Testarea sistemului RO-ALERT continuă în BN. Când veți primi mesaje pe telefoane

Holistic

ACTUALIZARE Săptămâna trecută, o parte a locuitorilor județului Bistrița-Năsăud au primit pe telefoanele mobile mesajul pentru testarea RO-ALERT, sistemul de avertizare a populației în situații de urgență.

Aceste teste au fost reluate luni 24 septembrie, la nivelul întregului județ, mesaje fiind transmise în intervalele orare 10.00 – 12.00 și 17.00 – 19.00. În ziua de miercuri 26 septembrie, între orele 10.00 – 12.00 și 17.00 – 19.00, vor fi transmite mesaje de avertizare către toate localitățile din România.

Telefoanele aflate în aria de acoperire a zonelor testate și care au această opțiune configurată vor recepționa mesajul de test ”Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Bistrița-Năsăud”. Modul de afișare și sunetul mesajului de avertizare sunt diferite în funcție de modelul telefonului mobil.

Dacă vă aflaţi în zona de test şi primiţi mesajul înseamnă că telefonul este configurat. Unele telefoane trebuie configurate manual. Operatorii încă lucrează la configurarea unor telefoane. Informaţii obţineţi de pe www.ro-alert.ro. Consultaţi Secţiunea ÎNTREBĂRI FRECVENTE.

Autoritățile trimit un mesaj de avertizare pe telefoanele mobile din imediata apropiere a unei situații de urgență. Pentru aceasta, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Toate antenele de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de telefonie mobilă din zona selectată vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în acea zonă. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Numai autoritățile responsabile autorizate pot trimite mesaje de avertizare. Mesajele RO-ALERT vor fi trimise numai atunci când există o amenințare gravă la adresa vieții, a sănătății sau a proprietății. Pot fi trimise și mesaje de test programate. Singurele agenții autorizate în prezent să emită mesaje de avertizare sunt: Departamentul pentru Situații de Urgență; Inspectoratul General pentru Situații de Urgență; Inspectoratele pentru Situații de Urgență teritoriale (județene și București-Ilfov).

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situații extrem de grave care pot pune în pericol comunitățile. Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul RO-ALERT în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență. De asemenea, vor fi emise mesaje de avertizare în cazul unor incidente CBRN în afara amplasamentelor, care pot avea urmări grave asupra populației.

IMPORTANT! MESAJELE AU ROLUL DE A TESTA APLICAȚIA! PERSOANELE CARE PRIMESC MESAJUL NU TREBUIE SĂ INTRE ÎN PANICĂ, NU ESTE O SITUAȚIE REALĂ, NU SE VA LUA NICIO MĂSURĂ (ADĂPOSTIRE, PĂRĂSIREA ZONEI, ETC.)

Accesând https://ro-alert.ro/ vă puteți configura telefonul mobil pentru recepționarea mesajelor.

Primirea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Sistemul RO-ALERT permite transmiterea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.