Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în privinţa blocului care se construieşte pe Lucian Blaga

Holistic

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în legătură cu o sentinţă dată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud în cazul blocului care se construieşte pe strada Lucian Blaga. Tribunalul a decis suspendarea autorizaţiei de construire emisă de Primăria Bistriţa la cererea Ioanei Podişor, care a acţionat administraţia locală în judecată în luna aprilie a acestui an, cerând sistarea lucrărilor la bloc, dar Primăria Bistriţa a făcut recurs şi a avut câştig de cauză.

La Curtea de Apel Cluj, Primăria Bistriţa a avut câştig de cauză, sentinţa fiind dată în cursul zilei de miercuri.

Referindu-se la acest subiect în ultima şedinţă a Consiliului Local, primarul Ovidiu Creţu a spus: „În privinţa blocului de pe Lucian Blaga, sentinţa nu ne privea pe noi, pe cel care trebuia să sisteze lucrările adică, dacă era o sentinţă adresată executantului, el trebuia să şi-o însuşească şi ne-au dat nouă sentinţă cu care nu avem ce face, decât să încălcăm legea”.

 

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a spus, în şedinţa Consiliului Local, răspunzând unor acuzaţii pe care i le-a adus consilierul PNL Ioan Peteleu legate de disciplina în construcţii, că „aceia care vor să investească, să construiască – atâta timp cât o fac în limitele stabilite de legi şi regulamente – sunt bineveniţi şi sprijiniţi şi nu blocaţi şi stopaţi”.

Ioan Peteleu a atras atenţia asupra blocului care se construieşte pe strada Lucian Blaga şi care „mutilează” faţada altei clădiri: „Aş vrea să vă întreb, domnule primar, dacă aţi văzut proiectul înainte de a vă pune semnătura pe autorizaţia de construire. Prin această construcţie se obturează faţada unui imobil existent şi aş vrea să vă întreb dacă vi se normal să autorizaţi un asemenea proiect. De asemenea, aş vrea să vă solicit public ca, la o proximă şedinţă, să fie invitat şi proiectantul, arhitectul în principiu, care a propus acest proiect să vedem cine e persoana respectivă, care este opinia dânsului sau dânsei în legătură cu partea de urbanism. (…) Autorizaţiile de construire într-adevăr nu sunt de competenţa Consiliului Local, dar CL aprobă documentaţiile de urbanism, iar documentaţia de urbanism aprobată de CL nu cred că permitea o asemenea construcţie în acea zonă. V-am întreabt şi din punct de vedere estetic dacă vi se pare normal ca acel proiect să fie amplasat acolo şi să mutileze faţada unui imobil existent. Vă întreb şi ce măsuri aţi luat vizavi de disciplina în construcţii pentru că acea lucrare se continuă, deşi este o soluţie a instanţei în alt sens şi vă mai întreb dacă aţi aruncat o privire şi peste PUG şi dacă PUG-ul pe care l-aţi văzut permite regimul de înălţime, amplasarea unei asemenea construcţii în zona respectivă”, a spus Ioan Peteleu.

Primarul Ovidiu Creţu a răspuns: „Autorizaţia de construire pentru acel bloc de pe Lucian Blaga permite ridicarea atâtor etaje pentru că altfel nu o semnam. Termenul mutilat mie nu-mi spune nimic. Până la urmă, cetăţenii au drepturi în oraşul acesta, drepturile lor sunt îngrădite de legislaţia din România, de hotărârile Consiliului Local sau de alte acte normative sunt în vigoare. Dacă acele acte normative nu sunt încălcate, cetăţenii au dreptul să-şi exercite drepturile lor. A le interzice pe motiv că – spuneţi dumneavoastră – se mutilează nu ştiu ce, asta este o dictatură de care ne-am scăpat demult în Bistriţa. Cei care vor să investească, să construiască – atâta timp cât o fac în limitele stabilite de legi şi regulamente – sunt bineveniţi şi sprijiniţi şi nu blocaţi şi stopaţi. Cel puţin la uşa primarului nu sunt blocaţi. Dacă permite PUG, sigur că permite. Iau măsuri atunci când este cazul să iau măsuri. Nu a fost cazul să iau acolo măsuri pentru că hotărârea instanţei nu îl privea pe investitor. Puteam noi să facem nişte abuzuri, e adevărat, numai că nu dictate de mine abuzurile”.

Mai multe despre acest subiect ai putut citi AICI. 

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Ioan Jalea

  Ca cam asa sunt problemele rezolvate in Romania.
  NU E TREABA PRIMARULUI!
  Cum poate spune un primar platit din bani publici ca nu MUTILEAZA fatada altei cladiri cand SE VEDE CU OCHIUL LIBER…?
  Dar alta intrebare pentru primar… OARE SENSUL GIRATORIU NU ESTE MUTILAT?

  (0)
 2. Varzanel

  Monstruoasa aratare, blocul asta… Zona este compromisa de multa vreme deja si nu sunt semne de imbunatatire. Un oras normal ar fi tinut mai mult la felul in care este perceputa silueta lui de la distanta. Biserica Evanghelica este in continuare singurul reper arhitectural valoros pentru Bistrita. Din pacate, cu aberatii precum hotelul Diana, blocul galben absolut hidos si blocul asta pus in sensul giratoriu, imaginea bisericii evanghelice devine tot mai marunta privind dinspre Unirea. Nu stii ca intri in Bistrita, simti ca intri intr-un ghetou. Mai multa moralitate, domnilor! Si uitati-va si la imaginea de ansamblu, nu doar la lucruri marunte! Trebuie sa fie frumos si in afara camerei voastre de zi ca sa va simtiti bine…

  (0)
 3. blocul

  primaria este plina de incompetenti si incompetente…daca tu ca persoana nu intri la concurs si te angajezi pe pile la primaria din dumitra si pe urma te transferi tot cu ajutorul pilelor, la primaria din bistrita… deci concluziile sunt ca toate sunt pe pile. Primaria sa de-a jos blocul.

  (0)
  • nuuu!!!

   sa nu de-a jos blocul
   sa se mute toti aia de la primarie acolo
   si sa le puna gratii
   si sa vina moldovenii si cand trec pe langa bloc sa spuna
   AICI LOCUIESC BUGETARII DIN BISTRITA, ASA TREBUIE SA LE FACEM SI NOI UN BLOC CU GRATII LA PESEDISTII NOSTRI!

   (0)
 4. Adi

  Normal bey, ce va tot legati de tovarasu’ primar?
  Voi nu intelegeti ca el are doar drepturi, nu si obligatii? El e Dumnezeu in orasu’ asta si face cum vrea gușa lui.
  Asa ca inapoi la treaba ca trebuie platita partia aia si mai usor cu papagalu’ ca faceti galagie si ii faceti pe odihnitii din primarie sa-si mai traga un spor de stres.

  (0)
 5. Anonim

  Sa oblige constructorul sa demoleze blocul pe banii lui. Asa se va trage un semnal de alarma.
  Orasul e plin de blocuri ridicate fara respectarea autorizatiilor si care arata total inadecvat in zona respectiva , obturand spatiul imobilelor alaturate. De exemplu pe strada Pescarilor s-au ridicat niste blocuri cu 2 etaje peste ce a fost autorizat, foarte apropiate de imobilele alaturate. Arata horror pe acea strada care era doar cu case parter, toate identice initial. Ca sa nu mai vorbim de inghesuiala creata datorata lipsei locurilor de parcare.
  RUSINE celor de la urbanism, RUSINE primariei!

  (0)
 6. gita

  numai prostie,Ioana Podisor dute mai departe nu te lasa ,Probabil nu o sa mai aiba pile .Termina in tara la noi si ajungi in europa,sigur acol castigi.A strangulat toata zona si asa foarte strangulata te sustinem.

  (0)
 7. ioana

  Il doare in c…….pe Oltean, el a aranjat si a castigat, el si prientenul lui RM.
  Un judecator din bistrita a avut sange in instalatie si a suspendat autorizatia.
  Degeaba, mafia este prea mare si in justitie.

  (0)
 8. pentru d na Podisor

  Cred ca doamna Podisor ar trebuii sa aduca o televiziune centrala si spacialisti din Asociatia aritectilor.
  Este strigator la cer, nimeni nu te mai apara.
  Pe ce maini a incaput saraca tara.

  (0)
 9. Gheorghe

  De ne ascundem dupa o chichița la lege sau hotărâre judecatoreasca?
  Ați dat Certificat de Urbanism pentru bloc în locul Hanului cu regim P+8 ,și acum Spitalul Județean nu mai are culoar de zbor pentru Helioport?Cum se explica acest lucru ?ne răspunde cineva?

  (0)
 10. Cici

  Poate ne ajuta domnul Peteleu și cu imobilul ce urmează a aglomera zona de lângă Carrefourul din partea de sus a orașului. Și acesta va fi construit foarte aproape de blocurile existente ,care nu vor mai avea lumina naturala decât umbra acestuia.

  (0)
 11. Bistritean

  Cine este in spatele afacerii lui Negrea ?
  De ce Primaria B-ta ii da autorizatie pt orice constructie ?
  Cine este persoana care o asemenea influenta ?

  (0)
 12. papy

  Domnule bisttitean , parca n ai sti.
  Putina concentrare si o sa ti dai seama singur cine din urbanism are cuvantul.
  Dar nu pot sa cred secretara Gaftone a spus ca nu a semnat autorizatia pentru bloc atunci cine a semnato in locul ei?
  Vdeti cat de corecta este inclusiv justitia.

  (0)
 13. flaviu

  Pai nu o sa se mai respecte nimic.
  Daca acest investitor a facut ce a vrut pana acuma si nimeni nu l a tras la raspundere ba dimpotriva a fost sustinut de primarie, inspectorat, disciplina in constructii toti l au sprijinit , asa ca, nu mai exista legii in tara asta si nici judecatorii.
  URMEAZA ALTE CONSTRUCTII SI TOT NIMIC

  (0)
 14. gigi

  Nu vreti sa cumparati voi toate terenurile pe care se pot face blocuri dar nu vrea Gaftone, la preturile actuale, si sa faceti case, si parcuri, si verdeata. Blocul de la han va fi emblema Bistritei. Adaptati-va la timpurile actuale domnilor si doamnelor, sau traiti intrecut la comuna. Asta este ORASUL EUROPEAN. Blocuri si molluri. Voi ati vrut capitalism. Acuma ca nu va convine nu mai vreti capitalism? Ce se mai aude de cele doua puguri. Dupa care se poate blocuri si dupa care case? Poate Procuratura ar trebui sa faca o vizita la Primarie, la etajul 1 in principal, sa se lamureasca odata cine are dreptate (Secretarul sau Urbanismul sau Investitorii?). Poate si la parter…Asa vorbim toti in necunostiinta de cauza. Mai bine vorbim de fotbal si de femei.

  (0)
 15. pentru gigel

  daca ar durea prostia domnule cu nume de cod „gigi „ai fi internat demului.
  Se vede cat o urasti pe secretara cred ca nu ti ai atins scopul.
  Cred ca te paste un dosar pentru jignire probabil pe langa altele nu mai conteaza.

  (0)
 16. cetatean

  Vorba lui gigel, o uraste tot orasul, umbla vorba. Si mai umbla o vorba cum ca ar fi/va fi data in judecata de vreo citiva (vreo….multi) cu despagubiri de sute de mii de euro. Umbla vorba….ca multe..

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.