Degustare de vinuri din cramele Sarica Niculițel la Restaurantul Rapsodia

Holistic

Cea mai veche podgorie a Dobrogei, Sarica Niculițel, își prezintă vinurile la Restaurantul Rapsodia din Bistrița joi, 21 februarie, începând cu ora 19.00, eveniment condimentat cu preparate alese.

Dacă Restaurantul Rapsodia nu are nevoie de nicio prezentare, în schimb merită să știți că Podgoria Sarica Niculițel se află într-o zonă de un pitoresc aparte, în nordul Dobrogei, pe coastele dintre bătrânii Munţi ai Măcinului şi locul în care Dunărea se transformă în deltă.

”Aici se găseşte o ţinut însorit pe care lesne îl poţi confunda cu paradisul. Poate că tocmai din cauza asta Noe a plantat aici primul butuc de viţă-de-vie, după cum povestesc localnicii, şi de atunci vinul a intrat în tradiţia de la Niculiţel. Istoricii, mai sceptici din fire, au adus dovezi că cea mai veche podgorie din Dobrogea, Sarica Niculiţel, a apărut încă înainte de cucerirea romană şi mai apoi, în Evul Mediu, negustorii genovezi şi greci îşi ancorau adesea corăbiile în porturile danubiene unde le încărcau cu vinurile de aici. Podgoria, aşa cum o vedem în zilele noastre, a fi fost înfiinţată de călugării care au ctitorit Mânăstirea Cocoş. Dincolo de legende şi de date exacte, Sarica Niculiţel a rezistat până în zilele noastre datorită climatului şi notorietăţii vinurilor din soiul Aligote. Pentru ca tradiţia viticolă şă poată continua, strategia noilor acţionari, care au preluat Viticola Sarica Niculiţel în 2015, este ca, prin investiţii considerabile şi crearea VIA VITICOLA, societatea care deţine marketingul şi distribuţia podgoriei, să dezvolte un portofoliu nou de mărci care, alături de cele deja existente, să permită valorificarea producţiei pe piaţa naţională şi internaţională”, scrie site-ul winemag.ro

”Trebuie să te împrieteneşti cu vinul şi să-l alegi pe acela căruia merită să-i spui Dumneavoastră”, spunea Fănuş Neagu, scriitorul care a divinizat vinul și l-a considerat ca fiind pilonul principal al spiritualităţii româneşti.

Comentarii

  1. Somelier

    Mare om mare caracter d-nul Traian,odată cu numirea in funcție a d-nului Daniel face o degustare de vinuri premium bravo,RESPECT! oare o fi si sortimentul de vin”pelin”?

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.