Dialoguri despre autism la Bistriţa într-un spectacol performativ de teatru document

Holistic

„Refracție”, un spectacol performativ de teatru document, inspirat din cartea „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, scrisă de Ana Dragu, va avea loc, vineri, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia din Bistriţa. Reprezentaţia durează 50 de minute, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

”Refracţie încearcă să creeze un posibil dicţionar al autismului, nu prin inventarierea termenilor, ci prin găsirea unor reprezentări – verbale, vizuale, coregrafice – ale modului de gândire şi simţire al unui copil cu autism.” – Oana Stoica, Inside autism, Dilema Veche.

Cu: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Petru Buzoianu (11 ani).

Refracție este un spectacol performativ de teatru document urmat de discuții libere și dezbatere. La Bistrița, invitați sunt Ana Dragu, președinta Asociației Autism Europa și Eduard Dragu Sălăgean, pianist și autor al unor materiale document din spectacol.

Materialele care stau la baza spectacolului aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism și au fost realizate în 2015: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). Muzica a fost compusă special pentru acest spectacol de Eduard Dragu Sălăgean (Dudu, 11 ani).

Ideea realizării acestui spectacol colectiv a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu.

Echipa de documentare și creație a fost formată din: Nicoleta Lefter, Silvia Calin, Velica Panduru, Mihai Pacurar, Ruxandra Bunea (psiholog). Compoziție muzicală: George D. Stanciulescu.

Partener local: Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Centrul Cultural Dacia Bistrița Năsăud, Asociația Autism Europa din Bistrița, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.