Două firme din judeţ dau afară peste o sută de salariaţi. Cum îi ajută statul pe disponibilizaţi

Holistic

Două firme din Bistriţa-Năsăud îşi concediază angajaţii, iar peste 100 de oameni rămân pe drumuri, fiind disponibilizaţi colectiv. Este vorba de companii din Bistriţa şi Sângeorz-Băi, una dintre ele fiind Cristiro, vechea fabrică de sticlă.

„Sunt doi agenţi economici care şi-au anunţat intenţia de a disponibiliza colectiv personal, un agent economic din Bistriţa, din domeniul sticlei, care disponibilează 95 de persoane şi celălalt agent este din Sângeorz-Băi, din domeniul textil, dintr-un număr de 30 de persoane disponibilizează 15 persoane. Aceşti oameni vor beneficia iniţial de indemnizaţie de şomaj şi pe urmă vor intra în măsurile noastre active de ocupare. Ca de exemplu pot beneficia de subvenţiile pe care AJOFM le acordă la încadrarea în muncă. Mai pot beneficia şi de programele noastre de formare profesională. În plus, avem peste 430 de locuri de muncă vacante la această oră. Toate persoanele disponibilizate colectiv pot ocupa locurile de muncă oferite de agenţii economici din judeţ, iar dacă nu au calificarea adecvată, prin centrul nostru de formare profesională toate persoanele care doresc se pot califica. Avem vreo 40 de cursuri, iar din luna ianuarie 2019 se vor derula toate cursurile prin AJOFM BN”, a spus Adina Preda, purtător de cuvânt al AJOFM BN.

Firma SC „Cristiro” SA s-a format din fostă fabrică de sticlă din Bistrița, înființată în anul 1974. Numele companiei a fost dat în anul 1990, de când firma producea în special sticlărie pentru Germania, Franța, SUA și chiar Japonia. IDin păcate însă, în România, industria sticlei s-a prăbuşit, fiind susţinută de câteva multinaţionale care fabrică sticlă pentru construcţii şi uz industrial. Manufactura este asigurată de mici ateliere, iar fabricile de altădată nu mai au nicio şansă să renască.

În ce priveşte a doua firmă care renunţă la jumătate din salariaţi, fabrica de îmbrăcăminte din Sângeorz-Băi, disponibilizaţii de aici îşi vor găsi uşor de lucru fiindcă mai sunt companii de profil în judeţ care duc lipsă de forţă de muncă.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Zorro

  cu siguranta isi vor gasi usor de lucru!!! cum de altfel isi vor gasi usor de lucru si cei 3000 de la Leoni! Tase ii astepata cu bratele deschise!!! aaaa si CCIA-BN!!!!

  (0)
 2. Român

  În același timp, unii susțin sus și tare că economia ,,duduie”…
  Cred mai degrabă că au încurcat două litere…pe foaie scria ,,bubuie”…

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.