erau printre puținii șoferi de mașini 4×4 și tot ei, pioneri în domeniul construcțiilor de vile.

Anii au trecut, nu prea mai avem ce tăia sau dacă avem nu mai găsim cui să vindem lemnul. Așa că e vremea să construim drumuri forestiere. Ideea e minunată și ține de o ordine complet anapoda în care se fac lucrurile în această țară. Nu avem șosele, nu avem grădinițe, creșe sau spitale, dar vom avea drumuri forestiere care se vor face cu 1,5 milioane de euro kilometrul.

Poate că vă întrebați unde se vor construi astfel de drumuri. Avem și răspunsurile. În proporție de 90% în primării conduse de edili PDL.  

În comunele Telciu, Zagra și Runcu Salvei, toate conduse de primari PDL, se toarnă bani europeni cu lopata, la comun, în 10,5 kilometri. Să înmulțim așadar cu 1,5 milioane de euro/kilometru și obținem suma de 15,7 milioane de euro la îndemâna celor trei primari PDL.

Nu vă grăbiți să credeți că investiția e atât de săracă. Telciu mai ia, separat, bani pentru 14,3 km și Zagra pentru alți 8,4 km, adică alți 34 de milioane de euro în total. La Bistrița Bârgăului, comună condusă de fruntașul democrat-liberal Vasile Labă, se vor moderniza 9,8 kilometri de drumuri forestiere cu 14,7 milioane de euro, iar la Cetate, unde primarul e tot PDL, 11,04 kilometri. Mergem mai departe și dăm peste comuna Dumitrița condusă tot de PDL unde se primesc bani pentru 13,2 kilometri de drumuri forestiere, mai precis 19,8 milioane de euro. Poposim și la Ilva Mare, tot din țara portocalie PDL, unde se vor moderniza 10,5 km de drumuri forestiere. Lista continuă cu Lunca Ilvei – 10,8 km și Maieru – 8,72 km, toate comune conduse de democrat-liberali.

Pentru aspectul democratic se modernizează și unele drumuri forestiere din parohiile PSD și PNL, mai precis 7,3 km din comuna Leșu (PSD), 6,5 km din comuna Parva (PSD), 6,27 de km din comuna Șanț (PSD) și 17,7 km din comuna Romuli (PNL). Doar Romuli aredrumuri forestiere mai lungi de 10 km care primesc finanțare prin acest program. Restul să se mulțumească și cu mai puțin.

Așadar vor curge milioane de euro preponderent spre primăriile PDL. Care este utilitatea acestor drumuri? Cine circulă pe ele? Mai avem industrie prelucrătoare a lemnului? Sunt întrebări la care nu avem niciun răspuns. Știm doar că, la noi, se fură lemnul cu căruța care o ia de-a dreptul peste deal neavând nevoie de niciun drum.

Cristiana Sabău

Etichete

4 comentarii

  • Se vede ca cine nu lucreaza in administratie nu stie cu ce sa mananca, din pacate! Nu vreau sa tin partea vreunui partid sau primar, insa as vrea ca lumea sa fie informata corect… Acesti bani sunt bani europeni (in proportie de 80%) care vin in judet datorita unor proiecte aplicate pe Măsura 125 – Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricole si silvice din cadrul PNDR. Aceasta masura a fost deschisa pentru toate primariile din tara, deci si din judet. Va intrebati de ce doar unele primarii au prmit finantare pentru acest proiect? Pentru ca, daca veti face o mica analiza, nu toate proiectele pot fi acceptate si mai mult, nu toate comunele au drumuri forestiere de reabilitat. Iar sa bagati gradinitele, soselele, creșele sau spitale in aceeasi categorie, nu e posibil. informati-va ce inseamna proiecte si fonduri europene, finantare, eligibilitate si masurile specifice. Exista multe oportunitati de finantare, iar din punctul de vedere al accesarii fondurilor europene, judetul nostru are o pozitie foarte buna la nivel regional si national. Poate ca ar fi interesant de aflat cate proiecte are primarul PSD al Bistritei. A reusit sa depuna proiecte iar acestea sa fie aprobate, chiar daca nu multi stiu acest lucru….

    • Foarte interesant expozeul dvs. Ar fi la fel de interesant sa stiti ca niciun proiect nu trece fara avize de la ministere, indiferent cat de bun ar fi. Sa va aduc aminte cine face parte din Guvern? Nu cred ca nu stiti. Pe de alta parte, aud tot mai des formula „sunt bani europeni” care mi se pare ca seamana cu „daca e CAP, putem lua ca nu-i al nimanui”. Cred ca stiti ca si Romania contribuie din greu la bugetul UE, deci banii europeni nu cad din cer. Dimpotriva, ii platim cu varf si indesat.

  • Doresc sa fac cateva precizari pentru o corecta informare:
    1. Sumele alociate fiecarui proiect sunt eronat p[rezentate in articol.Este vorba de 1.500.000 Euro pentru fiecare proiect si nu pe Km.Rezulta ca,valoarea pe Km. este in medie intre aproximativ 120.000 – 240.000 eoru/km..
    2.In luna aprilie 2010 a fost o sesiune de proiecte pe Masura 125 deschisa pentru entitati pubice sau private din Romania detinatoare de drumuri forestiere si agricole precum si pentru sisteme de irigatii.
    3.Prima conditie, pentru a castiga un proiect cu finantare europena , este sa participi la o competitie nationala , asa cum se deruleaza PNDR-ul.
    4.Beneficiariii acestor proiecte sunt comunele din judet care au depus proiecte si nu primarii de o culoare sau alta politica .
    5.Acesti bani sunt alocati numai cu aceasta destinatie,iar necesitatea reabilitarii acestor drumuri vine in sprijinul economiei judetului, tinand seama de ponderea suprafetelor de paduri din judetul nostru.
    Eu cred ca ar trebui sa-i felicitam pe toti aceia care au depus proiecte, mentionand ca judetul nostru a castigat cele mai multe proiecte pe acesta masura la nivel national.
    Cu multumiri si o sera buna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS