Cât costă reabilitarea Colegiului Tehnic ”Grigore Moisil” Bistrița. Proiectarea, finalizată

Holistic

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ”Reabilitare si modernizare Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil” – Corp A, B și C’’ a fost finalizată. Primăria Bistrița vrea să accesese bani europeni prin POR pentru realizarea proiectului.

Investiția se ridică la 30.874.684 lei, aproximativ 6,6 milioane euro.

Administrația a decis reabilitarea și modernizarea corpului A, corpului B și corpului C din cadrul Colegiului Tehnic ”Grigore Moisil” într-un proiect separat de restul clădirilor de pe amplasament, dar interconectat funcțional în ceea ce privește amenajările exterioare, gospodăria de apă incendiu, grupul generator, postul de transformare.

Obiectivul primordial de îmbunătăţire calitativă şi extindere a serviciilor educaţionale oferite de cadrele didactice necesită asigurarea unei infrastructuri menită să susţină acest proces şi să asigure o mentenanţă facilă pe perioada exploatării, inclusiv modernizarea utilităţilor, având ca scop principal îmbunătăţirea activităţilor şcolare preuniversitare; dotarea cu echipamente IT şi conectarea la internet; dotarea cu mobilier specific desfăşurării activităţilor şcolare; crearea de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi; reducerea consumului anual specific de energie sub 80kwh/mp/an.

Clădirile au acumulat un grad ridicat de uzură fizică şi morală fiind realizate cu materiale, tehnologii şi concepţii arhitecturale din perioada de construire, dupa cum rezultă si din expertizele tehnice. Funcţionarea lor actuală se face în condiţii de confort limitat, consumuri energetice însemnate şi dotări învechite.

Intervențiile structurale vor fi următoarele:

Corp A “Liceu Tehnologic” – Se propune recompartimentarea construcţiei existente prin demolarea unor pereţi de compartimentare, crearea de noi goluri în pereţii de rezistenţă, umplerea unor goluri existente, realizarea unor noi pereţi de compartimentare noi din materiale uşoare, realizarea unei scări de evacuare metalice, schimbarea acoperişului din terasă în şarpantă de lemn şi realizarea unui trotuar de gardă perimetral.

CORP B „Internat” – Se propune recompartimentarea construcţiei existente prin demolarea unor pereţi de compartimentare, crearea de noi goluri în pereţii de rezistenţă, umplerea unor goluri existente, realizarea unor noi pereţi de compartimentare noi din materiale uşoare, schimbarea şarpantei de lemn, realizarea unui trotuar de gardă perimetral, realizarea unei hidroizolaţii pe perimetrul fundaţiei până la cota ±0.00 şi injectarea la baza zidăriei de BCA şi cărămidă a unei soluţii hidroizolatoare.

CORP C „Școală Profesională” – Se propune recompartimentarea construcţiei existente prin demolarea unor pereţi de compartimentare, crearea de noi goluri în pereţii de rezistenţă, umplerea unor goluri existente, realizarea unor noi pereţi de compartimentare noi din materiale uşoare, realizarea unei scări de evacuare metalice, refacerea şarpantei de lemn, realizarea unui trotuar de gardă perimetral, realizarea unei hidroizolaţii pe perimetrul fundaţiei până la cota ±0.00 şi injectarea la baza zidăriei de BCA şi cărămidă a unei soluţii hidroizolatoare.

Lucrările de reabilitare ale clădirilor existente constau în: refacerea finisajelor interioare (tencuieli interioare la pereţi şi tavane, gleturi, zugrăveli lavabile, placaje de faianţăşi gresie în băi, pardoseli din covor PVC în spaţiile de circulaţie, pardoseli de parchet în sălile de clasă şi laboratoare, tâmplăria interioară din lemn, uşi etanșe RF pentru coridoare – casa scării), geamuri si usi antiefractie pentru incaperile de la parter , a instalaţiilor interioare (termice, sanitare, electrice, alarmare incendiu) a finisajelor exterioare (tâmplarie PVC, izolaţii faţade inclusiv aplicarea unei tencuieli structurate, jgheaburi şi burlane din tablă prevopsită, şarpantă din lemn, învelitoare din ţiglă metalică vopsita multistrat in camp electrostatic, trotuare de gardă în jurul clădirii, etc.), amenajarea exterioară (sistematizarea verticală a curţii, amenajare spaţii verzi şi de odihnă, etc), refacerea împrejmuirilor.

Pentru obținerea unui consum anual de energie sub 80 kwh/mp/an, s-a propus izolarea termică a cladirilor, înlocuirea tâmplariei existente cu tâmplarie PVC-profile cu 6 camere izolatoare, culoare albă și geam termoizolant tripan tip Low-E, termoizolarea planșeului de sub pod și a soclului, înlocuirea instalațiilor interioare (termice, sanitare, electrice), montarea de panouri solare și fotovoltaice. Apa caldă menajeră pentru fiecare clădire va fi asigurată de o instalație conectată la panouri solare montate pe acoperiș.

Proiectul tratează soluţiile de branşamente şi racorduri la utilitaţi (apă, canal, electrice, gaz), reţele de colectare şi dirijare a apelor pluviale, împrejmuirea amplasamentului, sistematizarea pe verticală a terenului, platforme, alei, trotuare şi spaţii verzi.

 

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Sporiș Mihai

  Sperăm că o să beneficiem de această reabilitare cât mai curând posibil, deoarece din 1974 nu s-au făcut lucrări de reabilitare până în prezent. Mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în acest proiect!

  (0)
 2. grigore

  cu 6,6 milioane Euro se poate face constructie noua de la zero,…….asa se vor face carpeli si vor intra bani in buzunarele mai multor ……

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.