Actualitate

Drama evreilor din Bistriţa deportaţi la Auschwitz acum 70 de ani, evocată la Sinagogă (FOTO)

Primarul Ovidiu Creţu, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, vicepreşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Paul Schwartz, managerul CJC Gavril Țărmure, şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, Alexandru Uiuiu, membri ai comunităţii evreilor bistriţeni, în frunte cu preşedintele Fredi Deac, au luat parte la un simpozion despre victimele nazismului.

1 fredi deac comemorare 3 iunie 2 tarmure tara uiuiu 3 iunie 3 paul schwartz 3 iunie 4 tara medan uiuiu

În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la deportarea evreilor din Bistriţa în lagărele de concentrare de la Auschwitz şi Birkenau, la Sinagogă a avut loc o conferinţă dedicată dramei evreilor din Ardealul de Nord în perioada ocupaţiei horthyste din 1944, susţinută de prof. dr. Silvius Chiş, care s-a referit la politica nazistă de exterminare a evreilor, cu aplicaţie pe izolarea în ghetou şi deportarea celor de la Bistriţa.

La Sinagogă au avut loc şi prezentări de volume având ca temă Holocaustul: ”Martiri sub steaua lui David”, ”O familie sub trei terori” şi ”Evreii someşeni”. Vorbitori: George Țâra, Alexandru Uiuiu şi Diana Medan.

5 silvius chis 3 iunie 6 marius pop 3 iunie sinagoga 7 ovidiu cretu 3 iunie sinagoga 8 fredi deac sinagoga 3 iunie

Evenimentul, la care au mai fost prezenţi viceprimarul George Avram, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, consilierul municipal Vasile Moldovan şi preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop, s-a încheiat cu un recital al violonistului Claudiu Hontilă şi pianistului Lucian Duşa.

Reprezentanţii comunităţii evreilor din Bistriţa au aprins lumânări în memoria victimelor Holocaustului.

Din Bistriţa-Năsăud, aproape 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi în Germania. Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial într-un lagăr aflat pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă, unde se spunea că va fi pregătit terenul pentru o crescătorie de porci. Din cauza condiţiilor grele, 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Deportarea s-a făcut în două tranşe. În prima rundă au plecat peste 3.100 de persoane, iar în 6 iunie s-a făcut a doua deportare, cu un număr de 2.875 de persoane. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania (peste 1.000 erau copii de până în 13 ani), 700 au reuşit să se întoarcă acasă. Niciunul nu mai trăieşte.

9 vasile moldovan sinagoga 3 iunie 10 comemorare sinagoga 3 iunie 11 fredi deac lumanari sinagoga 12 sinagoga comemorare evrei lumanari 3 iunie

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS