”S-a demarat mutilarea Bistriței”

Holistic

”Se încalcă legea în ceea ce privește proiectul de modernizare a Pieței Centrale, în primul rând cea a spațiilor verzi. Vezi Doamne, spațiile acestea nu sunt trecute în registrul cadastrului verde, dar acolo nu este trecut nici spațiul verde de pe Bd. Republicii, nici alte spații. Probabil intenționat. Dar toată lumea vede că sunt spații verzi și vor fi distruse. Mai nou, se vorbește tot mai insistent de mutarea stadionului la dracu’ în praznic, unde nu se va duce nimeni, pe considerentul că se va extinde Parcul Municipal. Astea sunt povești, acolo vor să se extindă zone rezidențiale de lux și cineva a pus ochii pe terenul respectiv. În momentul de față, s-a demarat mutilarea Bistriței. Mutilăm Piața Centrală, mutilăm axa vest-est cu așa zisa Linie verde, mutilăm Bd. Independenței cu acea pasarelă pietonală care va rugini, cu autogara suspendată care nu își va îndeplini funcțiunea pentru care este gândită, are numai zece peroane și sunt ore de vârf cu 30 de plecări”, a declarat președintele Asociației Bistrița Civică, Florin Chereji.

El a adăugat că ”la Bistrița sunt alte priorități în acest moment”: ”Sunt multe alte lucruri de făcut. Sigur, dacă dăm tema de casă Piața Centrală rasă și betonată, arhitectul așa va face proiectul. Bistrița nu duce lipsă de suprafață de socializare. Pietonalul rareori e plin, dacă ar fi fost supraaglomerat și era spațiu suficient înțelegeam extinderea. Abia a expirat proiectul de modernizare Dornei – Piața Centrală și acum refacem. Au apărut poze făcute la fântâna arteziană de la sensul giratoriu cu niște copii care se scăldau în pielea goală. Cu Linia verde se asigură transportul mai facil, gratuit, spre fântânile din centru și spre locurile de cerșit. Zona centrală a orașului va fi mutilată”.

Florin Chereji a menționat că ”legea este încălcată de cei care sunt puși să vegheze la respectarea legii și ordinii”. ”Adineauri mașina Poliției Locale, în loc să facă ocolul în jurul Bisericii Evanghelice cum facem toți conducătorii auto, a luat-o direct spre strada Gh. Șincai, pe sens interzis. Deci acesta este exemplul pe care ni-l dau ei. Atunci ce să ne mai mirăm?”.

Foto: Piața Centrală

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Cititoare

  De ce nu se face un referendum pt toti locuitorii Bistritei. Noi nu avem dreptul la opinii…ca de bagam pumnul in gura si mancat ce ni se serveste ne-am ingretosat si saturat.

  (0)
 2. Walter Born

  In primul rind imi place ca nu ramaneti mut si nu va complaceti cu tot ce sa serveste. Avem mai multe puncte unde sintem perfect de altceas parere.
  Asa ca stadionul ar trebui sa ramane daca va fi refacut de la aproape zero, modernizat si pentru scopurui altfel de cit sportive.
  Pasarela de pe independentiei e o idea primariei giindit la 1/2. Ar putea fi mai frumos , daca s-ar gindi putin altfel. Adica nivelul drumului coborit vreo 5metri. Pe urma acoperit , chiar si cu ridicarea, pe o lungime de minim 250-350 metri peste care putea fi amenajat o zona pietonala si cu spatii verzi. Asa ceva chiar ar ameliora astepctul la intrare in oras, ar crea o oasa pentru riverani si ar fi cred ca si unic in tara. Exemple gasit pe net. Va fi scump dar mai de folos de cit alte „investitii”. Va fi aglomerat si mai atractif de zona centrala doar din motif ca este inconjurat de blocuri. Aduca valoare zonei. Pasarela care este planificata provoaca dureri la ochi si coboara nivelui de trai la omeni din zona.
  De autogara nici nu vreau sa aud, pentru asa ceva gasiti loc linga centura in spatele Selgros de exemplu.
  Linea verde, si prin asta inteleg eu transport public gratuit este o idee chiar buna si ne aduce in cercul de orase europeene dezvoltate. Aib astept.
  Piata centrala nu va fi niciodata asa atractiv ca si la Sibiu, chiar daca luam exemplu de acollo si defrisam verdeata. Fasadele Bistritei au fost neingrijite in ultimile 30 de ani si chiar daca dispar copaci zona nu va fi mai frumos.
  Ar fi totusi o idee buna piata centrala sa devine zona pietonala. Impreuna cu refacere trebuie gindit si o methoda de ara atrage firme si magazine care atrag omeni sa vine si in zile normale. Decoamdata lipseste atractivitatea in centru din cauza mixului de comercianti care sint in mare majoritate inatractive. Daca tot luam exemplu Sibiu, vedeti acollo si marci de renume in centru si parca constant citeceva evenimente. Un compromis poate ar rezolva si opozitia. Asa ca ar trebui sa incepe un dialog constructiv intre opozitia si primaria, fiecare sa vine cu ceva compromisuri si propuneri ca sa avem un centru „ca la Sibiu” dar mai verde de cum este acollo. Ca la Sibiu nu ma amintesc sa fi vazut vreun copac ci doar beton si dale. Dar acollo, repet cladirile din imprejur sint ingrijite si atractive. La Bistrita nu prea.

  (0)
 3. Paul Nedelea

  Ar trebui facute studii serioase si apoi cosultati oamenii.Hai sa nu mai lucram dupa vrerea Celui Mare si nici dupa ureche.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.