”Acest semestru, distrus. Legea, încălcată. Elevii și profesorii nu mai înțeleg nimic”

Holistic

”Subiectul Bacalaureat 2018 a născut în ultima perioadă numeroase întrebări. Debutul examenului la mijlocul anului școlar prin susținerea a patru probe se realizează în urma unui ordin de ministru care încalcă prevederile Legii educației naționale, astfel că elevii riscă să rămână pe dinafară dacă ordinul menționat va fi atacat în instanță. Ordinul de ministru, dincolo de faptul că este unul dictatorial, nu clarifică deloc situația. Așa cum era de așteptat, directorii de școli au fost năpădiți cu tot felul de întrebări: ce se va întâmpla cu elevii care rămân corigenți, care este statutul lor, cine își asumă ilegalitatea unui examen în care elevii sunt evaluați la debutul semestrului II și nu la finalul anului școlar, așa cum este normal”, a declarat într-o conferință de presă avocatul Diana Morar, judecător la Curtea de Arbitraj a PNL.

Ea a adăugat: ”Personal, cred că urmează o ordonanță de urgență de cârpeală, în stilul caracteristic guvernării PSD. Considerăm că susținerea acestor patru probe ale examenului de Bacalaureat, A, B, C și D, în acest moment când elevii încă nu au promovat învățământul liceal, este o flagrantă încălcare a Legii educației. Dreptul de a susține Bacalaureatul îl au elevii care au promovat învățământul liceal. Suntem preocupați de educația copiilor noștri, ceea ce nu observăm deloc la actualii demnitari din Ministerul Educației. Ei ar trebui să fie primii care să respecte Legea educației și nu o fac. Mai mult, ei distrug cu bună știință acest semestru II din punctul de vedere al elevului dar și al profesorului, care ajung să nu înțeleagă nimic din această abordare pompieristică a unor diletanți. În acest context, Organizația Femeilor Liberale a solicitat ministrului Valentin Popa și premierului Viorica Dăncilă să intervină urgent și să rezolve această situație de ilegalitate”, a mai spus președintele OFL Bistrița-Năsăud.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat a început cu proba A, de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În județul Bistrița-Năsăud s-au înscris 2.239 elevi, din care 241 din promoție anterioară. Calendarul probelor este următorul: • 12-13 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; • 14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B; • 16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D; • 21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. Fiecare candidat susține probele în unitatea școlară din care provine. Examenele scrise se vor desfăşura din 25 iunie.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. Bodnar Maria

  Când a fost promulgată legea unde ați fost doamna ? Acuma va treziți toți sa spuneti ca aceste probe de bacalaureat nu sunt legale? In toiul examenelor ?

  (0)
 2. cornea dorina

  Oricum aceste competente sunt trecute de toti elevii care le sustin si in vara cand incepe bacalaureatul ar fi fost mai obositor ,era o saptamana de tot umblat pe drumuri ,asa au timp sa mai invete pt probele scrise ,nu vad de ce sa se schimbe ,cei ce nu vor promova anul ,li se vor recunoaste cand vor reusi sa promoveze.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.