Doina Pană: Referendumul nu este o incitare la ură și homofobie, e vorba despre altceva

Holistic

”Modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei nu reprezintă un demers antieuropean. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită”, spune deputatul PSD Doina Pană:

”Este o cerere exprimată de peste 3 milioane de români care nu poate fi ignorată și care vizează un scop final de o importanță specială pentru societatea românească – introducerea în Constituţie a unor prevederi care să blocheze orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită. Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Referendumul pentru familie nu este o incitare la ură, la violenţă, la homofobie. Este vorba doar de apărarea unor valori morale şi a unor principii.

Modificarea Constituției în sensul redefinirii familiei nu reprezintă un demers antieuropean, așa cum afirmă cei care – din neștiință sau rea-voință, manipulează astfel opinia publică. Le reamintesc, celor care se erijează ca apărători ai valorilor europene, argumentul istoric: Uniunea Europeană a fost fondată de creștin democrație, iar comunitatea europeană are la bază valorile Europei creștine. Moștenirea creștină nu poate fi separată de proiectul european, nici negată. Le reamintesc, de asemenea, că există un proiect legislativ privind parteneriatul civil care include comunitatea LGBT. Referendumul din octombrie nu are nimic de-a face cu negarea drepturilor patrimoniale și nepatrimoniale ale comunității LGBT, ci cu afirmarea clară a identității creștine.

Celor care contestă acest referendum spunând că nu îndeplinește standardele democrației liberale le aduc aminte că astfel de referendumuri au avut loc și în SUA (anii 2003-2004), Irlanda în 2016 şi o consultare populară a avut loc în Australia în 2017.

Este complet falsă afirmația că acest referendum este făcut de PSD și că PSD încearcă să se folosească de el. Revizuirea Constituției a fost declanşată de persoane private în toamna anului 2015, când premier era Victor Ponta şi a fost înregistrată în Parlament în mai 2016 când premier era Dacian Cioloş.

Reiterez faptul că este o cerere exprimată de peste 3 milioane de români care nu poate fi ignorată. La referendum vom afla decizia poporului român!”.

* Forma actuală din Constituția României prevede: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. * Forma propusă pentru aprobare prin referendum: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. Gânditorul de la Hamangia

  La ce vă trebuie referendum? Deoarece, oricum ceea ce cereţi este prevăzut în constituţie, iar acum vreţi să redefiniţi familia după cum vor Dragnea şi Tăriceanu, conform modelului dictat de căte aceştia şi nu vă gândiţi că îngrădiţi astfel drepturile şi libertăţile cetăţeneşti ale familiei uniparentale, a celor care trăiesc în văduvie. Mai bine recunoaşteţi că aruncaţi „vapori” să ascundeţi alte intenţii mârşave, de ex. scoaterea pe „şest” a legislaţiei pregătite să-l scape pe „bietul” Dady &co de închisoare, ceea cei i se cuvine de drept. În loc să vă vedeţi de o treabă la care se zice că vă pricepeaţi, mai bine „lingeţi blidele” unui infractor cu sentinţă definitivă şi o sentinţă în prima instanţă, precum alte trei dosare care-l aşteaptă de după colţ. Eu vă propun să vă lăsaţi de politică, deoarece nu vă pricepeţi decât la a face rău celor care au avut încredere şi v-au urcat pe o treaptă pe care nu o meritaţi.

  (0)
 2. alex

  O risipa de bani este acest referendum!….sa puneti pe buletin si intrebarea daca dorim penali in functii publice….macar sa ne alegem cu ceva din referendumul asta.

  (0)
 3. I. Alexa

  Dna deputat Doina PANA vad ca continuati sa „emiteti”, ca si o moara stricata, in Media sociala mesaje false si fumigene, de acoperire, sustinere si justificare a politicii PDS, un PCR evoluat vizibil spre DICTATURA. ACUM este foarte CLAR pentru alegatorii de azi: ati ALES fara discernamant si respect pentru cetatenii de rand ai acestei tari sa vasliti in BARCA lui DRAGNEA spre prapastie. Instinctul Dvs. nu a primit semnale reale si sincere din jur ca ROMANIA ESTE IN PRIMEJDIE!… Un Referendum a hotarat ca sa avem doar 300 de deputati; de ce nu a fost legiferat acest fapt? … Un profesionist independent in finante va poate spune ca NU ESTE NORMAL, cand avem atatea datorii si nevoi reale, sa cheltuim pentru Referendum din 07.10.2018 cca 20 de milioane de euro; un om care traieste in armonie si echilibru, ar spune ca Referendumul NU ESTE NECESAR in aceste momente de tensiune sociala intre masa larga de cetateni si actualii conducatori; un om LIBER, in acest inceput de secol XXI, nu poate fi de acord ca politicienii, Dumnezeu si Biserica sa-i impuna un mod de viata ales de el, sa-i acceseze si sa ii dirijeze viata intima din dormitor… Petru ca din mesajele Dvs. tip „sablon” observ ca nu prea mai cititi, va recomand cu sinceritate ultimele trei carti-eveniment scrise intr-un limbaj accesibil de catre filosoful israelian Yuval Noah HARRARI [Curiosii pot afla cu cine este casatorit acest profesor universitar!]: „Sapiens”, „Homo deus” si „21 de lectii pentru secolul 21”, carti care sper sa va deschida mintea spre ceea ce s-a intamplat, se intampla si se va intampla cu noi, OAMENII… Sanatate va doresc, acolo unde sunteti sau veti fi!

  (0)
 4. om de bine

  „Chestiunea de o profunzime spirituala deosebita” de acest gen ne hraneste pe noi???!!! Doamna profesoara, nu fi atat de ipocrita! Asta va intereseaza pe voi, imbuibatii, ca aratati prostimii cata activitate desfasurati saracii de voi (pe ce bani???!!!); pe muritorii de rand ii doare nesimtirea cu care VOi va ocupati de nivelul de trai al poporului, dispretul vostru si desconsiderarea! Asta, inainte de taxa pe o autostrada inexistenta, de cine cu cine, sau alte rahaturi din astea!

  (0)
 5. Vasile

  D-na Pana, cand colegul dvs. Nicolae Serban s-a adresat unei colege deputat spunandu-i ca are poze ca are poze cu ea facand „sex neconstitutional” nu ati avut resentiment crestinesti. Ori v-a placut posibila ipostaza ori nu era corect politic sa reactionati. Asa avem in persoana dvs. o „Danicila” locala. De aia vi se zice FA Doina, precum in sud, si nu Doamna cum erati apelata odata.

  (0)
  • Alan Dala

   S-a adresat lui Chichirau, dupa ce aceasta i-a facut pe toti in toate felurile si il filma si pe Nicolae Serban de la 1m si zicea ca e soferul mafiei si alte aberatii. Eu cred ca ii dadeam si un pumn in cap daca imi facea asa ceva. O mizerabila!

   (0)
  • Pulan Dala

   Tu nu trebuie să dai pumni în cap. Eu te-am învățat să lovești numai cu pulanul că-i mai eficient. Nu face pe idiotul, dobitocule. Ascultă-ți șeful.

   (0)
  • Muyan Dala

   …………………………………………..
   Care neam necurat, care zodie
   Te-au fătat, blestemată jigodie?
   Ciumă roșie ești sau pecingine?
   Băga-te-am la mă-ta-n origine!
   Te-ai lățit peste țară, plasmodie,
   Pese-Dragnea de curve, jigodie.
   Un județ, un partid plus o nație,
   Am ajuns negrii tăi pe plantație.
   ……………………………………………
   Ciumă roșie ești sau pecingine?
   Băga-te-am la mă-ta-n origine!

   (0)
 6. Adi

  Daca tot sunteti pusi pe facut dreptate, va rog puneti in aplicare si rezultatele referendumului pentru reducerea la 300 a numarului de parlamentari, care are deja vreo 9 anișori de cand a fost votat.

  (0)
  • Alan Dala

   Tot nu te-ai prins ca referendumul ala a fost la misto? A fost guvernul Boc si nici macar nu au luat in discutie acel referendum. Numarul parlamentarilor putea fi redus foarte usor.
   Dar are vreo logica sa scazi numarul asa din pix? Eu zic ca se poate scadea si trebuie scazut numarul parlamentarilor, deoarece nu suntem 21 de milioane in tara. Ar trebui sa se calculeze in functie de numarul celor ramasi in tara. Daca se doreste reducerea numarului de parlamentari si mai mult si nu doar in functie de populatie, atunci nu se reduce asa cum v-a prostit Basescu. Se reduce prin ajustarea normei de reprezentare, care la senatori ste de un senator la 168.000 si un deputat la 73.000.
   Stii cati senatori si deputati sunt? 464
   Deci vreti neaparat sa ii reduceti cu aproximativ 25%. Acei 25% pot disparea daca se calculeaza exact populatia rezidenta in acest moment si nu dupa ultimul recensamant.

   (0)
  • Dala carnavalului

   Dălocule, nu m-am prins deloc. Eu cred că referendumul ăsta e făcut de niște miștocari pentru a-i mai păcăli o dată pe bistrițenii pravoslavnici.

   (0)
  • om de bine

   Pt Adi: Cum sa se reduca nr parlamentarilor??? Pai ce, atunci ar cadea pe capete capusele, printre care si „FA…” s-ar duuuuce mult prea multi lingai si mancatori de ra…t dintre sustinatorii celor vizati de puscarie.

   (0)
  • Alan Dala

   Daca ar fi redus numarul parlamentarilor, nu v-ati fi putut bucura de prestatia doamnei Snitel, care a ajuns acolo la redistribuie. Dansa ar fi ramas sa lucreze pentru Andrei Muresan.

   (0)
 7. Doina, tu când îți razi mustața?

  Niște pesediste deștepte din București și-au dat seama că Dragnea le duce într-o înfundătură și au reacționat. La Bistrița totdeauna gândirea a fost mai înceată, așa că dați-mi voie să întreb eu, aici: Doina, tu când îți razi mustața?

  (0)
 8. Bistriteanul

  Cu banii de referendum s-ar fi renovat 4 spitale de dimensiunea celui din Bistrita. Dar cand ai soferi de mafioti in parlament gen Nicolae Serban si papagali in societate care-i voteaza gen muyan dala, evident ca asta nu e o prioritate.

  (0)
  • Rabinul

   Pentru cultura ta generala in spitalul din Bstrita s-au bagat pana acum 70 de milioane de euro si inca renovarea lui este departe de a se finalizat. Mai mult nici la aparatura nu se sta foarte bine chiar daca s-au mai cumparat ceva.

   (0)
  • M

   Rabinule poate 70 milioane de ruble ca daca s-ar fi bagat euro intr-o constructie deja existenta mi se pare o aberatie, trebuia sa aiba minim 20 etaje oricat de scumpa ar fi aparatura . Si daca cu 70 mil tot nu e gata oare nu e suspect? oare unde s-au „bagat” acei bani? s-or fi scurs sub forma de comisioane pe undeva

   (0)
  • Rabinul

   M, exact asta am mai intrebat aici pe Timponline intr-un comentariu. Am spus si atunci ca la acei bani se putea demola si reconstruii un spital nou nout! La Timisoara ca exemplu se construieste un spital regional cu 500 de paturi si totul costa 25 de milioane de euro!

   (0)
 9. Alan Dala

  Fă Doina du-te să nu te deochi . Habar nu ai ce-i cu referendumul ăsta . O să vedeți voi scandal când nu va fi cvorum și v-a trebui să dați explicații de ce ați aruncat cu 20 de milioane de euro aiurea .

  (0)
 10. Ala bala portocala

  Risipa de bani dragi tovarasi. Noi sti ce este familia asa ca nu avem nevoie de referendum. Cu banii astia se puteau face ceva in tara asta pt ca suntem in coada europei la bunastarea vietii, dar noi facem referendum pentru povesti cu homosexuali.

  (0)
  • Rabinul

   Daca acest referendum ar fi fost portnit de USR sau Ciolos ati fi sarit in sus de bucurie si i-ati fi ridicat in slavi fara sa va mai ganditi o secunda de cat se cheltuie. Singura problema a acestui referendum este ca este pornit de PSD-ALDE.

