Actualitate Economie

De râs! Drăgan (SGA): O să-i rugăm pe cei care au pontoane la Colibiţa să le demoleze

Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, absent de la dezbaterea publică ţinută la Primăria Bistriţa Bârgăului, spune că, în perioada următoare, instituţia pe care o conduce îi va ruga pe cei care au pontoane la Colibiţa să le retragă. Întrucât SGA nu e proprietar cu acte în regulă pe cuveta lacului Colibiţa, e explicabil de ce fiecare face ce vrea.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud de la care se aşteaptă opinii pertinente legate de lacul de acumulare Colibiţa, zona turistică din jurul lui, hidrocentrale prin pompare şi alte fantasmagorii, e de fapt o instituţie care „încearcă”, „trimite hârtii”, „roagă” proprietarii de vile, bănuieşte diverse lucruri, e surprinsă de altele, pe scurt o structură complet inutilă care demonstrează că, timp de 20 de ani, a închis ochii la toate mizeriile care au umplut Colibiţa de la intrare şi până în vârf de munte. Explicaţiile şefului SGA, Petru Drăgan, sunt halucinante şi le-am obţinut cu chiu cu vai, domnia sa fiind unul dintre şefii de instituţii care stau pitiţi în birouri şi nu au nimic de comunicat opiniei publice.

Aşadar, în contextul în care primarul din Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, a afirmat că apele menajere ale proprietarilor de vile şi pensiuni din jurul lacului Colibiţa sunt deversate în apa pe care locuitorii Văii Bârgăului şi chiar ai Bistriţei o beau de la robinet, l-am întrebat miercuri pe şeful SGA, Petru Drăgan, ce poate să ne spună despre acest scandal. „Nu am de ştire. Va urma să facem un control cu Prefectura, Garda de Mediu, CJ în cursul săptămânii viitoare”, a spus Drăgan.

În momentul în care l-am întrebat de ce SGA care administrează lacul nu a făcut până acum controale pentru a verifica ce apă ajunge în lacul Colibiţa, Petru Drăgan ne-a spus: „Ăăăăă… s-au făcut. Din ce am constatat noi, nu se deversează (ape menajere şi conţinutul foselor septice -n.a.) în mod vizibil, dar s-ar putea să existe având în vedere că de 20 de ani există acele clădiri şi s-ar putea să fie ascunse. Noi vom încerca să facem un control mult mai amplu şi să depistăm dacă există”,a  spus Drăgan.

Am continuat discuţia cu dânsul încercând să aflăm ce se întâmplă cu acele construcţii din zona de protecţie a lacului care, în mod normal, nu ar fi trebuit să existe.  „Noi am dat o hârtie şi vom reveni asupra ei referitor la zona de protecţie a lacului, cei cinci metri de la nivelul de retenţie maxim la ceilalţi cinci metri. Nu aş putea să spun că există nişte construcţii permanente. Sunt nişte pontoane. Unele sunt chiar flotante, deci nu se pot considera construcţii şi se vor retrage. Le vom demola şi îi vom obliga pe cei care le-au construit să le demoleze pentru că unii sunt încă în ideea că deţin proprietăţi, dar proprietăţile respective nu sunt reglementate. Lucrăm şi noi acum foarte mult la acest fapt de a întăbula cuveta lacului fiindcă din 1984 de când a fost dat în folosinţă lacul de acumulare Colibiţa reglementările se fac foarte greu, mai ales după anii 90. Am avut şi nişte procese şi sperăm ca în cursul anului viitor să rezolvăm şi această problemă, să intrăm în legalitate”, a spus Drăgan.

Mai pe româneşte, SGA nu e proprietar pe „cuveta” lacului Colibiţa, dar anunţă demolări pe care, de fapt, nu le poate face neavând „docomentul” de proprietate în mână. Au trecut, aşadar, 29 de ani de la darea în folosinţă a lacului Colibiţa şi a barajului, două decenii de la Revoluţie, iar Apele Române ne spun azi că nu e nimeni proprietar pe cuveta lacului. Nu vi se pare fabulos? Câţi şefi a avut instituţia, ce salarii au luat ei de-a lungul deceniilor de democraţie, cu ce s-au ocupat în afară de autorizat balastiere? Aud?

În ce priveşte pontoanele, Petru Drăgan recunoaşte că le-a văzut şi până acum, dar poate mai mult ca turist sau persoană aflată la vreun chef, la vreo cabană, nicidecum ca şef al SGA şi responsabil de lacul din care bem noi apă. „Ba da, le-am văzut. Noi am atenţionat pe cei care le au, dar, din varii motive, au rămas în situaţia în care se află acum. A fost o stare de acceptare tacită. Nu ştiu neapărat dacă am închis ochii sau dacă acesta e termenul potrivit”, a spus el.

Revenind la condiţia de şef cu ochii deschişi, dânsul ne-a spus: „Noi vom pune nişte termene celor aflaţi în situaţia dată (celor care au pontoane -n.r.). Nu mă puteţi obliga să anunţ un termen pentru demolarea lor. În funcţie de cum vom cădea la înţelegere cu cei de la CJ. V-am spus că noi nu suntem proprietari legali asupra cuvetei lacului. Dacă le demolăm o să avem probleme de ordin juridic, ori până nu se reglementează aceste probleme deci noi trebuie să discutăm cu cei care au pontoanele şi îi vom ruga frumos pe cei care au pontoane să le demoleze. Asta va fi, dar luând o hotărârea lături de CJ, Prefectură şi Consiliul Local Bistriţa Bârgăului, se va putea trece la demolări, dar nu vă pot da un termen”, a spus Drăgan.  No comment!

Cristiana Sabău

6 comentarii

  • Ancorat în sinergia faptelor, omul-șef la SGA nu eludează meandrele concretului! Cu alte cuvinte, ,,pute, pute, da’-i călduț!” Vorba lui nea Iancu Caragiale, bravos națiune, de halal să-ți fie! ,,Noi am dat o hârtie și vom reveni asupra ei” Antologică fraza!!!

  • Doamne unde am ajuns, Doamne mare e prostia institutionala, cum mai scoate USL-ul fata in lume cand stie ca sa compromis punand astfel de nulitati la mediu si SGA? Vine sfarsitul Lumii!

  • Nu ei sunt de vina ci sistemul .
    Cine a creat sistemul ?
    Pe plan national totul a inceput cu Iliescu .
    In plan judetean Pupaza .
    Radu Moldovan a fost creatia lui Pupaza pana la tradat folosind-o pe dna Pana asa cum a declarat insusi Pupaza avertizand-ul citez:” Sa nu musti mana celui care te-a hranit ”
    Si totusi intreb : Cei de facut !

  • Nu sunt de acord cu nici unul dintre cei care-l critica pe geologul Dragan Petre si iata de ce:Conform Dreptului European al proprietatii ,pana cand un bun nu este INTABULAT adica inscris in Cartea Funciara,nu dobandeste cele trei prerogative ale dreptului de proprietate adica UTENDI, FRUENDI si ABUTENDI.Cata vreme SGA nu e proprietarul TABULAR al lacului si-al zonei de protectie limitrofe, nu prea are temei legal INDUBITABIL de-a dispune masuri PUNITIVE impotriva unor eventuale incalcari ale legilor.Petre Dragan e acolo director doar de putina vreme. Inaintea lui au fost altii, cu alte apartenente politice. Aceia – probabil- c-au dormit in papuci. Acum , daca tot au aparut acele incidente ,dl. Dragan trebuie sa intreprinda URGENT toate demersurile LEGALE posibile-(inclusiv obtinerea de Lobby)-din partea parlamentarilor pentru intabularea pe Statul Roman -( SGA-ul e o autoritate administrativa a statului roman)- deci pt INTABULAREA lacului si-a zonei de protectie aferente prevazuta de legislatia de profil.Eventual dupa intabulare, SGA-ul poate obtine bani frumosi de la proprietarii de vile INCHIRIINDU-le dreptul de-a construi pontoane -(dar fara imprejmuire lipita de terenul proprietate aferent vilelor.).Asa este in zona lacurilor Mondsee si Khrotensee din comuna Sankt Gilgen -Salzburg-Austria, locul unde s-a nascut Mozart. Acolo dreptul de-a construi ponton se concesioneaza contra cost la fiecare zece ani de la Autoritatea Austriaca a Apelor. Revenind la Colibita, localnicii care au avut teren care a fost inindat de lac ,au primit teren in schimb in comuna Livezile in ridul numit Valea Lunga, cam prin fostele proprietati sasesti care se numeau inainte de razboi Tabla lui Adamotz, Tabla lui Brozer, tabla lui Fruhm si Tabla lui Gevurtz.
    Apoi pana ce se aproba cheltuielile legate de expertiza si intabulare, pana se efectueaza expertiza tehnico-topografica ,dureaza ceva vreme. Asa ca, nu-l mai invinuiti pe Dragan Petre de ceea ce n-au facut antecesorii lui in functie.Cel putin din anul 2007, de cand ca urmare a presiunilor de la Bruxelles a fost GARANTAT prin Constitutie dreptul de proprietate, trebuiau intreprinse demersurile pt. intabularea lacului. Suntem imediat in anul 2014. deci din 2007 au trecut 7 ani. Ce demersuri au facut directorii anteriori ai SGA pt. Intabularea lacului pe statul roman??? Acum draga Petre, daca esti destept-(asa cum te-am cunoscut in timpul studentiei)- intreprinde rapid toate demersurile care tin de functia ta pt. intabulare. Desi nu ne-am intalnit de vreo 15 ani, sunt dator moral sa te ajut la nevoie. Asta pentru ca bunicul tau, care a fost un foarte distins avocat, l-a salvat in anul 1957 pe bunicul meu-(pe atunci primar in Lesu)-de la inscrierea in categoria chiaburilor si deportarea la Canal. Aceste datorii nu trebuie uitate . Ele raman peste generatii. Si nu in ultimul rand, meriti tu ca OM. Cei care te acuza sa gandeasca mai intai de doua ori.

  • FRATIOLR !
    IMORTANT ESTE CA OMUL IN CAUZA …… SE ROAGA !
    OARE CE „MANTUIRE” ASTEAPTA SI DE LA CINE ?
    DURA LEX … SED LEX !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS