Directorul Aquabis: Până nu se vor face șanțuri de gardă pentru apa de ploaie, Bistrița va fi tot inundată

Holistic

(INTERVIU) Ploile din ultima perioadă au inundat zeci de case din Bistrița și din Viișoara, iar toată lumea a dat vina pe sistemul de canalizare administrat de Aquabis care nu ar face față cantităților mari de precipitații, fiind subdimensionat sau incorect amplasat în anumite zone. Despre aceste lucruri am discutat cu directorul general al SC Aquabis SA, Ion Șandru.

Reporter: Domnule director, din ce cauză avem zeci de case inundate la Bistrița la fiecare ploaie ceva mai mare?

Ion Șandru: Este o problemă generală în Bistrița cu șanțurile de gardă în sensul că, după 1990, acestea au dispărut. Aveau rolul de a dirija apa de ploaie în râu. Nu mai există. Toată  apa care vine din dealul Dumitrei și din celelalte zone care vin din apropierea orașului, neavând cum să ajungă în râu, încet-încet, ajung în canalizarea noastră care intră sub presiune și refulează în subsolurile caselor.

Din vina cui au dispărut aceste șanțuri de gardă?

Asta nu pot eu să vă spun că nu eu administrez orașul. Nu știu din vina cui. Atâta știu că nu mai există. Și punerea în posesie – am înțeles de la unii cetățeni – s-a făcut din bordura asfaltului. Aici deja e o problemă fiindcă nu îl mai poți trage la răspundere pe cetățean de ce a desființat șanțul de gardă, l-a astupat și i-a pus dale și alte minuni. Apoi, dacă stăm și ne gândim, în zonele respective, pe vremuri erau livezi sau se cultivau căpșuni. Când au început să construiască case, cetățenii au dat de niște conducte mari, metalice, găurite. Nu au știut ce e cu ele, le-au luat țiganii și le-au dus la fier vechi. Era drenuri făcute de pe vremea sașilor sau de pe vremea comuniștilor pentru ca să țină apa din pânza freatică la un anumit nivel. Drenurile erau racordate toate la râu, s-au desființat. Și-au făcut oamenii case, au intrat un metru jumătate, doi în pământ. La orice ploaie, apa din pânza freatică nu are unde să se ducă decât în subsolurile caselor respective. Canalizarea e dimensionată – dacă e o zonă nouă construită și e făcută cu fonduri UE – pentru apă menajeră. UE nu dă bani pentru apa de ploaie. Spune că e atributul autorității publice locale apa de ploaie. UE dă bani pentru apa menajeră de la populație care să ajungă într-o stație de epurare.

Și atunci de ce facturați dumneavoastră, Aquabis, apa de ploaie?

Ceea ce facturăm noi este tot după lege. E vorba de apa pluvială de pe suprafețele construite sau betonate, doar atât. Nu plătește cetățeanul altceva. Se facturează un coeficient de scurgere 0.85, înmulțit cu suprafața contractată de fiecare cetățean și cu debitul de ploaie comunicat de ANM pentru luna anterioară. Deci în iunie vom plăti pentru cât a plouat în mai.

Atunci cum se împacă faptul că dumneavoastră luați banii pentru apa pluvială, iar tot dumneavoastră spuneți că administrația e de vină pentru că oamenii s-au trezit cu casele inundate?

Canalizarea este dimensionată pentru apă menajeră și suprafețele de care am amintit, nicidecum pentru apa de ploaie care vine de pe dealuri și pe spațiile verzi. Se plătește apa de ploaie după suprafețe. Și nu am impus noi taxa aceasta, ci așa e legea. A venit în Control Curtea de Conturi și ne-a impus nouă acea taxă pe care nu am perceput-o de la cetățeni. Luna viitoare sigur vor fi facturile mai mari fiindcă a plouat mai mult.

Ce puteți să-mi spuneți despre zona străzii Mihai Viteazul? Acolo e prost conceput sistemul de canalizare?

