Cultivatorii de usturoi vor simţi miros de bani. Statul le dă 1000 de euro

Holistic

Cultivatorii de usturoi vor primi primi un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 1.000 de euro pe an de la Ministerul Agriculturii, la fel ca și cultivatorii de tomate. Măsura ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2019, a declarat într-o conferinţă de presă secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Vom implementa un nou program. Este vorba de sprijinirea celor care cultivă usturoi. Este vorba de o sumă de 1000 de euro/hectar. Suprafaţa minimă pentru care se acordă este de 3000 de mp şi trebuie să producă un minim de 5 tone/ha. Nu e o cantitate foarte mare, se poate realiza. De ce facem acest lucru? Pentru că este în aceeaşi direcţie cu sprijinirea produselor deficitare. Vedem cât usturoi se importă din China, din alte ţări şi vrem să sprijinim producătorii noştri”, a spus Mareş.

Cei care vor primi acest sprijin trebuie însă să întrunească anumite condiții și anume: trebuie să aibă atestat de producător sau să fie persoane juridice, să comunice direcţiilor agricole judeţene rezultatele recoltei şi să valorifice producţia. Totodată, beneficiarul nu va putea aduce usturoiul din altă parte.

„Trebuie să aibă o codiţă ca să poată fi comercializat, nu cumpărat din altă parte”, a spus Mareş.

Banii vor putea fi folosiţi doar pentru seminţe şi întreţinerea culturilor, însă nu şi pentru cumpărarea de utilaje. Subvenția va fi plătită într-o singură tranșă.

Cererile pentru acest program vor putea fi depuse până la 31 mai a.c. la Direcţia pentru Agricultură.

Sursa foto: Facebook Festivalul Usturoiului

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.