De ce nu curge încă apa la robinete în Ilva Mică. Primarul Aurel Horea: Sunt total nemulţumit

Merigo

Primăria Ilva Mică a început încă de acum zece ani demersurile pentru a racorda gospodăriile localnicilor la reţeaua judeţeană de apă şi canalizare. Primarul comunei, Aurel Horea, a declarat pentru Timp Online că aproape a ajuns la capătul răbdării în ce priveşte acest proiect ce pare interminabil.

„Reţea de apă şi canalizare avem, dar ne luptăm să o putem predala Aquabis. În decembrie anul trecut, am terminat un proiect derulat prin Compania Naţională de Investiţii şi care a durat din 2006 până în 2016. Şi aici, pe toate căile, îmi exprim totala nemulţumire pentru felul în care se derulează investiţiile prin Compania Naţională de Investiţii. Nu se poate ca un proiect să dureze atât de mult. E un proiect cadru de colaborare între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, şi cofinanţare de circa 22% din partea Consiliului Local, o sumă extraordinar de mare, ca să nu mai zic de faptul că Guvernul României, ţara, plătesc dobânzi la BERD. Nu înţelegem de ce a durat atât de mult. Au fost patru licitaţii, inadmisibil. În fine, l-am terminat în decembrie 2016 şi nu s-au putut face probele de punere în funcţiune că era îngheţat. Între timp, firma a dat faliment. Norocul nostru e că are nişte garanţii la CNI, că acolo a fost unitatea de implementare. Acum s-a semnat procesul verbal de recepţie cu nişte obiecţiuni şi acum trebuie să le stingă. Au fost de nenumărate ori cei de la firmă, dar foarte greu se mişcă. Noi am avut inspiraţia să numim în comisia de recepţie oameni de la Aquabis care sunt specialişti. Ţinem aproape ca să se remedieze toate defecţiunile care sunt şi să putem să le-o predăm ca să facem racordul. Reţeaua există, dar oamenii nu au apă la robinet. Pe străzile asfaltate sunt racorduri încă din 2012. Nu puteam asfalta şi să săpăm după aceea ca să spargem. Am avut finanţare prin HG 177, am făcut extinderile în primă fază, şi apoi am racordat la conducta principală”, a spus Aurel Horea.

Potrivit primarului din Ilva Mică, 70-80% din comună este racordată la reţeaua de apă şi canalizare. „Mai rămâne o problemă. Sunt oameni care poate că nu au înţeles nici acum că orice serviciu e contra cost. Ei speră poate că le dăm apa gratis, dar nu va fi aşa”, a spus primarul.

Conform edilului, în reţeaua de apă şi canalizare a comunei Ilva Mică au fost investiţi prin CNI 2,3 milioane de euro, iar din fonduri guvernamentale circa un milion de euro.

„La Ilva Mică se întâlneşte Regionala CFR Cluj cu Regionala CFR Iaşi. Am avut nevoie de avize şi de la uni, şi de la alţii. Pe urmă, a trebuit să facem o subtraversare pe linia Ilva Mică- âRodna, proiectul a fost pe partea dreaptă a DN 17 D, iar acolo erau nişte cabluri care nu puteau fi nicidecum traversate, aşa că a trebuit să modificăm traseul pe partea stângă unde nu erau case. Acum trebuie să-i racordăm şi pe cei de pe partea dreaptă. Chiar am scos la licitaţie lucrarea pe care vrem să o plătim din banii comunei. Asta ne va costa încă vreo 300.000 de euro probabil”, a spus Aurel Horea.

Aurel Horea a spus că e neboie de reţea fiindcă în partea de jos a comunei, apa nu este potabilă. Pe celelalte străzi aglomerate, de asemenea e problemă cu apa fiind insuficientă pentru toţi locuitorii.

Primarul din Ilva Mică estimează că apa va curge la robinetele localnicilor spre sfârşitul anului.

„Dar sunt lucruri care nu depind de noi, cum ar fi cele care ţin de constructor care e din Petroşani, ori el a rămas cu zece oameni din 200, iar specialiştii s-au dus. Şcolile au puţuri şi purificatoare de apă, o soluţie provizorie”, a spus Aurel Horea.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.