Sistemul de canalizare acolo e executat în urmă cu 20-30 de ani, s-a extins orașul înspre cartierul RAAL. Nu s-a executat un șanț de gardă pentru apele pluviale, apa vine din vârful dealulului, ajunge în canalizarea orașului bineînțeles antrenând și tot felul de mizerii, balast, pământ și colmatează canalizarea. Pentru a putea rezolva problema trebuie făcut un șanț de gardă, o captare pentru toate apele pluviale care să meargă direct în râu. Are Primăria Bistrița un proiect de vreo 3-4 ani, dar încă nu s-a finanțat ca să se facă investiția.

Cât ne costă inundațiile acestea, oamenii care lucrează nonstop, mașinile dumneavoastră, ale pompierilor, nu ar fi mai ieftin să facem acele șanțuri?

Într-adevăr, aveți mare dreptate. Ne costă. Chiar dacă nu este problema Aquabis decât parțial – noi am ieșit cu toate echipamentele din dotare 24 de ore din 24 – singura rezolvare ar fi să se facă din nou șanțurile de gardă și, dacă e cazul, și stații de pompare. Deocamdată este una singură pentru apele de ploaie, pe Burgului, e în administrarea Primăriei Bistrița, în rest, șanțurile care au fost au dispărut. Au mai rămas două: Pârâul Rusului și Slătiniței. În rest nu mai e nimic.

La Viișoara, oamenii se plâng că sistemul de canalizare e amplasat mai sus decât casele lor.

Este canalizarea care a trebuit racordată la sistemul existent și sunt câteva clădiri care au intrat mai mult în pământ și, dacă și-au pus sifon de pardoseală, e clar că acela nu poate fi racordat la canalizare, deci problemele cele mai multe apar la clădirile care au sifon de pardoseală. Dacă și-ar fi executat fără sifon de pardoseală, nu ar fi avut probleme și, bineînțeles, clapetă de sens pe canalizare. Sunt câteva imobile care sunt sub cota de nivel a canalizării noastre. Și acelea pot fi rezolvate, dar prin pompare – dar românii nu vor să audă de acest sistem – și o serie de multe alte case construite după ce s-a executat stația de pompare. Sunt în aval de stație și nu pot fi deocamdată racordate, doar în etapa a II pe POIM.

Dar oamenii care își construiesc aceste case nu au nevoie de o aprobare de la Aquabis?

Cer un aviz de amplasament prin care poziționează conductele. Nimeni nu întreabă cât să intre în pământ. Își construiește omul casa și vine să-l racordăm și de acolo încep discuțiile.

De ce le dați aprobare dacă nu fac bine?

Nu e problema noastră dacă el vrea să-și pună sifon de pardoseală fiindcă vrea să locuiască în beci sau subsol, cum vreți să îi zicem. E problema lui personală că vrea să intre în pământ. Pentru ce vrea asta nu am înțeles niciodată.

Aquabis nu face parte din comisiile care dau aprobări pentru construcții?

Ba da. Este o comisie la Primăria Bistrița și avem și noi o persoană care face parte din biroul tehnic. Comisiile analizează dacă se poate sau nu da autorizație de construcție în zona respectivă. Omul nu întreabă niciodată: cât să merg în jos, cât să construiesc? Se apucă și construiește, iar după ce are clădirea făcută se trezește că are probleme.

Ce să înțelegem din asta că omul face ce vrea?

Cam așa este la noi, la români, din păcate.

Totuși, noi, în Bistrița-Năsăud plătim niște tarife mari la apă și canal. Nu ar trebui să fie și serviciile pe măsura acestor tarife? Că e inundat un om care își face casă cum vrea el e treaba lui, dar sunt inundate străzile, lumea are de suferit chiar și cei care respectă legea.

Dacă mergem pe rețelele de canalizare vă putem demonstra că toate funcționează și chiar foarte bine. Dacă nu ar ajunge apa de ploaie de pe dealuri în canalizare nu ar fi nicio problemă. Tocmai pentru a demonstra cetățenilor că ne implicăm, 24 de ore din 24, oamenii de la Aquabis au fost în teren, chiar și directorii, nu doar ceilalți.

Se mai aruncă în canalizare ceea ce nu ar trebui?

Da, tot ce nu le trebuie, din păcate. Și acum am scos și pături, și saci de lână și multe, multe altele. Și un căruț de copil am găsit.

De ce nu sunt protejate cu o plasă sau cu altceva? 

Sunt câteva mii de capace în oraș, plus racorduri. Nu putem discuta de a proteja căminele. E vorba de civilizație, de gradul de cultură al fiecăruia. În străinătate nu s-ar gândi nimeni să arunce fiindcă acolo sunt niște amenzi drastice. Nici acolo nu s-a făcut civilizația cu vorba. Legi sunt și în România, dar nu se aplică. Avem foruri care ar trebui să aplice legea.

Ce să înțelegem de la dumneavoastră: dacă în perioada următoare vremea va fi la fel de instabilă – fiindcă așa se anunță anul acesta- Bistrița va fi inundată în continuare? 

Până nu se vor face șanțuri de gardă pentru apa de ploaie, Bistrița va fi sub apă că vrem noi sau nu vrem. Noi ieșim să ajutăm. Îi demonstrezi omului că ieși ca să nu zică că nu te implici, dar numai învârți apa. O scoți din beci și o dai pe spațiul verde. Din spațiul verde ajunge iar în beci că nu are unde să se ducă. Pânza freactică este saturată de apă. Dacă acea apă dacă nu junge în râu, nu avem nicio șansă să scăpăm de inundații.

Tehnic se pot face aceste șanțuri? 

Da, dar trebuie să se implice autoritățile locale și să cuprindă în buget bani pentru așa ceva. Discuții au mai fost și cu ani în urmă, dar ne-a ferit poate Cel de Sus de nu a plouat așa de mult. Atâta vreme cât ai pus în proprietate până la bordură, poți spune și invers: vrei să scapi de necazurile cu apa? Uite aici facem un șanț de gardă și ai scăpat de toate problemele. Șanțul de gardă e un șanț pe lângă drum. Dacă vă duceți pe Lucian Blaga, nu sunt, pe Matei nu sunt, pe Mioriței, nu sunt. Pe orice stradă laterală intrați nu găsiți șanțuri de gardă care să preia apa de ploaie. Înainte de anii 90, aceste străzi nici nu existau. Au apărut după aceea.

Costă mult aceste șanțuri de gardă? 

Ar trebui făcut proiectul și prevăzut în bugetul orașului, al municipiului Bistrița și scos la licitație pentru a se executa. Părerea mea este că unul care ar candida de primar, dacă ar merge în campanie cu un astfel de proiect, ar trebui să iasă primar cu 100% voturi. Autoritatea publică locală va trebui să se gândească foarte serios la un proiect privind canalizările privind apa pluvială: Mihai Viteazul, Cartierul Unirea. S-a văzut: două săptămâni a plouat, se văd consecințele. Într-adevăr, nu e o investiție mică, dar se rezolvă multe cu ea, inclusiv problema cetățenilor. În ce-i privește pe cei care își fac case, să se gândească dacă merită să le facă în anumite zone și cât să intre în pământ. Vin la noi tot felul de oameni care și-au făcut case pe nu știu ce deal și vor utilități. Ar trebui să știe dinaninte că în zona respectivă nu sunt utilități. Dacă e drum privat, nici pe un program cu fonduri UE nu se pot face lucrări.

Încă ceva vreau să întreb: harta cu zone inundabile o folosește cineva? 

Nu cred, părerea mea că nu. Noi, Aquabis, nu avem așa ceva. Sigur că ar trebui să se țină cont de această hartă, iar omul când construiește ar trebui să ia în calcul toate problemele de care s-ar putea să se lovească.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • africanul

   drumurile sunt exceptionale!!! care nu sunteti multumiti mergeti in africa si apoi intoarceti va inapoi si comentati din nou pe aici!

   (-18)
  • africanul

   primarelu, taci dreecului din gura. nu ti convine cum e in tara, pleaca afara…

   (-8)
 1. Balan Marius - contribuabil

  Directorul AQUABIS a dat un raspuns exact de specialist. Adevarul a fost spus, acuma premariu si motorisca de consilieri care-i voteaza ineptiile nu au decat ca in regim de urgenta sa renunte momentan la SANIA de VARA din Wonderlandul lui pacalici si sa faca ceea ce a zis domnul director SANDRU. Daca aveti respect fata de bistritenii inundati, apucati-va de treaba bai !

  (17)
  • Contribuabilul lui pește

   Impozit canci. Pensionar sanchi. Contribuabil cu vorbe de clacă. Atât.

   (-4)
 2. Unu

  Nu stiu daca e chiar asa. Incasam bani de la cetateni, dar pasam responsabilitatea la altii. O singura intrebare: de ce orasul Bistrita este printre singurele din tara (daca nu singurul), care nu are scurgerea apei pluviale separat de canalizare? Asa cum este acuma – toata aceasta apa pluviala este procesata la statia de epurare impreuna cu canalizarea orasului. Cine plateste aceasta procesare? De cativa ani, de cand se lucreaza la noile canalizari, de ce nu s-a proiectat scurgerea pluviala separat de canalizare? Acolo unde s-a facut din nou macar?

  (20)
  • dottore

   cine plateste? facturile de apa pt persoane juridice au o rubrica cu apa meteorica la care se adaoga si tva 9 la suta..acelasi pret ca si pt apele uzate…deci bani se aduna…probabil..ne aceeasi situatie si la pers fizice

   (8)
  • pentru UNU

   [pe timp d eploaie apa venita in statia de epurare e dirijata direct care raul bistrita fara sa sufere vreo epurare….
   cand ploua in statia de epurare lucreza doar portarul care are o furca si dirijeaza peturile sa ajunga mai repede in raul bistrita
   atunci se spala si statia de epurare de…..alte depuneri….
   si pentru asta aquabisul ne ia si bani…ca apa de ploaie le spala lor conductele!!!!
   este un grad de dilutie care e depasit la cea mai mica ploaie la intrarea in statie si se rotesc vanele si totul ajunge in rau!

   (11)
 3. Zorro

  Cum nu sti cat merge omul in jos cu constructia???? Pai omul nu face dupa capul lui! Lucreaza dupa un proiect avizat si depus la Primarie unde comisiile din care fac parte si cei de la Aquabis il vad si-l aproba, ca altfel nu primeste autorizatie. Exista diriginte de santier care verifica lucrarile, exista receptia lucrarilor tot cu comisie, dupa proiect… ce vorbeste Sandru!?!?!?
  Oare nu Aquabisul leaga canalele pe scurgerea de rigole ale drumului national si canalele de ape pluviale tot acolo? Oare nu de asta refuleaza?
  Lucru romanesc facut de acesti directori, nu neaparat de omul de rand!!! Mai este o doamna acolo la Aquabis care da avize dupa ureche!!!!
  Auzi ca n-au harta cu zonele inundabile si nu lucreaza dupa asa ceva…. intreb si eu cine are aceasta harta?? Probabil muzeul sau Spitalul Judetean :)))

  (23)
 4. Plictiseanu

  Sandru vorbeste prostii cu santurile de garda.
  Santurile de garda se prevad la drumurile interurbane, nu la strazi urbane.
  Drumurile comunale, judetene, nationale, europene au santuri de garda.
  Strazile urbane trebuie sa aiba canalizare.Teoretic.
  A vazut cineva santuri de garda la strazile din Berlin, Paris, Roma sau oricare oras european? Roma are canalizare din antichitate, parisul de pe la 1200.
  Orasele au avut canalizare pluviala din antichitate.În Babilon, Mesopotamia au fost decoperite cele mai vechi conducte ceramice folosite pentru canalizarea apei menajere și pluviale, datând din anul 4000 î.Hr.
  Tendinta in tarile civilizate este de a se renunta total si la santurile de garda din afara localitatilor, la drumuri si autostrazi si de a se inlocui cu canalizare.
  Santurile de garda se afla la marginea sistemului rutier, canalizarea este sub sistemul rutier.
  Imaginati-va cum ar arata orice oras daca pe marginea fiecarei strazi ar fi cate un sant de garda !
  O aberatie!

  (30)
 5. gânditorul de la Hamangia

  Dacă este adevărat ceea ce susțineți, precum sună în citatul de mai sus, ” Canalizarea e dimensionată – dacă e o zonă nouă construită și e făcută cu fonduri UE – pentru apă menajeră. UE nu dă bani pentru apa de ploaie. Spune că e atributul autorității publice locale apa de ploaie. UE dă bani pentru apa menajeră de la populație care să ajungă într-o stație de epurare.”, din ce cauză calculați și facturați apa pluvială pe seama consumatorilor de apă potabilă, și nu pe aceea a autorității publice? Spuneți că așa prevede legea, dar vă contraziceți afirmația, deoarece ziceți că apa de ploaie (pluvială) este atributul autorității publice locale. Mai susțineți că încasați doar pentru suprafața construită și betonată, în realitate încasați pentru întreaga suprafață a proprietății. Cei 0,15 reprezintă suprafața construită, iar 0,85 reprezintă diferența de suprafață a proprietății, conform legii. Ar fi bine să nu vă încurcați în explicațiile legii, deoarece nu dă bine la consumatori, dar nici legislatorului. Stiți ce mai lipsește, să-L acuzați pe Bunul Dumnezeu că este de vină pentru că ne-a binecuvântat cu ploi după o perioadă în care nu prea era umiditate în sol !!! În ceea ce privește comisiile care avizează proiectele de construcție, conform spuselor dumneavoastră și a răspunsului la această problemă, înseamnă că cei care fac parte din aceste comisii, inclusiv reprezentantul Aquabis, nu-și fac treaba conform competențelor, deci iau deciziile după om, (să nu zic altceva) că omul tot face cum vrea el, și își mai pune și sifon de pardoseală. Cei din comisie fac exact cum ați răspuns dumneavoastră: ”De ce le dați aprobare dacă nu fac bine? Nu e problema noastră dacă el vrea să-și pună sifon de pardoseală…” Eu cred că exagerați, (saci de lână, pături, cărucior de copii) ca să vă debarasați de responsabilitatea ce vă revine din toată tărășenia aceasta, să ieșiți basma curată, aruncând vina pe ceilalți. Concluzia trasă de dumneavoastră este că prin construcția șanțurilor de gardă, s-ar rezolva problema inundațiilor, v-ar folosi și societății pe care o conduceți, v-ar reduce cheltuielile, și atunci nu înțeleg de ce nu insistați la punerea în aplicare a proiectelor existente de trei-patru ani? Eu zic, că din comoditate, că merge și așa!!!

  (16)
 6. Vasy

  De ce-ar face canalizare cand astia castiga numa din ploi fara sa faca nimica.
  Cu cat ploua mai mult, cu atata castiga Acvabis mai mult.
  Cand pe restu lumii ii inunda ploaia, pe astia ii inunda banii care-i iau de pe urma ploii.
  Cre ca de cate ori se uita pe Meteo si vad ca vin ploi isi freaca mainile ca le cresc incasarile de la populime.

  (11)
 7. Ionel

  Referitor la Aquabis,

  Dle Sandru,in vara lui 2018(in iunie daca nu ma insel) a fost o ploaie puternica care a colmatat pana la nivelul gratarului canalele de langa bordura pe Mihai Viteazul(banuiesc ca e pluvialul).Siti cat a durat sa vina o echipa la desfundatul lor?Va spun eu: pana in martie 2019.Acum iar sunt infundate…puteti verifica daca va intereseaza!Iar pe strazile Amurgului,Crangului,etc ati facut canalizari cu capace cu gauri,probabil sa intre mai cu spor piatra si nisipul…In privinta canalizarii de pe Mihai Viteazul si angajatii dvs. de la Aquabis spuneau zilele acestea,ce prost e conceput acest sistem de canalizare in zona respectiva.Iar dvs si institutia pe care o conduceti pozati acum in Alba ca zapada!Nu credeti ca e prea mult?Nu s-ar putea capta apa pluviala in paraul dintre Mihai Viteazul,Ion Pop Retegan si Tanase Tudoran,cu conditia ca acesta sa fie complet reabilitat,inclusiv construirea unui bazin de drenaj,care sa impiedice colmatarea lui??

  O zi buna.

  (24)
 8. maca

  eu de un an fac plangeri la primarie pe tema santurilor astupate in unirea,si?ii doare n patina,zic ca nu pot lua masuri.

  (10)
 9. incompetentii de la stat

  Intr-un cuvant totul este incompetenta. Autoritatile sunt conduse de incompetenti. Mai bine faci o casa undeva unde sa nu stie aquabis de tine ca sa-ti ia banii ca afara ploua. Astia iau bani pe apa de ploaie dar apa de ploaie ajunge prin curti si prin beciuri. Pai stai frate ca iti iau eu banii ca apa ta ajunge in beciul meu… ce incompetenti!!!!

  (13)
 10. Ionica pavelea

  Ce santuri de garda?? minciuni, minciuni, pluviala este in acelasi loc cu canalizarea, mult subdimensionate facute fara a avea o viziune macar cu 10 ani inainte.Probabil ca lucrsrea este taxata separat, bstsie de joc. De ce dati avize favorabile la toate blocurile fara sa calculati daca acele canalizari fac fata? Acuma gasiti tot felul de scuze.
  Sa va fie rusine,

  (5)
 11. Speranta

  Aveti mare dreptate…e un abuz sa platesti apa de ploaie..fara sa ne unim si sa protestam (barbateste)in fata prefecturi prima data.daca nu opresc felul asta de furt ,urmeaza agentia de colectare a taxei pe rafala de vant..nu mai merge..vazut cine a inventat taxa asta cu apa de ploaie si luat de gat…sant atatea familii afectate de ape si ei vor taxa pe ploaie…banditii.

  (5)
 12. observator

  Domnul director se refera la acele canale – precum cel din zona Dr. D. Vechi si altele care or mai fi – care au rolul de a prelua apa pluviala si a o duce la …. Stiu ca au fost mai multe – când aveam de obtinut aviz pentru construirea casei si erai in zona lor – se facea referire la ele si nu aveai voie sa le desfiintezi – asta dupa 1990 s-a intamplat. Se spunea ca sunt in aministrarea primariei – dar primaria nu face nimic pentru a le intretine. Ele colecteaza apa din pamant care depaseste nivelul normal al apei freatice. Fiecare ne dam cu parerea – nu e vorba sa faci santuri de garda pe langa fiecare strada.

  (2)
 13. citizen

  „Și atunci de ce facturați dumneavoastră, Aquabis, apa de ploaie?

  Ceea ce facturăm noi este tot după lege. E vorba de apa pluvială de pe suprafețele construite sau betonate, doar atât. Nu plătește cetățeanul altceva. Se facturează un coeficient de scurgere 0.85, înmulțit cu suprafața contractată de fiecare cetățean și cu debitul de ploaie comunicat de ANM pentru luna anterioară.”

  o sa caut sa vad cât am platit vara trecuta în lunile iulie si august când NU A CAZUT UN STROP DE PLOAIE si sa vad câta apa pluviala mi-ati facturat.
  dupa aia va dau în judecata pentru furt.
  si poate ne gasim mai multi sa facem asta.

  (3)
  • ptr citizen

   daca dai in judecata sa mai ceri si ceva bani pentru prestari servicii…..apa ta de ploaie de pe casa pe care o platesti si intra in canalizare ….le spala lor conductele…..doar bine le fac….pe timpul ploiii ei nu au cheltuieli de folosire a statiei de epurare pentru ca toata apa la intrarea in statia epurare o ia spre raul bistrita….doar cand ploua!

   (0)
 14. Nelu

  Foarte bine că atât am fost de avari încât am astupat toate canalele de desecare,acum cautam vinovati,dar noi toți suntem vinovati. Într-o zi trecând pe o stradă din municipiul Bistrita am vazut o echipă de la aquabis care curatau un canal,iar când am vazut ce au scos din el am încremenit, erau bucăți de dopuri formate din șervețele umede tampoane, suporți deodorant wc etc. Atunci mi-am pus intrebarea cum naiba sa mai meargă canalizare .Oricum mai avem mult până ne civilizam.

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.