”Cum e, domnule primar Crețu? Shit happens? I think it’s a big shit!”

Holistic

”Cum e, domnule primar Crețu? Shit happens? I think it’s a big shit! Nici nu a deschis bine pârtia din Dealul Cocoș în 9 ianuarie că bățosul primar Crețu, prevestind ploaia la Bistrița, a plecat la schi în alte zări, lăsându-i pe schiorii bistrițeni la mila vremii. Și iată că profeția “Shit happens, ha, ha, ha… Dacă plouă, asta e!” s-a adeverit. Ploaia a venit, iar pârtia e inutilizabilă. Big shit!”, spune consilierul municipal PNL Ioan Peteleu:

”El însuși, Crețu, primarul, gânditorul a cărui minte a generat miracolul Wonderland de Bistrița, o groapă fără fund în care se aruncă an de an banii bistrițenilor, nu mai crede în propria-i idee cu care se laudă că a câștigat în 2008, 2012 și 2016 Primăria Bistrița. O tulește în fiecare iarnă la schi pe pârtii unde este zăpadă adevărată și unde se poate schia. Ce-i drept, după zece ani în care ai dat-o de gard și n-ai reușit nici măcar să-ți finalizezi ideea așa cum trebuie, e greu să mai crezi în ea.

Pârtia de schi Cocoș este un eșec total. În primul rând pentru că a fost prost proiectată, așa cum însuși Crețu afirmă în ultima vreme. În al doilea rând, din punct de vedere economic, investiția nici măcar nu se autosusține, cu atât mai mult să se amortizeze. În al treilea rând, Bistrița nu este locul în care să faci asemenea investiții. Pârtiile de schi se fac la munte și nu în zone de deal.

Ca să nu existe nici un fel de dubii pentru afirmațiile de mai sus referitoare la pârtie, am făcut o cercetare bazată pe date științifice colectate începând cu anul 1985. Diagramele meteorologice se bazează pe 30 de ani de simulări orare ale modelelor meteo și sunt disponibile pentru fiecare loc de pe glob. Inclusiv pentru Bistrița!

La Bistrița, din câte se poate observa cu ușurință, pentru lunile decembrie, ianuarie și februarie minimele medii zilnice sunt între -2oC și -3oC, iar maximele medii zilnice sunt între +2oC și +3oC.

Diagrama temperaturii maxime pentru Bistrița afișează în câte zile pe lună se atinge o anumită temperatură. Din aceasta se poate observa că numărul mediu de zile cu temperaturi sub -5oC este de sub 5 zile (1,1 în decembrie; 1,6 în ianuarie; 1,3 în februarie).

Nici măcar precipitațiile sub formă de zăpadă, în zonă, nu sunt suficiente pentru a justifica investiția într-o pârtie de schi. Diagrama precipitațiilor demonstrează că la Bistrița media zilelor cu precipitații sub formă de zăpadă este de sub 10 zile în lunile de iarnă (6,6 în decembrie; 8,6 în ianuarie; 7,9 în februarie), nemaivorbind de cantitatea acestora.

Categoric că există și excepții în lunile de iarnă când putem avea mai multe zile cu temperaturi sub -5oC sau cu precipitații sub formă de zăpadă, dar potrivirea perfectă a precipitațiilor cu temperaturile scăzute este foarte relativă. Analiza evoluției temperaturilor în lunile de iarnă din ultimii cinci ani demonstrează în detaliu cele prezentate mai sus.

Atunci când faci o investiție de peste șapte (7) milioane de euro din bani publici nu te poți baza pe excepții, povești sau scenarite. Nici măcar mini-era glaciară de zece ani, previzionată de unii să înceapă din 2030, nu justifică o astfel de investiție în 2015. Să aștepți 15 ani să vezi dacă era glaciară aduce zăpada la Bistrița e halucinant și chiar stresant.

Pentru o asemenea investiție trebuie să folosești date statistice reale pe care să-ți bazezi previziunile și bagi din burtă date în studiul de fezabilitate ca să-ți iasă indicatorii, așa cum s-a întâmplat de fapt și în cazul Aquapark-ului, o altă aberație care va să vină, unde, peste noapte, datele studiului au fost total modificate la cererea primarului.

Crezul meu este că toate aceste investiții aberante în zona respectivă au un alt scop. Wonderland-ul lui Crețu nu este altceva decât o investiție din bani publici dedicată unui grup de interese imobiliare care a avut informații în timp util, a cumpărat terenuri în zonă și va avea totul în apropiere: pârtie de schi, bazine cu apă, sanie de vară, terenuri de sport etc.

În orice caz, rahatul e mare! Dacă instituțiile abilitate ar avea curiozitatea să verifice gradul de îndeplinire a indicatorilor economico-financiari, socio-economici, de impact, de rezultat sau de operare ai investiției, surpriza ar fi mare și s-ar putea demonstra cele spuse mai sus. În opinia mea, niciun indicator stabilit nu a fost și nici nu va fi atins vreodată”.

Ulterior, Ioan Peteleu a postat pe Facebook: ”Uluitor. Eclipsă totală în primărie! Printr-un comunicat, Primăria Bistrița informează că Pârtia Cocoș va fi redeschisă în 22.01.2019 și va funcționa doar între orele 18:00 și 21:00, adică în nocturnă. Cât? Nu se știe. De ce numai în nocturnă? Nu am înțeles. Poate pentru că în nocturnă este cel mai mare tarif la telescaun și vor să ciupească câți mai mulți bani din buzunarul bistrițenilor. Sau mă rog, poate vor să țină zăpada mai mult, ca să se laude că a funcționat pârtia până în martie. De la cei care conduc azi primăria, te poți aștepta la orice. Oricum, ei trăiesc într-o veșnică eclipsă și nu văd la doi pași în fața lor. Stau totuși și mă întreb dacă nu ar fi mai bine să stea primarul în genunchi tot timpul anului, zi și noapte, că oricum nu face nimic, și să se roage să vină în fiecare an câte o eclipsă totală de soare, din decembrie până în martie, ca să țină zăpada și să poată funcționa pârtia? Ar fi mai ieftin curentul pentru instalația de nocturnă decât energia și apa pentru producerea de zăpadă artificială. Poate că Dumnezeu l-ar asculta și pe el bietul și l-ar ajuta să-și vadă fetișul realizat. Asta, dacă nu are păcate multe, deși eu cred că are!”.


Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Imnul Pârtiei Cocoș

  Ninge, în Kamceatka primăria rusă
  Proiectează pârtii pe Dealul Cocoș,
  Struților pe schiuri, Bistriță supusă,
  Han-Tătarul astăzi ne va fi strămoș.
  *
  Ninge fain, pe Cocoș
  Tunurile scot din coș
  Mii de tone de zăpadă.
  Ninge fain, doar un moș
  Face zilnic alt reproș
  Ploii care stă să cadă.
  *
  Ninge, în Kamceatka este tot mai frig,
  Struților pe schiuri, Sfântă Bobotează,
  Când urcați la tunuri vin cu voi să strig:
  Bistriță supusă, mergi la vot, contează!
  *
  Ninge fain, pe Cocoș
  Tunurile scot din coș
  Mii de tone de zăpadă.
  Ninge fain, doar un moș
  Face zilnic alt reproș
  Ploii care stă să cadă.

  (10)
 2. Balan Marius - contribuabil

  Astept ca si cetatean contribuabil o diagrama de la CURTEA de CONTURI prin care sa se recupereze banii care au fost tocati in aceasta minunata lucrare. Recuperarea desigur trebuie sa vina de la cei care au votat minunea si au luat credit indatorand bistritenii pe 20 de ani. Traiasca !

  (20)
  • pentru domnul Balan

   Si tu visezi lucruri normale in Romania?
   Cum faci de visezi asa ceva?
   In Romania bugetul tarii e al bugetarilor… pana si cel de la Primarie de la investitii cand semneaza o hartie de achizitie chiar si o bucata de hartie igienica o face ca si cum ar da bani din buzunarul lui… adica PANA NU PRIMESTE CEVA NU SEMNEAZA!!!
   Cu atat mai mult o investitie proasta…
   GUVERNUL PESEDE E SINGURUL PARTID CARE ITI GARANTEAZA LIBERTATEA PENTRU O INVESTITIE PROASTA
   Bugetul tarii e doar a bugetarilor si numai a lor!

   (13)
 3. Ovidiu Florean

  In sezonul asta s-a schiat 8 zile . Posibil sa se mai schieze prin martie inca 8 , ca in sezonul trecut , sau posibil sa nu se mai schieze deloc . Astia nici cand au conditii meteo favorabile nu stiu sa le valorifice . Acum vorbesc despre proiectarea gresita , mai trebuie 3 tunuri de zapada , conducta e prea subtire pentru debitul acesta si nici in bazinul de acumulare nu-i destula apa . Ar trebui DNA-ul sa verifice totul de la A la Z , pentru ca e un dezastru financiar ce au facut cu milioanele de euro nenorocitii astia . Pana la urma cred ca se va lasa cu arestari spectaculoase .

  (18)
 4. Luci

  Da cu ce bani crezi ca a ajuns primar a treia oara? Doar nu crezi ca sa tai niste padure si sa bagi un buldozer sa indrepte un deal si sa pui un telescau costa 7 milioane de euro. Acolo o fost parandarat baban. Doar nu crezi ca firmele care o lucrat o disparut degeaba.

  (15)
  • scade buldozeru

   ca nu s-a indreptat nimic
   doar 10 ore de functionare a unei rdrujbe trebuia platit pentru a face acea partie

   (9)
 5. Rabinul

  Hai Peteleu lasa gargara ca ai votat acezt proiect ca erai viceprimar si erati in mari amoruri ca erati toti in mizeria numită USL mizerie fătată că chipurile vroiati sa scăpați de Basescu! Acum dupa ce dragostea a trecut poti sa arunci cu noroi linistit ca vorba aia nici usturoi n-ai mancat nici gura a big shit nu-ți miroase! Ar trebui sa va puna pe toti care ati votat proiectul ăsta sa platiti din buzunarele voastre!

  (2)
  • explica contradictia!

   nu este nici un dubiu ca nu se va schia, niciodata?

   nu nici ne nu=nu nu nu nu = da da=da

   (-1)
 6. Adi

  Pai chiar domnu’ primar zicea: nu este neaparat prioritara recuperarea investitiei…poftim??? Pai se imprumuta pe spatele nostru dupa care vine nonsalant si declara asa ceva? Pai cum sa aiba un om de genul asta gestionarea unui oras pe maini? Daca platea partia din banii lui, putea sa cultive si panselute, ma durea in cot.

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.