Actualitate

Dezbatere publică la CJ: Planul de menţinere a calităţii aerului în Bistriţa-Năsăud 

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud anunţă publicul asupra organizării dezbaterii publice privind propunerea de Plan de menţinere a calităţii aerului în judeţul Bistriţa-Năsăud, care va avea loc la sediul CJ, în Sala mare de ședințe, la data de 3 august, începând cu ora 16.00.

Propunerea de Plan de menţinere a calităţii aerului în judeţul Bistriţa-Năsăud poate fi consultată la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud situat în Municipiul Bistriţa, Piaţa Petru Rareş, nr. 1, camera 118, Instituției Prefectului Județul Bistrița-Năsăud, Piaţa Petru Rareş, nr. 1 şi la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, str. Parcului, nr. 20, în zilele de luni-joi între orele 08-16 şi vineri între orele 8-13 precum şi la următoarea adresă de internet: www.portalbn.ro. Publicul poate transmite în scris comentarii/întrebări/opinii privind propunerea amintită la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud și/sau Instituției Prefectului Județul Bistrița-Năsăud, până la data de 28 iulie.

Studiul care a stat la baza întocmirii Planului de menținere a calității aerului pentru județul Bistrița-Năsăud, respectiv „Studiul de calitate a aerului”’ a fost întocmit de
către societatea Eco Simplex Nova SRL din București, care a asigurat și asistența tehnică pentru elaborarea planului.

Anul de referință pentru studiu este 2013, iar anul de proiecție – cinci ani de la aprobarea planului. ”Unul din obiectivele Planului de menținere a calității aerului îl constituie calitatea sănătății populației. Efectul asupra sănătății umane este resimțit în special în zonele urbane, iar impactul economic pe care îl implică este considerabil prin creșterea ratei mortalității, creșterea costurilor medicale și reducerea productivității în întreaga economie. Principalii indicatori implicați în impactul poluării asupra sănătății umane sunt: PM totale, O3 si NO2 ce se acumulează la nivelul solului, Benzo(a)piren (BaP) ca indicator pentru hidrocarburile aromatice policilice (HAP). Bolile de inimă și AVC-urile (accidentele cerebrale vasculare) sunt cele mai frecvente cauze pentru moartea prematură care pot fi atribuite poluării aerului și sunt responsabile pentru 80% din cazurile de deces prematur. Boli pulmonare și cazuri de cancer pulmonar sunt de asemenea determinate de poluarea aerului. În concluzie, afectarea căilor respiratorii, bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele efecte pe termen scurt și lung asupra sănătății umane”, se arată în plan.

Ariile cu sensibilitate în ceea ce privește expunerea populației sunt conturate în vecinătatea obiectivelor industriale cu potențial ridicat de emisii, obiectivelor de gestionare a deșeurilor, artere cu trafic intens. Poluarea aerului are efecte directe asupra vegetației, calității apei și serviciilor ecosistemice furnizate. ”Principalii poluanți atmosferici implicați în procesul de deteriorare a ecosistemelor sunt O3 (deteriorarea culturilor agricole, păduri și plante, prin reducerea ratelor de
creștere), NOx, SO2 (acidifierea solurilor, lacurilor râurilor producând reducerea efectivului animalelor, a plantelor și a biodiversității). Principalele cauze ale pierderii constante a biodiversității o reprezintă schimbările produse în habitatele naturale. Printre cauzele principale menționăm: conversia terenurilor în scopul dezvoltării urbane, industrial, agricole, transport; exploatarea carierelor; exploatarea excesivă a pădurii; poluarea și schimbările climatice”.

Măsurile propuse în Plan vizează, printre altele, reabilitări termice ale clădirilor, alimentarea cu gaze naturale pentru înlocuirea combustibilului solid, creșterea mobilității durabile, programe de conștientizare, eficientizarea consumului de combustibil în industrie, intervenții asupra surselor naturale, investiții în surse regenerabile de energie.

AICI puteți vedea în întregime Planul de menținere a calității aerului pentru județul Bistrița-Năsăud, care are 168 de pagini.

2 comentarii

  • bla, bla, bla-uri ordinare…..
    când o sa faceti centura aia ocolitoare si veti defrisa jumatate din padurea Codrisor (cealalta jumatate se va distruge singura ca efect al poluarii rezultate din emisiile masinilor care o vor traversa) sunt curios cum o sa fie calitatea aerului în orasul asta asa zis european.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS