Actualitate

Noi construcții la pârtia de schi din Wonderland. Investiție de 1 milion de lei

Municipalitatea intenționează să facă noi investiții la Pârtia Cocoș din Dealul Cocoșului, Unirea. ”În zonă sunt edificate câteva clădiri cu functiuni diverse care deservesc Centrul de servicii și Stația de plecare telescaun aferente pârtiei de schi, dar nu există o clădire care să găzduiască grupuri sanitare. Utilajele și accesoriile care deservesc pârtia de schi sunt depozitate în condiții improprii (sub cerul liber) putând fi afectate de condițiile meteo. Construcțiile propuse au drept obiectiv principal creșterea gradului de confort și dotare a pârtiei de schi, prin realizarea de grupuri sanitare care pot fi utilizate atât de catre beneficiarii ocazionali (turiști, sportivi, elevi, etc. ) cât și de catre personalul de deservire a pârtiei de schi. De asemenea, un obiectiv important al investiției îl constituie protejarea și întreținerea utilajelor și accesoriilor care deservesc pârtia de schi având ca rezultat conservarea lor și cresterea duratei lor de folosire, păstrarea lor în spații sigure pentru integritatea lor și siguranță la incendiu”, precizează Primăria Bistrița.

În Wonderland se va realiza o construcție pentru adăpostirea utilajelor necesare amenajării și întreținerii pârtiei de schi și una cu destinație de grupuri sanitare, studiul de fezabilitate fiind finalizat, urmând să fie supus aprobării Consiliului Local.


O clădire va găzdui grupuri sanitare pentru femei şi bărbati, spațiu destinat centralei termice și depozitării materialelor de întreținere a curățeniei și una pentru gararea și întreținerea ratracului, depozitarea în extrasezon a acestuia, a tunurilor de zăpadă și a celorlalte dotări și accesorii (construcție de adăpostire având structura de rezistență metalică, închideri laterale și învelitoare din panouri termoizolante).

Accesul la platforma construcției de adăpostire a utilajelor, precum și la grupul de toalete se face din parcarea amenajată la baza pârtiei, pe un drum amenajat. La această dată, terenul propus pentru construirea obiectivului de investiții este neamenajat, grupul de toalete se va construi pe un teren plan în imediata apropiere a clădirii administrative, iar construcția de adăpostire a utilajelor se va construi în partea dreaptă a instalatiei de transport pe cablu în apropierea stației de îmbarcare.

Durata lucrărilor este estimată la cinci luni, studiul de fezabilitate propunând două scenarii. Recomandarea proiectantului este varianta următoare, care presupune costuri mai mici decât cealaltă (peste 1 milion de lei, circa 240.000 de euro):

”In partea de sud a zonei de PARCARE 493 locuri, dupa trecerea peste podetul de acces auto la partie, se va amplasa o constructie pentru adapostire si intretinere utilaje avand lungimea de 25,1m interax si latimea de 12m interax (suprafata construita 328.54mp) , inaltimea la streasina de 3.99m iar la coama de 4.7m. Clădirea va avea prevăzut trotuar de protecție de 0,8 m lăţime.
Constructia va avea o structura metalica compusa din profile cu pereti subtiri din tabla zincata.
In faţa constructiei se va realiza o platforma pietruita de 25m x 8m care face legatura între hală si aleile de acces spre partie şi spre zona parcărilor.
Apele pluviale care coboara de pe versant se vor colecta printr-o rigola pe fatada laterala stanga si pe fatada principala si vor fi dirijate spre pârâul din apropiere.
Hala va fi racordată la reteaua de apa potabila, canalizare si electricitate, va dispune de iluminat artificial si prize la 220V, curent de forta si 24V( inclusiv pentru canalul tehnic ).
Incalzirea interioara pe perioada timpului friguros se va realiza cu ajutorul unor suflante cu aer cald, electrice.
Hala metalică va fi protejată împotriva descărcărilor electrice printr-o instalaţie de paratrăznet.
In spatele halei se va amenaja un zid de sprijin din beton armat de consolidare a terenului.

B.Constructie cu destinatie grupuri sanitare.
Constructia cu destinatie grupuri sanitare in regim de inaltime P se va amplasa langă Centrul de servicii, aliniat cu acesta si in imediata apropiere a caminelor de racordare pentru apa si canal.
Cladirea va fi racordata la reteaua de apa potabila, canalizare si reteaua electrica.
Pentru prepararea apei calde menajere in perioada primavara, vara ,toamna, cladirea va fi prevazuta cu panouri solare dimensionate functie de numarul lavoarelor.
Cladirea va dispune de iluminat artificial, prize, uscatoare de maini, iar in hol, scaune si cuie re.
Cladirea va avea trotuar de jur imprejur cu lăţime de 1,2 m şi o terasa pavată.
Apele uzate se vor descarca in caminul CV2.
Se vor executa bransamente si racorduri electrice si de apa-canal.

