Cum și-au încheiat practica pedagogică în Bistrița-Năsăud studentele din Franța (FOTO)

Holistic

Patru studente la L’École Supérieure du Professorat et de l’Éducation (ESPE) din Besançon, Franța, care se pregătesc să devină cadre didactice în țara lor, au făcut o lună de practică la școli din Bistrița-Năsăud. Au predat în grădinițe și școli de la oraș, dar și de la țară și au făcut astfel cunoștință cu sistemul educațional din România.

”Cele patru studente au participat la acest stagiu pedagogic în cadrul unui acord de parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și universitatea din ESPE din Besançon . Timp de o lună, au asistat la ore și au predat la mai multe niveluri. Regulamentul din Franța le precizează că trebuie să facă o lună de stagiu într-o altă țară decât Franța tocmai pentru a putea compara sistemele educative europene. Ele au ales România și au stat la noi o lună de zile în care au descoperit învățământul de la nivel preșcolar, până la nivel liceal. Am încercat să le oferim o experiență educațională cât mai diversă, școli din mediul urban, rural și suntem foarte încântați de prezența lor fiindcă a fost una benefică pentru elevi și pentru profesorii de franceză din școlile respective”, a spus prof. Monica Buboly, inspector de limbi străine și totodată președinte al ARFA Bistrița-Năsăud.

Potrivit acesteia, studentele au făcut acest stagiu de practică la Grădinița ”Căsuța cu povești” din Bistrița, la Școala Gimnazială Budacu de Jos, la Liceul de Arte ”Corneliu Baba”, la Școala Gimnazială Cepari, la CN ”Andrei Mureșanu”, iar peste tot au ținut lecții frumoase.

”Ele au pregătit mici activități de descoperire a zonei din care provin pe care le-au folosit în predare. De exemplu, la clasa a IX-a au făcut un joc de tipul Vrei să fii miliardar? cu întrebări de cultură generală din toate domeniile. A fost foarte interesant”, a spus Monica Buboly.

Înainte să plece în țara lor, studentele au ținut să le mulțumească gazdelor. La Biblioteca ISJ au fost invitate toate profesoarele de la clasele în care au predat la o degustare de produse culinare franțuzești.

Studenți din Franța au început să vină în Bistrița-Năsăud după anii 90, în cadrul înfrățirii între Bistrița și Besançon.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.