   (0)
 11. It ain't over

  Analiza politica:
  Romania are tema de la foruri internationale de a reglementa situatia LGBT.Tema nu se discuta, se executa.
  Problema : Romania are o majoritate conservatoare, traditionalista a populatiei.Nu vorbim numai despre ortodocsi, vorbim si de catolici, neoprotestanti, atei.Cu sau fara confesiune,marea majoritate a populatiei este traditionalista, conservatoare.
  Orice partid aflat la guvernare care ar adopta legislatia pro LGBT ar pierde masiv.Nici un partid din Romania nu are un electorat segmentat ideologic clar, toate partidele aduna voturi din segmente diverse ale populatiei, proportional mediana segmentelor electorale de diferite culori fiind reprezentata de conservatorismulmoderat.
  Solutie: pentru ca marea majoritate a populatiei sa inghita noua legislatie, trebuie ca marea majoritate a populatiei sa fie cumva calmata.Trebuie sa i se ofere ceva.
  Asa cum spune doamna Doina Pana, pentru comunitatea LGBT exista in Parlament proiectul legii parteneriatului civil.
  Majoritatii conservatoare ii va fi oferit un „incetive” , un zaharel, un calmant.Redefinirea casatoriei, ca uniune intre un barbat si o femeie.
  In acelasi timp, asa cum promite PSD si doamna Pana, va fi promovata si votata in parlament legea parteneriatului civil.
  Legea parteneriatului civil da absolut aceleasi drepturi ca si intr-o casatorie.Inclusiv dreptul de a adopta copii, garantata prin hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor omului.Intrebati diaspora din Canada, ei stiu bine lucrurile astea parteneriat-civil.ro.
  Intrebati-ne si pe noi cei din America.
  Rezultat: toata lumea e multumita.Traditionalistii ca s-au schimbat niste definitii, LGBT ca a obtinut chiar daca sub alta denumire toate drepturile legale care decurg din casatorie.
  PSD a executat tema obligatorie LGBT si nu numai ca nu pierde, dar si castiga electorat, dintre conservatorii nehotarati, multumiti cu referendumul.
  Celelalte partide sunt in deruta totala, si-au pierdut total busola si orientarea, nu stiu cum sa abordeze subiectul ca sa nu piarda.Nici macar nu-si pun problema cum sa castige electorat, sunt preocupate numai sa nu piarda.Nu au absolut nici un mesaj articulat si nici macar un purtator de mesaj neturmentat.
  PNL va fi obligat de calculul electoral sa ia o pozitie pro referendum, chiar daca mai in surdina.Altfel va pierde masiv electorat, inclusiv din electoratul neoprotestant din Ardeal.
  USR este singurul partid care a votat in bloc impotriva referendumului. Oricum pierderea segmentului de electoral traditional a inceput dupa executarea lui Nicusor Dan, Clotilde Armand si Sergiu Moroianu,personaje foarte moderat conservatoare.USR va pierde oricum si mai mult dupa clarificarile si reglarile de conturi ideologice intre stanga neo-marxista si extrema stanga ramasa in partid.
  Trebuie recunoscut, PSD are consilieri de campanie exceptionali.Arata fiecarui segment electoral ceea ce vrea sa vada, spune fiecaruia ce vrea sa auda, sunt in stare sa fure si oul de sub closca.
  In fata unei opozitii decerebrate PSD va castiga detasat urmatoarele alegeri.

  (0)
 12. Rabinul

  Preluată de la un român rezident în Canada:

  „Eu am urmarit evoluţia drepturilor la homosexualii din Canada, și treaba stă cam așa:
  La început au zis ca ei nu vor absolut nimic, doar să fie acceptaţi. Au fost acceptaţi.
  După aia au vrut sa fie consideraţi oameni normali (nu oameni cu probleme psihologice, așa cum erau declaraţi ei în urmă cu 20 de ani). Au fost.

  Dupa aia au vrut o zi dedicată lor, Gay Parade. Au primit-o și pe asta. Dar o zi nu a fost de ajuns. Anul asta au avut o lună întreagă dedicată lor. Luna iunie. Steagurile curcubeu au fluturat timp de o lună pe toate instituțiile publice. Să nu mai zic câtă atenție li s-a oferit în mass media.

  După aceea au vrut drepturi, să se căsătorească și să aibă copii. Li s-a dat și asta. După aia au vrut ca niște copii inocenţi să înveţe la școli toate mizeriile pe care le fac ei (sex anal, oral), să înveţe de identitatea de gen. S-a făcut și asta.
  Anul acesta o Universitate creștină de avocaţi din Canada a fost dată în judecată de homosexuali pe motive de discriminare. Universitatea a pierdut procesul.

  Tot anul ăsta statul a înființat un program prin care ajută studenții să își găsească un loc de muncă pe timpul verii. Problema e că tu, companie, nu poţi participa la acest program decât dacă semnezi o hârtie potrivit căreia ești de acord să angajezi homosexualii. Prin urmare, statul canadian a fost dat în judecată de companiile care au valori creștine.

  Deci homosexualii au tratament special, încalcă toate drepturile celorlalți, și tot ei sunt victimele?
  Vă sugerez la cei care staţi în România, să nu faceţi nici un compromis. Nu cedaţi absolut deloc, nimic. Sunt și ei oameni, nu-i urâţi, nu-i bateţi, nu-i înjuraţi. Dar nu acceptaţi să vă calce în picioare valorile și principiile.
  E dreptul vostru să vă apărați valorile.”

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.