Social

Cum arată Centrul medico-social de la Susenii Bârgăului şi câte locuri are disponibile

(FOTO) Centrul medico-social de la Susenii Bârgăului, înfiinţat în 2007 şi reabilitat cu circa patru milioane de lei bani europeni, guvernamentali şi de la bugetul comunei Prundu Bârgăului, este o adevărată bijuterie în care oameni în vârstă şi bolnavi îşi vor găsi alinarea suferinţelor.

„Ca să ajungem aici, am parcurs un drum lung. Practic, noi am demarat procedurile în 2009 când am depus cererea Gabriel Brujde finanţare, au urmat câteva etape de evaluare şi de stagnare a proiectului pentru că am fost trecuţi pe lista de rezervă iniţial. În sfârşit, în 2012-2013 am reuşit să intrăm pe lista de proiecte finanţabile. Construcţia efectivă a început în 29 iunie şi în 31 decembrie 2015 s-a terminat lucrarea. S-au investit în jur la 4 milioane de lei, majoritatea finanţării, 85%, a venit de la Comunitatea Europeană, 13% a alocat Guvernul României şi 2% a reprezentat finanţarea proprie”, a declarat pentru Timp Online directorul Centrului medico-social de la Susenii Bârgăului, Gabriel Bruj.

Potrivit acestuia, cu banii prevăzuţi în proiect, s-au amenajat 30 de saloane cu o capacitate de minim 60 de persoane.

„Noi, estimăm încă, în final, vom ajunge la 70 de persoane. Spaţiile sunt generoase conform standardelor, clădirea este dotată cu toate utilităţile şi echipată într-o oarecare măsură întrucât banii prevăzuţi prin proiect nu au acoperit în totalitate dotarea, avem, în schimb, echipamente medicale, de kinetoterapie. Clădirea e prevăzută cu lift, avem sisteme de alertare la fiecare pat, dar şi un sistem video de supraveghere. Întrucât mai sunt unele lucruri de făcut, vom da în folosinţă clădirea la 1 martie a.c., când se vor întoarce cei 30 de beneficiari ai noştri care se află o parte la Centrul medico-social din Teaca, iar alţii la aparţinători”, a mai spus Gabriel Bruj.

Centru Suseni 2 Centru Suseni 3 Centru Suseni 4 centru Suseni 5

În afară de foştii beneficiari, vor mai fi şi alţii locatari noi care au depus deja cereri să fie primiţi în centru.

„Noi considerăm că, într-o lună cel mult, centrul va funcţiona la capacitate maximă. Aici primim oameni cu nevoi medico-sociale, cu probleme medicale, cu probleme sociale sau combinate. Un singur exemplu aş putea să vă dau: să presupunem că în spitalul din Bistriţa se află o persoană cu accident vascular cerebral. Ea necesită după spitalizare recuperare şi îngrijire. Unitatea medico-socială tocmai astfel de servicii oferă până la recuperarea completă a persoanei respective şi reinserţia în familie. Selecţia celor pe care îi primim în centru se face pe baza unei grile cu nişte criterii şi punctaje. Prioritate o are situaţia medicală şi socială, iar veniturile sunt pe ultimul loc în aceste criterii. Sunt şi nişte contribuţii proprii prin care persoana respectivă se susţine din punct de vedere alimentar şi al utitilităţilor pe care le oferim. Asta nu înseamnă că o persoană care nu are venituri nu poate accede într-un astfel de centru. Fiind în responsabilitatea primăriei persoana respectivă, autoritatea locală susţine financiar acea parte de contribuţie personală”, a mai spus Gabriel Bruj.

Centru Suseni 6 Centru Suseni 7 Centru Suseni 8 centru Suseni 9

De-a lungul timpului, printre beneficiarii Centrului s-au numărat şi persoane de condiţie bună, foşti medici, militari, etc, care au ales să-şi petreacă o parte din viaţă aici pentru calitatea serviciilor, socializare cu cei de vârsta lor, posibilitatea de a urma programe de recuperare şi întreţinere a stării de sănătate.

Cei care doresc să afle ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a înscrie o persoană potenţial beneficiară trebuie să acceseze site-ul Centrului dând CLICK AICI.

Doru CrisanÎn Centrul medico-special vor lucra, în final, 31 de angajaţi, asistenţi medicali, sociali, psihoterapeuţi, kinetoterapeuţi şi personal administrativ.

La inaugurarea Centrului au participat primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan (PSD), care le-a mulţumit public lui Liviu Dragnea, fost ministru al Dezvoltării Regionale, şi preşedintelui CJ, Emil Radu Moldovan, pentru că l-au ajutat să scoată proiectul din lista de aşteptare ca să primească finanţare. De asemenea, au mai fost prezenţi  deputaţii PSD Doina Pană şi Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneş, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, şefi de instituţii sociale, consilierul judeţean Mircea Mereuţă şi mulţi alţii.

Ani Bob Suseni 1 Suseni 2 Suseni 3

6 comentarii

  • PMR (partidul comunist român) încă mai exista oameni buni. ..Cum se poate ca în 2016 sa mai pupam mana la cineva? ? Jalnic doamna Pana jalnic și tot odată dureros sa mai avem pretenția să ne pupe mâna un biet bătrânel. .priviți cu câtă plăcere întinde mana spre a fi pupata. .strigător la cer…felicitări doamna Cristiana pentru vigilență și atenția de a posta poze care le arată adevarata față a comuniștilor.

  • Că bietul bătrân îi sărută respectuos mâna crezând ca-i o doamnă e de inteles,e de vârsta mea și noi asa am fost educati.In schimb faptul că,,Fă Doina”nici măcar nu-l privește ci este foarte atentă să zâmbească,să dea bine in bild arată că omul sa păcălit nu a pupat mâna la o doamnă,ci la un politician.
    PĂREREA MEA!

  • Bietul batran este si fost si actual angajat , care din 2004 si pana-n prezent a mancat o paine buna, a pupat multe maini si c….. fiind consilier local si complice cu zis directorasul, acesti spalatori de bani din 2004 pana azi vor trebui sa dea socoteala, daca ei sunt din Suseni cred ca li se cuvine totul, la centru de comuna nu avem un dispensar uman si umflam susenarii ,, oare de ce ???? poate cineva se autosesizeaza !!!

  • Este foarte adevarat ca acest centru pentru varstnici poate fi considerat un lagar de exterminare. Pozele si facilitatile cu care se lauda asa zisul centru pentru varstnici sunt departe de ceea ce ar trebui sa asigure macar umila existenta a vreunui pacient internat acolo. Am avut trista experienta de a vizita in perioada mai-septembrie 2017 un biet bolnav internat acolo de catre fiul acestuia . Am observat cu ocazia vizitelor la acest bolnav ca pe departe functioneaza soneriile cu care sunt dotate paturile in situatia in care ar avea nevoie de ajutor medical. Cat despre vizita asistentelor sau infirmierelor in perioada de noapte nici nu se poate pune problema. Daca cunostinta mea a cazut noaptea in baie a stat ore in sir pe pardoseala rece din baie astfel ca de doua ori a fost dus de urgenta la spital cu pneumonie.
    Pacientul era purtator de sonda si desi anunta doctorul ca are usturimi si balonari a fost tinut mai bine de 48 ore pana a venit asistenta sefa la serviciu pentru a scoate din dulapul propriu sonda necesara.Mai mult acesta a amenintat ca intra in greva foamei si nu mai mananca nimic pana nu i se schimba aceasta sonda si degeaba ulterior i-a fost schimbata. Nu a mai durat decat 24 ore si a fost trimis cu urgenta la spitalul de boli infectioase cu infectie urinara. Acest pacient era si diabetic dar meniul lui era la fel cu al tuturor pacientilor internati acolo. Acesta asa de bine a fost ingrijit acolo incat a facut escare la mai putin de 15 zile de la internare. Mentionez de asemenea ca in tot acest interval de timp desi ruga ca ar dori sa faca macar saptamanal cate un dus acesta a fost spalat doar o singura data. Tot timpul se plangeau ca nu au apa calda. Specific ca doctorul care se ocupa de pacienti este dimineata la centru intre orele 8-9, apoi de la ora 17 probabil inca o ora. Ma intreb oare cum se poate ocupa de 61 de bolnavi in conditiile in care cei mai multi sunt imobilizati la pat? Datorita bunei ingrijiri medicale saptamanal moare la acest centru pentru varstnici cate un pacient. Cu parere de rau aceeasi soarta a avut-o si cunostinta mea. Vineri 01.09.2017 astepta cu nerabdare sa ii soseasca fiul din Germania caruia ii spunea adesea ca nu se poate acomoda in acest lagar de exterminare si ca ar dori sa incerce un alt camin pentru batrani unde se aude ca acestia ar fi mai bine ingrijiti si ar avea in jurul cladirii macar un petic de pamant unde sa poata iesi ziua , la Suseni nici nu se pune problema sa beneficiezi de orice contact cu natura. Fiul cu complicitatea medicului pe care pacientul il tot ruga ca ar trebui sa il trimita la un specialist intrucat nu mai poate suporta sonda au refuzat aceasta ultima dorinta insistenta a batranului. Marti fiul acestuia a plecat linistit in Germania dar la numai doua zile acesta a facut febra , complicatii si a fost transferat de urgenta la spitalul de contagioase cu infectie urinara. Si la acest spital asistentele au fost foarte specializate si intrucat nu i-a gasit o vena in care sa ii faca perfuziile l-au transferat la spitalul judetean Bistrita pentru aplicarea unei branule . Aceasta opertiune complexa pentru un pacient de 85 ani si datorita profesionalismului cadrelor medicale de la spitalul judetean de urgenta Bistrita i-au provocat decesul. RUSINE PENTRU TOTI CARE AU CONTRIBUIT LA MOARTEA acestui biet batran.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS