Cristian Pomohaci și-a recunoscut vinovăția. Ce pedeapsă a primit pentru evaziune fiscală

Holistic

Fostul preot Cristian Pomohaci, originar din Rebrișoara, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru acuzaţiile de evaziune fiscală în formă continuată pentru care era cercetat. Prin acest acord, a fost stabilită o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

El a încheiat, cu procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, un acord de recunoaştere a vinovăţiei după ce ar fi închiriat 11 imobile şi ar fi declarat o venituri mai mici decât în realitate.

”Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 478-484 din Codul de procedură penală, au semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Pomohaci Cristian Dorin având ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, respectiv săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (11 acte materiale)”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conform sursei citate, din probatoriu a rezultat că, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, Pomohaci a declarat, la organul fiscal teritorial, venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obţinute în realitate, suma nedeclarată ridicându-se la 684.487 de lei (echivalentul a 152.883 de euro). Suma este aferentă unui număr de 11 imobile, cauzând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în sumă totală de 136.572 de lei (din care suma de 114.687 de lei reprezintă impozit pe venit, iar 21.885 de lei contribuţia asigurărilor sociale de sănătate). Prejudiciul menţionat a fost acoperit integral de către inculpat, a precizat Parchetul.

Pedeapsa stabilită ca urmare a acordului dintre procuror şi Pomohaci pentru evaziune fiscală în formă continuată pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală este de un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei stipulează şi interzicerea, ca pedeapsă complementară, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, precum şi interzicerea, ca pedeapsă accesorie, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, perioadă în care Pomohaci trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Totodată, pe durata termenului de supraveghere, el are obligaţia de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanţei. Acordul mai stabileşte că, pe parcursul termenului de supraveghere, Pomohaci va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Mureş.

Cristian Pomohaci a fost destituit din slujba clericală de Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului după ce a fost găsit vinovat de o abatere morală incompatibilă cu statutul de preot dar şi de trei abateri canonice (neascultarea faţă de autoritatea bisericească, denaturarea Liturghiei şi declanşarea şi întreţinerea unui scandal mediatic fără precedent). Fostul preot este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor. Potrivit procurorilor de la Parchetul General, în acest dosar se fac cercetări pentru racolarea minorilor în scopuri sexuale.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Nea Ion

  Omul a recunoscut si-a luat pedeapsa,prejudiciul a fost recuperat,dar cand ma gandesc la cata evaziune fiscala fac bisercile prin popii ,episcopii si conducatorii lor ….astia ar lua cateva mii de ani cu executare,iar sumele care ar trebui recurate ar fi suficiente pentru constructia a sute de spitale,scoli,gradinite si autostrazi.Nu-l compatimesc pe Pomohaci,dar cred ca nu se foloseste aceiasi masura pentru toti.Nenorocitul de episcop de Husi ,pris,filmat,dovedit face in continuare servicii si mai ales deservicii,iar Pomo a fost exmatriculat….
  PAREREA MEA!

  (0)
 2. mircea

  BOR este un Grup Infractional Organizat, de sus pana jos.
  .
  Marea majoritate a celor ce fac parte din GIO BOR sunt evazionisti, escroci, hoti, pedofili, securisti.
  .
  Toata Romania stie asta, de aici si vorba tampita: „fa ce zice popa, nu ce face popa”. Pt. ca popa face doar lucruri ilegale si imorale. Dar au tupeul sa dea lectii de bunatate si corectitudine.
  .
  .
  Peste ani, se va consemna in cartile de istorie: „BOR a fost CANCERUL Romaniei.”

  (0)
  • citizen

   peste ani nu va mai ramâne nici un alfabetizat pe aici care sa poata sa scrie o carte.
   astia care stiu carte pleaca pe capete, ramân putorile analfabete pupatoare de moaste si patrafire.

   (0)
 3. Van Helsing

  Bai ateilor progresisti atotstiutori!. Voi chiar credeti ca pe la 65-70 de ani ve-ti fi atat de nepatati incat va veni dricul dupa voi pentru ca v-ati platit la timp toate impozitele?! Ce sunteti voi de stiti ca stiinta le explica pe toate si apoi vin cu alta varianta descoperita recent? Voi la biserica mergeti sau la birt? Ca n-am inteles. Mai mergeti la draqu cu comentariile voastre…

  (0)
  • citizen

   cum spuneam mai sus, iata un exemplu de semianalfabet.
   macar nu te înmulti, faci un bine planetei – resursele sale sunt limitate.
   si pastram si procentul de prosti în limite rezonabile.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.