Social

Pelerinii au ajuns Mănăstirea Nicula. Printre ei, șeful CJ. Pentru ce se roagă două surori din Sîngeorz-Băi

ACTUALIZARE Zeci de mii de pelerini din toată țara, inclusiv din Bistriţa-Năsăud, se află deja la mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea clujeană Nicula. Unii parcurg sute de kilometri pe jos pentru a se închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, dar și pentru a lua parte la hramul așezământului monahal.


Numeroși credincioși au participat, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la pelerinajul „La Nicula, colo-n deal”, organizat de Arhiepiscopia Clujului și Protopopiatul Gherla. Tineri și în vârstă, pelerinii au parcurs pe jos cei șapte kilometri, cântând pricesne și rugându-se Maicii Domnului. La fel ca și în ceilalți ani, pelerinajul a început de la biserica „Sfântul Nicolae” din orașul Gherla. În fruntea pelerinilor s-au aflat IPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului și IPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina, alături de zeci de preoți din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului. Pelerinajul a început în jurul orei 12:00, la biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, unde ierahii au fost întâmpinați cu pâine și sare de tineri îmbrăcați în costume populare, după care a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a călătoriei. Apoi, cu toții, în sunet de toacă și cântând pricesne, au pornit spre mănăstirea Nicula. Pelerinii au fost însoţiţi de forţe de ordine, poliţie şi jandarmerie, autorități locale și județene, informează Radio Renașterea.

Nu au lipsit de la pelerinaj președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, care a mers pe jos alături de IPS Andrei, și protopopii județului.

”O Măicuță Sfântă, Te rugăm fierbinte să ne-asculți de-a pururi marea rugăminte: „Nu lăsa Măicuță să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale”! În ajunul marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, de la Manăstirea Nicula, va doresc ca binecuvântarea Maicii Domnului să vina asupra voastră și a celor dragi! Seara magica continuă la Mănăstirea Nicula! Cuvintele sunt putine pentru a exprima trăirea zecilor de mii de credincioși care îi cântăm Maicii Domnului!”, a postat pe Facebook șeful CJ alături de un filmuleț de la Vecernie.

Pe traseu s-au făcut mai multe opriri în fața bisericilor și a troițelor. La poarta așezământului monahal credincioții au fost întâmpinați de starețul așezământului monahal, arhimandritul Nicolae Moldovan, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, zeci de preoți și de miile de credincioși sosiți deja. Pelerinajul „La Nicula, colo-n deal” s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii, după care Mitropolitul Clujului le-a adresat pelerinilor un cuvânt de mulțumire.

ȘTIREA INIȚIALĂ Pelerini la Nicula. Printre ei se află și două surori din Sîngeorz-Băi

În pelerinaj au plecat şi două surori din Sângeorz-Băi, Cătălina și Ana, care au cântat pricesne. Femeile, în vârstă de 68 și respectiv 63 de ani, au ajuns la Nicula duminică după-amiază. „Dumnezeu ne-a purtat de grijă. Atunci când ești cu Dumnezeu și Maica Domnului, Ei te ajută și nu te lasă la greu. În cinstea Maicii Domnului am venit și ea ne ajută pe toți, ea ne poartă de grijă, ne dă ajutor”.

Potrivit tradiției, au înconjurat și bisericuța de lemn de trei ori pe coate și pe genunchi. Ne rugăm pentru toți cei dragi ai noștri și nu numai pentru noi, ci și pentru lumea întreagă, pentru tot omul pe care l-a făcut Dumnezeu, ca El să le dea mântuire la toți. Acesta e scopul vieții noatre pe pământ: mântuirea sufletului. Degeaba alergăm pe valea asta a plângerii fără de Dumnezeu! Dacă nu avem mântuirea și nu-l căutăm pe Dumnezeu, alergăm degeaba!”, a spus Cătălina. Cele două nu concep să nu vină măcar o zi pe an la Nicula ca să se întâlnească cu Maica Domnului. „Atunci când vrei să mergi, să faci un pas către Dumnezeu, vrăjmașul seamănă neghina și nu te lasă, dar dacă îți păstrezi nădejdea în Dumnezeu și ceri ajutorul Domnului Iisus și a Maicii Sfinte, Ei te ajută și nu te lasă! Le dai pe toate deoparte și mergi, iar Ei te ajută!”.

”Celor care nu au venit niciodată aici, la Nicula, ar trebui să le spunem ce am văzut noi, cu cine ne-am întâlnit și ar trebui să le spunem scopul nostru cu care am venit aici. Ceea ce au spus părinții de-aici în predicile lor, aceea ar trebui să spunem mai departe, iar dacă nu ne vom mai putea întâlni aici pe această vale a plângerii, să dea Dumnezeu să ne putem întâlni în Patria Cerească, toți oamenii pe care i-a făcut Dumnezeu și să nu fim despărțiți niciodată!”, spun ele, potrivit Radio Renașterea. Mai multe despre cele două femei şi priceasna cântată de ele, AICI. 

Începând din această seară, de la ora 18:00, toate slujbele oficiate la mănăstire vor fi transmise în direct, pe frecvențele Radio Renaşterea, dar și pe internet. De anul trecut acestea pot fi urmărite și în varianta video, pe site-ul radioului www.radiorenasterea.ro, sau pe pagina de Facebook.

Marţi, 15 august, în ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de la ora 09:00 de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina, respectiv PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în sobor de preoți și diaconi.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula, cea care adună an de an zeci de mii de credincioși, a fost pictată în anul 1681 de preotul Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o, ulteror, bisericii din sat. Primele atestări ale minunilor săvârşite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanţii Mănăstirii Nicula au consemnate cazuri de persoane care sufereau de diverse boli şi care s-au vindecat după ce s-au rugat şi au atins icoana.

Sursa foto: Radio Renașterea

12 comentarii

  • Cu siguranța , toți avem nevoie de o minune , daca nu ar fi asa , am fi cu toții niște cinici . Minunea vine din credință , cea empirica , si din revelație , cea autentica . Nu voi comenta mimica celor ce nu au revelație . Ma gândesc din cand in cand la Dostoievski , si la sinceritatea lui , comparând-o cu mimica celor de azi care e fotogenică . Concret : Hans Holbein cel Tânăr , ” Hristos in mormânt ” muzeul din Basel … ” acest tablou , ma face sa- mi pierd credință ” Dostoievski era un credincios nemimetic , credea cu toată ființa lui , si totuși avea îndoieli Acum , văzând imaginea de mai sus , ma gândesc cu tristete la simțuri si la autenticitate . Cred ca mi-e teribil de dor de Dostoievski .

    • Dumneavoastra sunteti un om citit. Intr-un judet de manelisti consumatori sunteti o persoana” non grata” Astia din bn au auzit de florin salam,maruta,cardul cu semnul fiarei,pomohaci,frica de blestemele lu popa hotu…etc Dostoievski si literatura universala in bn,intr-un judet care a votat un fost ospatar….

  • Papa
    Bilciul îl faci tu . Cu ce te deranjează acești oameni ? Ți-au dat in cap cu ceva ? Dacă ai cunoaște darul Domnului pentru tine , – ești in ființare si exiști datorită Lui – ai înconjura Biserica de 7 ori câte 7 . Nu știu de ce iti raspund , îmi dau seama ca margaritarele nu se dau porcilor , dar ma gândeam ca poate , poște ridici capul si vezi Cerul ..

  • …să nu uităm din istoria bisericii române transilvane că biserica și mănăstirea de la Nicula sunt furate…se știe că toate cele erau și sunt ale Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolice…!!!

  • Cei care merg acolo pentru ca asa simt , o fac din credinta . Altii o fac fluierand precum in poza , doar ca sa se mediatizeze prin baia de multime . Fiecare percepe diferit misiunea noastra terestra .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS