De ce a ajuns șeful Direcției pentru Cultură să lupte pe Facebook împotriva primarului din Feldru

Holistic

”De trei zile mă apăr de propriul meu primar din satul natal și caut sprijin în toate părțile ca să am garanții că nu îmi face praf gospodăria”, scrie pe Facebook șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural național Bistrița-Năsăud Alexandru Uiuiu, care este și președintele Fundației Culturale Ethnos, organizație care deține la Feldru un muzeu.

”Fundația culturală Ethnos filiala Bistrița protestează vehement împotriva modului abuziv în care în care Primăria Feldru înțelege să facă modernizări în zona Casei Ethnos Feldru, Muzeul satului.

După ce peste trotoarele de beton din fața casei au fost puse dale și trotuarul a fost ridicat în acest fel cu mai bine o jumătate de metru (astfel încât cetățenii nu mai pot intra în curți,) acum se modernizează ulița de lângă apă cu ridicarea cu un metru și a unui dig de beton cu fundația de doi metri lățime și intrarea în albia Feldrișelului cu încă un metru.

Casa Ethnos și întreaga proprietate rămâne sub nivel fiind expusă oricând pericolului inundațiilor și viiturilor mai ales că podul este colmatat din cauza lucrărilor anterioare de dincolo de el, ilegal realizate.

Dacă se vrea modernizarea uliței, ea se putea face cu decență cu digul pe același loc și ulița pe aceeași înălțime. Sesizăm pe această cale Apele Române și Inspectoratul de Stat în Construcții să verifice lucrările efectuate și avizele proiectului.

De astăzi MUZEUL SATULUI SE ÎNCHIDE până la găsirea unei soluții de salvare a zonei de la măcelul la care este supusă.

Președinte Ethnos, dr. Alexandru Uiuiu”

”Bătaie de joc! Modernizare nu înseamnă să pui în pericol de inundare gospodării, terenuri, și în cazul de față muzeul satului. E o valoare uriașă acest frumos muzeu. Ne pierdem tradiția, cultura și apoi ne plângem că tinerii nu mai au respect de noi și tradiția noastră, dar cum dacă cei vârstnici procedează așa? Ori nu-s profesioniști în meseria lor, ori neglijenți, dar alții trag ponoasele …Ar trebui să iasă oamenii din ogradă afară să le ceară socoteală  și să oprească orice lucrare până la calcularea corectă a dimensiunii trotuarelor și altele astfel încât să nu îi  afecteze pe locuitorii comunei…”, a comentat cineva.

Altcineva a scris: ”Dacă se lărgește strada în detrimentul albiei, chiar și fără ridicarea zidului de protecție al străzii, zona va avea un risc ridicat de inundații. S-a văzut acest lucru la ultima situație de acum câteva luni, când apa Văii Feldrișelului a ieșit din albie în zona Văleni, etc. În acest caz se impune cel puțin un zid de protecție pe partea opusă actualului zid, care să canalizeze apa spre aval, evitând inundarea grădinilor din amonte și distrugerea casei muzeu. Decolmatarea albiei în urma lucrărilor este obligatorie”.

Alexandru Uiuiu a precizat: ”Așa am vorbit și noi cu primarul, dar el a spus că are bani numai pentru modernizarea uliței și pe el îl interesează numai ulița. Eu am îndrăznit să-l întreb dacă ulița l-a ales pe el primar sau oamenii. S-a enervat! Omul asta a uitat că mai întâi e cetățean ca noi toți și numai mai apoi primar. La al doilea mandat se întâmplă ceva cam cu toți. Numai cei mai puternici (adică mai lucizi și modești) rezistă și aceia pot merge mai departe. De trei zile mă apăr de propriul meu primar din satul natal și caut sprijin în toate părțile ca să am garanții că nu îmi face praf gospodăria. Ce a pățit omul asta de am ajuns să vb pe FB că direct nu mai ai cu cine?”.

”Prima Casă Ethnos şi apoi următoarele au fost concepute ca nişte muzee vii, aşa încât ele păstrează inventarul minimal. Cei care vizitează aceste muzee pot să aibă acces la prepararea mămăligii, să vadă cum arată un pat, obiecte utile, iar vizitatorii să poată deprinde felul vechi de a trăi prin propria lor experienţă. Dacă e să ne uităm la lumea occidentală, care ne-a fost mereu model, o să vedem că acest fel de a trăi în apropiere cu natura, acest fel de a te hrăni şi de a te înconjura cu animale e un fel de a fi care aparţine şi viitorului, şi traiului bun al omului. Se pare că s-a renunţat la acest fel de a trăi printr-o urbanizare de multe ori forţată, nu neapărat pentru binele omului, şi atunci aceste muzee vii sunt şi un fel de iniţiere într-un fel de a trăi mai simplu şi mai sănătos şi mai prielnic omului”, a spus Alexandru Uiuiu, într-un interviu acordat Timp Online pe care l-ați putut citi AICI.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Un nimeni

  Acum poate sa vada si domnul Uiuiu cum e „sa te lupti cu oamenii care nu vor sa ajute oamenii”
  Si ma refer foarte direct la functia pe care o are prin care TOT ASA INCURCA CETATENII CU MONUMENTELE SI SAPATURILE LUI!

  (16)
  • Alexandru Uiuiu

   Stimata doamna Cristiana Sabau, cred ca ar fi bine sa puneti conditia logarii cu facebook pentru comentarii asxtfel incit sa aflam identitatea celor care se expun aici. Anonimatul lasa loc multor injurii si inexactitati care ar putea fi rezolvate prin discutii punctuale. Va multumesc pentru solidaritatea aratata si pentru profesionalismul relatarii care nu lasa loc de interpretari rauvoitoare decit unor incalificabili si poate tineti cont de sugestia mea.

   P.S. Va rog sa devoalati identitatea semnatarului interventiei ” Despre Petrea Fansula sau despre autor si personajele lui „care imi injura parintii de curind decedati dupa care port inca doliu. As vrea sa am cu el o discutie personala. El imi cere sa fiu narbat si eu stiu ce are de facut un barbat in astfel de situatii.

   (-3)
  • Petrea Fansulă sau despre autor și pesonajele lui

   Credeam că Maria Guțan și Grigore Guțan sunt doar niște pesoane fictive, nu reale. Nu știam că au trecut în neființă. Condoleanțe. Ce am relatat aici sunt pasaje dintr-o carte numită „Țara ascunsă”, e drept că fără ghilimele, carte care pe alocuri pare destul de interesantă. Departe de mine gândul să aduc injurii unor părinți decedați. Oricum nu precum autorul care descrie că Grigore Guțan se pișă ca un cal în dosul șurii ori că sforăie de vibrează casa etc. (pp. 273). Discuția personală sună ca o amenințare? Dacă da, află că postez întotdeauna de la cutia poștală bistritean@yahoo.com. Redacția poate să confirme, de vrea, acest lucru.

   (-2)
 2. Dionisie

  Feldru este cea mai mare comuna din judetul bistrjta nasaud.si dezvoltarea pe toate.vaile si pe toate drumurile comunii necesita expansiune .largire ..dar trebuie facute cu firme profesionaliste….si cu un expert in construxi al primariei ..

  Eu am propus si in perioada trecuta a altora primari sa angajeze un expert
  Constructor la nivelul acestei comune de nivelul unui ora ca si feldru city.sa fie controlate de un profesionis5 in construxii.si nu sa rezolvat nici 2019.acest lucru….si solutia este in comuna gasita si egzista un om f bine edycat si fost inginer in construxi de baraje hidro si expert i construxi Zamfir Galben .ce locuieste in feldru .permanent …am solicitat mereu primariile sa solicite pe dl ing in const si ex de meserie .sa fie angajat sau cel putin intrebat dava vrea sa presteze o munca poate voluntara…sa fie sau platita …si aceasta solutie si in general toata act de construxi si drumuri ar fi rezolvata .si sustinuta de un expert si un om exigent si corect in.activitatea sa din prezent .si in trecut .nou feldrihani avem acest om..ca si un cadou al comunei .dar cine se gandeste la aceasta propunere .si mai ales cine va solicita sprijinul dl ing zamfir Galbin .va avea un ex in construxi in viitor .excelent de bun si exigent si corect….poate cele 3 calitati akle dl zamfir nu plac nimanui ..
  DAR SANT BENEFICE COMUNITATI FELDRU ….EU IL CUNOSC SI NU NUMAI EU CI TOATA COMUNA FELDRU SI.JUD BN.ramane sa va consultati cu D.lui.

  (-11)
  • Feldrihan

   Donisa (Galbin) cel pe care spui tu ca-l cunoști e chiar copilul părintilor tăi,adica frate cum se zice ,,pi la noi”. De priceput ce-i d-l subinginer minier Z.G. practică comertul (are boalda in Feldru) ar fi la fel de bun expert,diriginte de șantier cum tu ai fi un excelent profesor de română.Vai,vai cum v-ati greșit destinul,dl.,,inginer” vinde pufuleti, iar fratele lui e sofer pe ,,taraboanta” in Dublin.

   (14)
 3. Petrea Fansulă sau despre autor și personajele lui

  Ni la el ce față drâmboietă are! Zici că-i Ion Slavici Plângăcea din manualele de limba română dar care la Feldru se dădea Napoleon. Amu eu i-am spus: – Mă, casa lui bunică-to pe care tu ai făcut-o muzeu o astupat-o mai întâi tac-to, Grigore Guțan. O făcut clădire înaltă să vadă din ea, mă-ta, pe tăți oamenii care trec pe drum, exact așa cum a lu’ Petrea Iloaie i-o astupat casa Nazarichii Coța. Când o fost primar Pricope, demult, în celălalt regim, o regularizat și el Valea Feldrișelului și o făcut acolo șlaidăre faine din piatră clădită, dar nu le-a înălțat tare și o mai lăsat acolo câte un arin și câte o răcită groasă ca să se țină malul că altfel apa o lua într-o parte, pe la Iosub Cute a Iepuroiului. Amu ăsta, cu care te-ai înhăitat tu, numitul Grigore Timoc de-i zice Țiolan – că și-a schimbat numele ca Bob Dylan, pune mai mult betoane și ciment și taie totul de pe margine așa cum o învățat el la cefere. Ce să-ți fac? Atunci când învârți betoane, învârți și bani iar dacă umbli numai cu sălcii și cu arini ție nu-ți mai rămâne nici de-o surcică. Nu era mai bine cu Pamfil Burduhos zis boactăru de care tu ai râs ori cu Macedon Buftea zis Capuccino? Păștean îi tot Păștean. Stai drept, ce mama smăului! Un pic de snagă că ești bărbat! Apoi succes în adeziune și în tehnica de viață!

  (19)
 4. Frim Petru

  Și eu am criticat modul în care onorata Primărie a comunei Feldru a îngustat albia Feldriselului la intrarea in Văleni.S-a luat un metru din albie iar mie imi ziceau ca totul e perfect .Conform legii nu ai voie să efectuezi lucrări în albia apelor curgătoare,trebuie să te limitezi la situația actuală asa cum sa circulat sute de ani.Cu apa nu te joci.Nu sunt împotriva modernizarilor străzilor dar noi ca proprietari de case si gradini vom avea de suferit.Apa nu va avea pe unde să curgă.
  Frim

  (9)
 5. Feldrihan

  No vezi dom’ dir.asta-i diferenta intre,,propriul meu primar” si ,,primarul nost’ „Primul e interesat doar de problemele apropiatilor,iar celălat de ale tuturor.Tiolan ,pt.care ati facut campanie nu are nimic comun cu problemele cetătenilor,el e doar pe interes,dacă merge cineva cu o sesizare raspunsul e același: ,,nu pot,nu stiu ,asa-i proiectul” .Nu mai vorbesc de vice! Asta-i paralel cu administratia, in schimb amândoi au salar peste 2500 Euro,masini de serviciu 4×4,combustibil fără limită…..si muuuulte alte beneficii pe banii noștri.

  (14)
 6. Feldrihan 2

  Domnule feldrihan sa nu uitati ca ati fost primar 12 ani si ati avut facilitati pe masura, salarile erau mai mici dar plicurile erau mai groase

  (-2)
 7. Observator

  A fost ziua lor,a edililor noștri.Unul își suduie angajații că la ușa cortului,altul și-a pus în plan să distrugă ce are mai frumos in comuna lui.Va meritați salariile de sute de milioane specialilor.

  (3)
 8. Feldru, zăvoi și povoi

  Dacă îngustați albia Văii Feldrișelului obțineți următoarele mari avantaje:
  1. Măriți costul șantierului și gestionați mai mulți bani.
  2. Turnați betoane pe margine și faceți totul numai în tonuri de gri.
  3. Măriți viteza apei și impactul fizic al viiturii vă este garantat.
  4. Îl chemați pe Radu Afrim să monteze Coasta Langhii sub Contenitul.

  (-1)
  • Un om pasnic

   Comentariile acestea nu fac cinste feldrihanilor. Oricine le citeste isi da seama ca unii folosesc aceasta ocazie sa- si exprime neîmplinirile, răutatea in toate formele ei, esecurile de toate felurile…răutatea in forma cea mai pură.
   De apreciat persoanele care au oferit, eventual, solutii. Acestia sunt cetatenii din Feldru, pe care eu ii stiu, cu care te poti mandri in lume, care au reusit sa se ridice deasupra scandalurilor, deasupra urii, vorbind despre ce rezolvari se pot gasi.
   De unde atata ura, va intreb?

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.