Ana Dragu, chemată la Guvern. Despre ce vrea să discute cu premierul Viorica Dăncilă

Holistic

Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa, în calitate de vicepreşedinte al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA), alături de Carmen Gherca, tot vicepreşedinte, a fost invitată să participe o la întâlnire cu Viorica Dăncilă, premierul României, care va avea loc vineri, 23 februarie, ora 10.30, la Guvernul României. Întâlnirea are loc la câteva zile după ce premierul a folosit inadecvat cuvântul „autist”.

Ana Dragu şi Carmen Gherca vor susţine punctele din petiția „Revoluția Copiilor – dreptul la terapie și servicii sociale” care, se rezumă, în sinteză, la şapte puncte.


Petiția inițiată de FEDRA și susținută de mai multe ONG-uri din domeniul social a strâns aproape 10000 de semnături și poate fi, în continuare, semnată. Cele două vor solicita premierului înființarea și susținerea de servicii pentru copiii și adulții cu TSA si alte dizabilități din România.

„Considerăm că fiecare copil și adult cu dezvoltare atipică are dreptul la tot suportul pe care un stat european e capabil și obligat să îl ofere. Vom reveni cu concluziile și rezultatele întâlnirii. Mulțumim pentru susținere! Avem în continuare nevoie de tot sprijinul societații civile, pentru a atinge toate aceste obiective care au ca scop crearea unui mediu armonios si suportiv pentru persoanele cu nevoi speciale”, a scris Ana Dragu pe Facebook.

Mai târziu ea a adăugat: „Am mulți prieteni buni pe Fb, precum și mulți prieteni contextuali și pseudo-prieteni. Zilele astea am simțit mult suport și asta mă ajută. Lupt pentru Dudu și pentru alți copii cu nevoi speciale. Și când ești singur, e sinistru, renunți repede, te deprimi, deci suportul, unitatea şi coerenţa sunt esențiale. Totuși pentru că primesc multe felicitări nemeritate vreau să vă cer ceva: vă rog mult să nu mă felicitați. Mi se face rușine când sunt felicitată.

Nu am obținut nimic, dar sper din tot sufletul ca problematica persoanelor cu autism și alte dizabilități să devină un punct important pe agenda publică. Prea mulți ani a fost ignorată și clasificată ca minoră. România a distrus de la Revoluție încoace cel puțin trei generații de copii cu dizabilități care, datorită lipsei accesului la terapii și suport social, sunt azi asistați sociali în întregime și în întregime dependenți de familiile lor distruse fizic și psihic de lupta cu sistemul pentru a dobândi drepturi elementare: oameni buni şi curajoşi şi demni care de zeci de ani duc lupta asta, fără nici un sprijin, fără nici un suport. Ba mai mult, într-un climat de stigmatizare și marginalizare.

Deci, nu mă felicitați. Noi, împreună, doar încercăm – și ăsta e efortul comun al tuturor colegilor din toate ONG-urile care au semnat petiția, efortul comun al tuturor actorilor sociali care ne sprijină – să nu renunțăm la viitorul copiilor și adulților noștri.

Mă bucură susținerea, dar priviți în jur! Trăim într-o țară în care lupta pentru drepturile copiilor și adulților cu dizabilități e etichetată, interpretată și regurgitată către popor ca o luptă politică, ca un atac la persoană sau partid politic.

În România anului 2018, sunt oameni în funcții publice care cred sincer că părinții copiilor cu dizabilități, inclusiv autism, au mijloace de a depista dizabilitatea intrauterin și totuși aleg să nască copii ca să jecmănească statul, să trăiască de pe urma lui. Cu asta se ocupă taberele prosistem în prezent. Cu a prezenta public o realitate distorsionată sever, cu a conferi tușe politice grosolane (inexistente în realitate) oricărui demers care are ca scop protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități.

E foarte, foarte mult până departe, oameni buni! Deci fiţi alături de noi nu doar azi şi mâine. Copiii atipici, cu nevoi speciale şi diferit abilitaţi (căci doar un ignorant ar putea crede că sunt lipsiţi de calităţi şi abilităţi, ori că nu au dreptul la o viaţă demnă, ori că au venit pe lume cu scopul clar de a constitui o povară financiară pentru măreţul stat român) au nevoie de tot suportul social pe tot parcursul vieţii lor, inclusiv când devin adulţi. Şi voi, da, fiecare dintre voi puteţi face diferenţa.

Puteţi discerne grâul de neghină şi puteţi înţelege că unui copil autist, cu Sindrom Down sau Dravet, unui adult cu tetrapareză spastică îi este ABSOLUT egal cine conduce ţara, atâta vreme cât trăieşte într-un mediu suportiv, cald, prietenesc, de acceptare necondiţionată şi toleranţă.

De fapt, ce voiam să spun e că petiţia noastră are 9985 de semnături. Care sunt următorii 15 semnatari să facem 10.000?”, a scris ea.

Viorica Dăncilă a susţinut săptămâna trecută, la Antena 3, că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că „şi-a pârât propria ţară” în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări.

Premierul i-a catalogat drept „autişti” pe cei care „dezinformează UE, în ciuda faptului că ştiu adevărul”.  Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, membrii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism au transmis că folosirea termenului de autist cu sensul profund negativ, într-o dispută politică, este o jignire adusă persoanelor cu această afecţiune.

Viorica Dăncilă ar fi trebuit să se prezinte marţi în faţa membrilor Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a fi audiată cu privire la afirmaţiile făcute, însă CNCD nu i-a transmis o invitaţiue în acest sens. În schimb, premierul a decis să aibă vineri o întâlnire cu asociaţiile de părinţi şi cu ONG-uri pentru a discuta despre problemele copiilor cu autism, cu sindrom Down şi boli rare.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Walter Born

  Sunt curios daca are suces. Ca statul roman nu este dispus de obicei sa se alatura macar la medie europeana de suport social. Sintem campioni de coada inversa si pe tematica asta.
  Dintrun text de pe republica,ro de astazi:
  „România este printre țările UE care cheltuie cel mai puțin, raportat la PIB, pe protecția socială: datele Eurostat arată că România aloca în 2014 14,8% din PIB protecției sociale, jumătate din media în UE, care a fost de 28,7%. Franța a alocat chiar 34,3% din PIB protecției sociale, iar Danemarca 32,9%.”

  (-5)
  • are

   o sa aiba…trebuie doar sa ceara doar de ce crede ca e FEZABIL in momentul asta!…
   astia acum le e frica… chiar si de doi manifestanti!!!
   SUCCCES!!!!

   (-2)
  • Procuror Portocală - elita DNA

   România alocă așa de puțin pentru că trebuie să întrețină un imens aparat de represiune/propagandă/spălare de creiere (SRI-DNA) numit și STATUL PARALEL. Cât despre Ana Dragu, e foarte ciudat ca un ONG (Organizație NON GUVERNAMENTALĂ) să ceară bani de la stat.

   (0)
 2. Marius Nicolae Pop

  Mult succes, doamna Ana Dragu! Chiar daca vei fi „”zidita”‘ ,sper sa reusesti! Cum pot semna si eu? Cu cordialitate, MN Pop

  (3)
 3. Gânditorul de la Hamangia

  Sunt alături de această „luptă” pentru a-i recunoaşte şi pe cei care au diferite boli, egalii noştri, ale celoir „sănătoşi”, mai mult, că cei mai mulţi dintre aceşti oameni, printr-un tratament corespunzător şi abilităţile cu care au fost dotaţi de către Dumnezeu în a le completa darurile lipsă, cu altele poate inexistente la cei fără asemenea sechele, pot să devină mai utili societăţii decât cei sănătoşi, adicaă dispun de calităţi deosebite, pe care noi nu le avem. Vă doresc mult succes în demersul dumneavoastră, iar dacă semnătura mea contribuie la ceva bun, sunt dispus să o adaug la cele până acum strânse, rugându-vă să-mi comunicaţi cum pot face acest lucru. #succes# !

  (-2)
 4. Dan

  Este o miscare de imagine a prim-ministresei Dancila Vasilica. O tactica de PR, ca sa spele gafa comisa. Dar, e totodata un lucru de care se poate folosi Ana Dragu pentru a inainta niste propuneri pertinente legate de recunoasterea autismului ca afectiune, cu toate drepturile aferente. Succes!

  (-3)
  • ionica

   Ministreasa a comis-o iremediabil, dovedindu-si inca o data originea sociala si politica, dar si educatia! Nici apa Teleormanului nu o mai spala, cu tot PR-ul ei!
   Ana Dragu are coloana verticala si educatie, nu se va lasa „corupta” de mizeria si promisiunile in care se scalda guvernantii!

   (2)
  • radu

   chiar daca ar fi asa, daca iese ceva bun din asta, inseamna ca a meritat efortul!!!! Cele mai multe inventii au fost descoperite din greseala, sa nu uitam. Pana la urma scopul scuza mijloacele! Important este sa se faca !!!!!

   (2)
  • wings of tomorrow

   Asta nu se va intampla niciodata, o cunosc pe Ana din liceu, are o personalitate puternica, as spune exagerat de puternica. Nu ii cant in struna, n-am fost nici macar amici in liceu, doar ne cunosteam din vedere (normal… in pauze imparteam aceeasi curte), cateodata ne salutam, cateodata nu, dar iti pot spune sigur ca Ana nu calca peste principiile ei pentru nimic in lume. Afacere, neafacere, asta nu stiu, dar din moment ce nu exista nicio alternativa centrului Micul Print, eu cred ca este vital sa functioneze in continuare. Si nu cred ca Ana a refuzat sa se ocupe de vreun copil daca parintii acestuia nu aveau bani. Poate aveti exemple concrete.

   (2)
 5. Alex

  D-na Dragu? Eu nu m-as duce la aceasta intalnire!!! Oricum pe ” aceasta doamna” numita PRIM MINISTRU…nu o doare nicarei si de nimeni! …Are grija doar de „lipitorii de afise si de alti incompetenti ” care i-au inlesnit aceste merite necuvenite ! Daca veti merge,am dori sa ne spuneti ce ati rezolvat! E o chestiune de onoare sa ne spuneti! Multumim!

  (-3)
 6. Aurica S.

  Centrul de „REFERINȚĂ” în autism din Bistrița e o afacere privată a Anei Dragu prin care stoarce de bani părinții disperați cu copilași autiști. Aici se fac niște așa-zise terapii fanteziste și lipsite de rezultate, terapii făcute de un personal total nepregătit și incompetent pe MULȚI MULȚI BANI ! Hai să nu mai plângem de milă ONG-ul anei dragu că nu e cazul ! Acest ONG a primit de la stat GRARIS și fără chirie o vilă ultra centrală gata renovată. Copiii cu autism sunt puși în față să inspire milă dar adevărata miză e o afacere de MULȚI BANI !!! Ana Dragu înjură guvernul, înjură PSD, spune lucruri groaznice de alegătorii PSD și acum are tupeu să ceară bani pentru business-ul ei.

  (28)
  • Tristan

   Dovada? De la cine, cu nume și prenume, și câți bani ia doamna Dragu? Cum se desfășoară marea afacere despre care pomeniți?

   (-7)
  • Adrian C.

   Copiii cu autism trebuie să fie tratati de catre stat, nu de ONG-uri private care primesc bani de la stat.
   In majoritatea cazurilor, este suficient să infiintezi o clasă specială pt autişti, iar dacă autistul merge intr-o clasă normală, este de preferat ca elevul, pe lângă invățătorul său, să mai aibă incă un invătător care să se ocupe doar de autist.
   Copiii cu probleme de comportament din țările scandinave, au un profesor/pedagog în plus față de copiii „normali”.

   (7)
  • Nu ştiu cine sunteţi. Chiar am fost la centru şi am vorbit cu părinţi disperaţi că nu vor mai putea să-şi trateze copiii la centru. Nu e nicio afacere să stai într-o clădire în care numai factura la gaz e de 2000 de lei lunar şi pe care ai primit-o după ce ai investit alte 300.000 de leui într-o ruină la spitalul de pe Independenţei, nu gratis, aşa cum pretindeţi, ci la schimb. Nu e nicio afacere să plăteşti statului zeci de mii de lei lunar pentru mâna de angajaţi în timp ce statul plăteşte cu zeci de mii de lei funcţionari care îi trimit pe copii la centrul tău cel hulit de unii ca dvs. Judecaţi cu atâta uşurinţă lucruri despre care nu ştiţi nimic încât nici nu ştiu dacă să-mi fie milă sau silă pentru neputinţa unora de a înţelege.

   (12)
  • Caty Emilia

   Doamna Cristiana Sabău NU SUNTEȚI LA CURENT ! Micul prinț s-a mutat într-o casă perfect renovată (o fostă grădiniță) unde chiar doamna Dragu a spus că e totul gratis de la stat. Cât despre factura la gaz vreți să o plătească tot statul? Prin urmare Ana Dragu vrea casă, utilități și salariile angajațiilor să le plătească statul ! Păi asta înseamnă să fi asistat social !

