Crețu: Nu vom putea cumpăra niște terenuri pe care statul român le-a dat gratuit unei societăți

Holistic

”Nu o să ne putem permite să cumpărăm niște terenuri pe care statul român le-a dat gratuit unei societăți sau obiective realizate din bani publici pe care acum să le cumpărăm cu alți bani publici”, a spus primarul Bistriței, Ovidiu Crețu la dezbaterea publică pe bugetul anului 2019 în care a fost întrebat ce planuri are municipalitatea cu Stadionul ”Jean Pădureanu”.

”În ceea ce privește Stadionul Jean Pădureanu, noi am avut o comisie care a încercat să obțină documente de la actualii deținători, documente care să ne permită să facem pași spre rezolvarea acelei probleme solicitate de cetățenii municipiului Bistrița. Este o problemă cu acel stadion. Din păcate, ne-am bătut de un refuz de a primi documente pentru a vedea proveniența bunurilor care sunt acolo pentru că nu o să ne putem permite să cumpărăm niște terenuri pe care statul român le-a dat gratuit unei societăți – și noi venim acum să le cumpărăm – sau obiective realizate din bani publici și pe care acum să le cumpărăm cu alți bani publici. Sunt lucruri care trebuie să fie clarificate pentru că stadionul este o zonă importantă din municipiu. Acea comisie înființată va trebui să vină în fața Consiliului Local să obțină și să arate toate documentele, Consiliul Local să hotărască apoi expertize.

Din ceea ce am văzut cu ochi de nespecialiști, ceea ce este în clădirile respective ca să fie reabilitat costă mai mult decât un stadion. În plus, stadionul acesta nu are o bază pentru parcare – nu ai unde să faci parcări în zona respectivă – și nici tribunele nu sunt cu un număr suficient de locuri pentru a organiza meciuri din cupele europene. S-au făcut niște declarații care au crescut artificial numărul locurilor. Varianta de a demola clădirile și de a menține gazonul și pista poate fi una bună pentru ca cetățenii să aibă un spațiu deschis în care să meargă să facă sport, să se completeze cu echipamente de fitness în aer liber, așa cum am făcut și în alte părți. Chestiunea este un raport final al acestei comisii care să clarifice cu exactitate proveniența tuturor bunurilor de acolo, după care vom putea să discutăm în Consiliul Local și să luăm hotărârile care trebuie”, a spus Crețu.

Primarul Ovidiu Crețu le-a spus participanților la dezbatere că bugetul din 2019 este afectat de reducerea impozitului de la 16 la 10% și că banii sunt insuficienți, abia ajungând pentru funcționare.

”Minusul care s-a regăsit în buget anul trecut a fost de circa 32 de milioane de lei, iar în acest an, minusul este similar. Chiar dacă cota din impozitul pe venit a crescut, am primit cheltuieli suplimentare care anul trecut erau susținute de la bugetul de stat din TVA, respectiv cheltuieli sociale și diferența este tot la fel. Practic nu ne permitem din ceea ce colectăm ca și venituri să alocăm la investiții. Abia ne ajung pentru funcționare”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

La dezbaterea pe bugetul pe 2019 au participat în afară de primar și de șefii de direcții din administrația locală, deputatul PMP Ionuț Simionca, consilierii locali Ioan Peteleu (PNL) și Teodor Mârza (PER), președintele USR Bistrița, Călin Stan, Cristian Țetcu și Marius Bălan (Partidul Verde), Ioan Miclea – președintele Asociaţiei comercianţilor şi proprietarilor de spaţii comerciale din centrul vechi, omul de afaceri Gelu Drăgan, fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Alexandru Tanco, și mai mulți cetățeni.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. gânditorul de la Hamangia

  Actualii deținători ai Stadionului, respectiv executorul judecătoresc (lichidatorul SC Gloria) nu vă va pune la dispoziție documentele care atestă proveniența terenului. Așa că trebuie să vă adresați Oficiului Cărții Funciare, care vă va elibera un Extras de Carte Funciară, care vă va dezvălui totul despre acel imobil, de la dobândire și până la situația actuală a acestuia. Lichidatorul nu are nicio obligație în acest sens. Comisia care trebuia să facă lumină în această problemă se vede că nu a avut niciun membru ”luminat”, care să cunoască drumul de urmat în asemenea situații. Nu vă mai plângeți de greutățile statutului de primar, singur v-ați înconjurat de incompetență, executând niște ordine de partid prin angajarea unor oameni, față de care prtidul a cumulat niște obligații. Ca să ușurați funcționarea primăriei va trebui să scăpați de vreo 100-200 de oameni, iar pe cei rămași să-i puneți la treabă, să-și facă sarcinile ce le revin, să-și merite ”prămânda” pe care o încasează. Folosiți tehnica informatică în care s-au investit o grămadă de bani, să nu devină doar niște mobilier de birou sau ornamente pentru birourile bugetarilor (funcționarilor), iar aceștia să dovedească prin rezultate palpabile că-și merită banii pe care-i încasează. Așa că nu vă mai văicăriți de greutățile ce-l așteaptă pe primar cu expresia ”numai primar să nu fii” că nu v-a obligat nimeni să vă asumați sarcinile unui ”gospodar” al urbei, dimpotrivă, v-ați dorit cu ardoare, iar dacă nu puteți să vă faceți treaba, dați-vă demisia, ar fi mai onorant, decât să vi se spargă toate oalele de cap !!!

  (33)
  • Votant

   Lichidatorul oricare ar fi el ar trebui sa aiba interes sa vanda bunul din posesie, asadar daca lucrurile ar fi curate acolo ar fi in interesul lui sa dea clientului ceea ce doreste el, mai ales ca primaria nu ar trebui sa cumpere o afacere care este si va fi incontinuare pur falimentara. Mai mult decat atat pe langa ca primaria ar trebuisa dea niste bani pentru a cumpara aceste inutilitati mai apoi va trebui sa dea si alti bani pentru a face ceva cu acest produs. Acesti bani pot fi folosi cu folos in alte investitii urgent necesare si nu pe fotbalul falimentar.

   (9)
 2. Daniel Tanci

  Perfect dnu Primar! Ma bucur ca ați clarificat si problema stadionului, vicele visa deja stadion si sala polivalenta lângă pârtia Cocos, fiind gata gata sa dărâme stadionul Jean Pădureanu, mare noroc avem cu Dvs. In ceea ce privește cheltuielile Atat am de menționat, aveți angajați in primărie cata frunza cata iarba, Multi taie frunze la câini, directori peste directori, șefi peste șefi, va mirați degeaba ca nu va ajung banii! Din păcate nu exista eficientă in primăria Bistrita iar prioritățile pe care le aveți cu echipa de conducere lasă mult de dorit . Dvs vs place cum arată Bistrita Europeană ? Insistați sa aruncați bani pe pârtia Cocos cu o îndârjire maxima, consilierii DVs cred ca sunt Drogați deaoarece tot ce visați Dvs noaptea ei Votează in consiliul local. Anul acesta este pierdut din punct de vedere al investițiilor iar anul viitor la fel va fi pierdut Deasemenea fiind an electoral. Ce Mai contează timpul trece, leafa vine. Faceți ceea ce este necesar pentru comunitate si nu mai băgați bani in pârtia Cocos care este un sac Fara fund … sper ca va treziți intr o zi din adormire si realizați ce e de facut pentru oameni .

  (26)
 3. Ovidiu Florean

  Sinceritatea primarului Crețu dă lovituri grele unor personaje care s-au tot băgat în seamă și s-au tot bătut cu pumnu-n piept cu stadionul . Dintre băgătorii de seamă merită enumerați viceprimarul Niculae și Radu Moldovan . E clar că promisiunile acestora cu alt stadion , Polivalenta nouă și alte ghidușii în Wonderland sunt simple declarații cu scop electoral . Felicitări Ovidiu Crețu pentru deconspirarea impostorilor !

  (10)
  • class

   Complexul sportiv de la baza Dealului Cocosului se va realiza cu siguranta.. deja amplasamantul e predat Companiei Nationale de Investitii in scopul realizarii proiectului… Despre ce se va intampla cu stadionul Jean Padureanu ramane insa de vazut… Un lucru e cert… oricine il va cumpara, un privat, clar, ca doar primarul zice ca municipiul sigur nu, acesta nu il va putea demola! Acest lucru este interzis cu desavarsire prin Legea sportului. Doar cu conditia sa se construiasca alta baza sportiva de catre acelasi investitor. Exclus sa se faca baza sportiva noua de catre Consiliul judetean si Primarie si omul de afaceri sa cumpere stadionul, sa il demoleze si sa faca vilute cu piscina! Si ca sa il demoleze, pentru autorizatia de desfiintare trebuie obtinut obligatoriu avizul conform de la Ministerul Tineretului si Sportului! Ceea ce e imposibil de realizat! Bineinteles in conditii absolut si strict legale!

   (1)
 4. Balan Marius -ecologist PV

  Draga vice MARIUS NICOLAE. Nu mai trebuie sa astepti raspunsul de la verdele Balan. in privinta stadionului si a Parcului . Ti l-a dat colegul de partid primarul OTC. Succes pe mai departe.Daca ai fi fost la dezbaterea publica aveai ce sa auzi. Lucruri interesante pe care ar trebui sa le ai in vedere nu fantasmagorii. Cauta-ma sa le mai insir odata. Pana ne vom vedea ai grija la declaratii si concentreaza-te pe realitati nu sari in hora ca ………!

  (10)
 5. eu

  Te uiti cine a fost prezent ca si iti dai seama de harta candidatilor la primarie.
  1. Gelu Dragan, cu siguranta o solutie de luat in seama si foarte bun pe partea de dezvoltare si gasirea de solutii corecte. Insa prea putin empatic, iar daca nu simti si nu empatizezi cu oamenii orasului asta, atunci n-ai facut nimic. Nu e cu drag, e doar business.
  2. Tanco. Ma tot mir si ma mir si ma mir ce naiba or vrea oamenii astia care desi iau o pensie cat sa ajunga la 3 familii, desi o buna parte din munca lor a fost facuta din interventii, smecherii administrative, jocuri de culise, totusi ei mai vor sa mai traga de cate o sfoara. Comunismul n-o’ muritu’!
  3. Calin Stan. Reprezentant Avon!! Asta imi aduce aminte de toate strambele de pe facebook ce au la fotografii, numai selfie-uri , iar la ”despre mine” scrie mandru ”reprezentant Avon”. Omul asta vinde creme, antrenant sa vanda dealtfel de catre o mare corporatie. A facut probail cursuri sa vanda si kkt, si cu siguranta stie sa-l vanda bine chiar in sala de consiliu. Cred ca e cazul ca Bistritenii sa se uite si la realizarile celor care vor avea pretentia la un loc in acea sala.
  4. Ionut Simionca. Dezavantajul omului asta e unul singur. E din partidul lui Basescu. A muncit si s-a ridicat de jos. Nu s-a lansat pe pile. Nu a lucrat nici o zi la stat. Se zbate si e entuziast. E empatic si isi iubeste orasul so oamenii din el. Vorbeste el ca la tara dar pana la urma unde va credeti si voi, in New York? Vorbeste exact ca noi! Dar cel mai mare avantaj al lui este ca e avid sa realizeze proiecte. Traieste din asta ca si cum ar fi aer. Fuge, alearga se zbate, urla, se cearta si toate astea ca sa vada proiectele propuse de el realizate. Ce naiba vreti mai mult ?

  (13)
 6. Liviu

  Stadionul din Bistrita are o anumita istorie din perioada de GLORIE a fotbalului bistritean si el trebuie sa ramana acolo unde este in prezent. Cu atat mai mult cu cat gruparea sportivă GLORIA s-a întemeiat la Bistrița în anul 1922, iar peste 3 ani serbeaza centenarul. Si apoi de ce sa faci un stadion nou cu 10.000 de locuri cand actualul stadion care are acum 7000 de locuri, poate fi extins daca e necesar prin construirea unei peluza pe latura vestica (in spatele tabelei de marcaj). Pe de alta parte trebuie spus ca odata cu lucrarile la instalatia de nocturna data in folosinta in 2009, a fost refacuta suprafata de joc la terenul central, aceasta fiind in prezent la standard european. Gazonul terenului central dispune de o instalatie de irigat automatizata, de o instalatie de incalzire moderna si de un drenaj conform normelor in vigoare. Doar tribunele ar necesita o renovare sau chiar reconstruirea lor, pentru ca Bistrita sa aiba o bijuterie de stadion in parcul Municipal.
  Legat de problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului, argumentul, este la fel de fals, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Dar, prin amenajarea malurilor raului Bistrita, exista posibilitatea maririi numarului de locuri de parcare. Pentru aceasta este necesara trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Aceasta presupune construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, si racordarea la strada parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor se pot obtine si un numar de locuri de parcare la poalele padurii.
  Apoi, mutarea stadionului pentru extinderea parcului este o idee tampita atata vreme cat parcul se poate extinde prin amenajarea padurii Codrisor. In acest sens exista inca din 2015 o hotarare a Consiliului Local, pe care primaria trebuie s-o puna in aplicare.

  (6)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.