   (-3)
 7. Cititor

  Guvernantii ar trebui sa cunoasca problemele din societate care sunt de multe feluri.Numai ca le rezolva pe toate pompieristc .

  (-2)
  • Cred că unii aţi rămas cu ideea că a munci înseamnă să sapi şanţuri. Vă duce doar atât mintea fiindcă nu aţi făcut niciodată un efort intelectual sau nimeni n-a muncit să vă scoată din noaptea minţii. Somn uşor!

   (9)
  • Şi cu ce vreţi să plătească facturi? Cu ale dvs. comentarii anonime? Cu frunzele care cad de pe copacii din curte? Încercaţi dvs. şi, dacă reuşiţi, să ne spuneţi câtze frunze acceptă la gaz şi la curent. Că tocmai mi-au venit şi mie acasă facturile.

   (9)
 8. Marius Nicolae Pop

  Stimati comentatori anonimi, stiti ce va doresc? Sa nu aveti niciodata probleme medicale sau de comportament-speciale… nici dumneavoastra ,nici familia dumneavoastra! Daca nu cunoasteti ce se intampla cu adevarat, abtineti-va ! Sau incercati sa ajutati… Cu respect,Dr.MN Pop

  (11)
 9. Ana Dragu

  Stimată doamnă Aurica S. Nu știu cine sunteți, dar dvs se pare că mă cunoașteți foarte bine, cunoașteți activitatea centrului și părerile parinților care vin de ani de zile la noi pentru a primi sprijinul pe care statul nu îl oferă. Cu toate astea, vă mulțumesc că v-ați facut timp să vă expuneți, din anonimat, certitudinile cu privire la ce se întâmplă la centrul nostru. Nu doar aici, ci și pe alte site-uri. Ceea ce îmi spune că vă interesează sincer problematica autismului, vă interesează să apărați drepturile părinților pentru ca ei sa nu devină victimele bussines-ului lipsit de scrupule din care eu mă îmbogățesc. Și mă bucur că există oameni sincer interesați, așa că de îndată ce primesc răspuns de la poliție cu privire la numele dvs, căci intenționez să depun o cerere în acest sens, o să vă extind o invitație să ne vizitați, sa stați de vorbă cu beneficiarii noștri, să îi luminați și, de ce nu, să faceți voluntariat într-un centru pentru copii cu dizabilități pentru a aprofunda și mai mult problematica terapiilor validate științific în autism, deoarece deduc că în acest domeniu nu sunteți prea bine informată. De asemenea, o să vă invit și la o discuție cu un jurist care vă va face o prezentare amănunțită a situației mele financiare și vă va explica mai bine cum (din păcate) fondurile pe care statul trebuie să le aloce serviciilor sociale pentru copii cu dizabilitați nu aparțin unui partid sau altul. Știu că așa vi s-a spus, din moment ce vă ghidati viața și conduita publică după acest principiu, dar vă asigur că nu e așa. În mod normal nu meritați nici 30 de secunde din timpul meu, dar dată fiind gravitatea acuzațiilor pe care mi le aduceți și efortul de a posta acest comentariu pe mai multe site-uri m-am gândit ca doriți cu orice preț atenția publică așa că o să fac tot ce ține de mine să beneficiați din plin de ea. Nu vă ascund că, așa avidă după bani cum sunt și deoarece situația financiară a centrului nostru e foarte precară, iar copiii riscă să rămână fără nici un serviciu gratuit, la finalul discuției formale pe care o vom avea voi insista să vă conving să faceți și o donație consistentă pentru terapia copiilor și tinerilor noștri cu TSA. O zi minunată, stimată doamnă, gânduri bune și multă liniște sufletească. Pe curând!

  (5)
 10. radu

  mai cred ca daca toti cei care ne dam acuma cu parerea si comentam, ca avem subiect, am face doar un pic pentru aceste cauze, s-ar rezolva multe. Ore cati ati data acel 2% unei astfel de cauze, sau o donatie cati ati facut???? caci pe asta ar trebui sa se bazeze ONG-urile, caci de comentarii cred ca s-au saturat!!

  (3)
  • raul adrian

   Trebuie sa strig in gura mare daca am făcut asta(sau fac si altele )????
   Ca vad ca asa este moda mai nou in tara asta.

   (-4)
 11. raul adrian

  Io nu mai spun nimic …….ca deja devine periculos.
  Înainte nu puteai vorbi ca te ascundea…..acum…..!
  O zi buna !

  (-3)
 12. sorin c.

  NU ESTE O AFACERE. Personalul acestui centru este calificat si se fac eforturi supraomenesti pentru acesti copii. Finalitatea muncii acestor oameni este de a reusi ca minunile de copii cu un destin greu sa fie integrati in societate iar in viata lor sa nu existe zilnic senzatia ca sunt ,,ALTFEL”. Este usor de ignorat sau de acuzat astfel de cazuri atat timp cat nu le cunosti sau esti total lipsit de interesul de a te informa despre o astfel de persoana. Am avut ocazia in aceasta viata sa cunosc parinti a caror copii sufera de autism. NU DORESC NIMANUI SA CUNOASCA UN ASTFEL DE DESTIN. Este crunt si al naibii de greu. De pe margine pare usor, cand te implici ai senzatia ca e imposibil. Si totusi exista speranta si dorinta unor oameni de a schimba ceva in viata acestor copii. Nu doresc celor care arunca cu pietre sa aiba in familile lor astfel de cazuri. Prima data si-ar pierde speranta iar pe urma nu ar mai fii nimic. Eu am un baiat de care ma bucur zilnic. Ma bucur in primul rand de prezenta lui, iar pe urma de rezultatele pe care le are. Traiesc cu speranta ca este posibil sa aiba un viitor frumos pe care noi ca parinti impreuna cu el il construim zi de zi. Cand nu mai exista aceasta speranta nu mai exista NIMIC. Cunosc foarte bine oamenii din acest centru si va spun ca fac zilnic minuni din respect pentru acesti copii si nu pentru bani. Nici unul din personalul acestui centru nu primeste salariul lunar pentru cat de multa munca, pasiune si dorinta de bine depun fata de aceste fapturi. Sunt convins ca oricine din orasul, judetul sau tara asta poate merge oricand la acest centru si va fi bine primit. Prin implicare si prezenta vor putea asista la orele de terapie, iar in timp sa observe progresul acestor copii. Eu personal am asistat la terapie. Este necesar cateva saptamani ca un copil cu autism sa invete sa inghita. Si asta doar ca sa manance. Sunt sigur ca dupa ce veti vedea astfel de cazuri cei care azi acuza vor deveni mai receptivi, mai buni si mai interesati de soarta lor, iar dupa cateva ore isi vor schimba cu totul parerea pe care o au acum. Mult succes acestui centru si numai bine. Sorin C.

  (4)
 13. raul adrian

  Dl Sorin nu a negat nimeni asta ….!
  Ce bani sa dea statul ,ca nici la o scoală normala statul nu face mai nimic.
  In afara de clădire si profesori ……nimic.
  Daca vrei ceva ….platesti !
  Sa enumăr pe ce si cat am dat pînă acum de la începutul anului scolar ???

  Asa ca …….ce te face sa crezi ca astia de la conducere au mila ????

  (0)
  • sorin c.

   Di Raul nu cred ca cineva vrea mila lor. Vrem dreptul nostru al fiecaruia. In loc sa fie platiti asistati sociali care au depresie cand sunt pusi la munca, prefer ca astfel de sume sa fie alocate persoanelor cu dizabilitati. Daca nu facem nimic si ne ,,conformam” sau ne plangem de mila vom ajunge din rau in mai rau. Numai bine.

   (6)
 14. PEWNTRU CEI CE NU CUNOSC MICUL PRINT

  CUNOSC O FAMILIE CARE-SI DUCE BAIATUL DE 4 ANI LA MICUL PRINT…
  si cunosc foarte bine MICUL PRINT…SI CATI BANI DA!!!
  POATE DA oricat ca merita…..
  ……
  daca o zi nu merge la terapie se cunoaste in comportamentul BAIATULUI
  prin terapie e mult mai BINE
  asa ca…..CICUL MIC LA CEI CE NU CUNOASTETI UN COPIL CU AUTISM!!!

  (3)
 15. dresaj

  Nu am nimic personal cu aceasta fundatie sau persoana..stiu ce inseamna copil cu autism…dar un ong nu cere bani statului…se intretine singur…si apoi statul nu asigura invatamantul gratis garantat prin lege copiilor…

  (-3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.