C.Retele exterioare
Pentru asigurarea cu utilitati la cele doua constructii propuse inclusiv zona de alimentatie publica, se vor realiza urmatoarele retele exterioare:
LES 0,4 kV (120m) – Coloana electrica alimentare TEG – Constructie adapostire utilaje ce se va racorda din firida E2+6 existenta
LES 0,23 kV (70m) – Coloana electrica alimentare TEG – Grupuri sanitare ce se va racorda din firida E2+6 existenta.
Inlocuire firida E2+6 existenta cu Firida E3+8
LES 0,4 kV alimentare Firida chioscuri ce se va racorda din firida E2+6 existenta.
Retea alimentare cu apa (98m) + camin apometru la Constructie adapostire utilaje si grupuri sanitare se va face printr-un camin de apometru care va fi amplasat in imediata apropiere a grupurilor sanitare, pe conducta care vine de la izvorul de captare.
Retea canalizare menajera (66m) la Constructie adapostire utilaje si grupuri sanitare care se va racorda la caminul existent CV2

D.Amenajari exterioare
Se vor amenaja cai de acces pietruite la cele doua obiecte si se vor racorda cu zona parcarilor si cu zona partiei. Se vor asigura scurgerea apelor de suprafata prin realizarea de rigole betonate, drenuri pentru colectarea apelor subterane si lucrari de sprijiniri.
Amenajare drum de acces 80,75m x 6m(latime), in profil transversal latimea drumului de acces va fi de 6m avand fundatie din balast de 30cm grosime si strat din piatra sparta de 15 grosime.
Podet tubular ɸ600 din teava corugata de polietilena, L=6m cu camera de cadere si coronamente
Rigola betonata avand b=0,4m (75,75m) pentru colectarea apelor de pe versant si descarcarea lor in rigola existenta
Dren fund de sant (60,90m) pentru colectarea apelor subterane
Zid de sprijin din beton (45m) pentru consolidarea terenului in zona constructiei pentru adapostire utilaje, partea lateral stanga si posterioara.
Platforma pietruita acces constructie pentru adapostire utilaje (200mp)
Pavaj zona grupuri sanitare (9.23mp)
In jurul celor doua constructi propuse se vor realize lucrari de protectia mediului si aducerea la starea initiala – umpluturi de pamant vegetal si insamantare gazon.

La final: Sc (Grupuri sanitare) = 78,70m2, Sc (Constructie pentru adapostire utilaje) = 328,54m2, ScTOTAL(GS+CAU) = 407,24m2. S (trotuare) = 96,4m2, S (pavata) = 9,225 m2, S (drumuri si platforme) = 375,8m2, S (spatii verzi) = 265 m2

3 comentarii

  • Pai de ce a fost stricata acea constructie de 5 miliarde si data la Remat Pitesti asa cum s a scris? Nu putea servi drept adapost pentru utilaje?Sau s a mutat mai la vale langa aerodrom?Suntem fuduli dar cu nadragi rupti in fund, sau cum zicea candva cineva purtam clop cu paun dar nadragi sunt rupti.

  • Rectificare: „Municipalitatea NU intenționează să facă noi investiții la Pârtia Cocos dn Dealul Cocoșului”. PRIMARUL Ovidiu Teodor Crețu intenționează să facă noi investiții la Pârtia Cocos dn Dealul Cocoșului.

  • Dacă în iarna aceasta vor fi condiţii de utilizare ale Pârtiei de schi, există toate avizele necesare funcţionării în legalitate a obiectivului în discuţie, sau ne vom trezi că încă nu avem autorizaţia ISCIR pentru instalaţia de urcare, sau alte avize ? Că aşa-i la noi, la Bistriţa, aflăm după aproape doi ani că Palatul Culturii funcţionează fără avizul ISU, ceea ce se vede că nimeni nu gândeşte un lucru de la început până la capăt. În cazul de faţă de la început trebuia să fie asigurate condiţiile de adăpostire ale utilajelor, de întreţinere a lor, de condiţii decente celor care ar opta să-şi petreacă o parte a timpului liber la acest obiectiv. Să nu trebuiască să-şi facă necesităţile lângă „huci” sau să calce pe vre-o bombă neexplodată din primul sau al doilea război, ori chiar ajuns din greşeală în timpurile recente, de la tragerile ce au şi mai au loc prin preajmă. Sunt lucruri ce ies la iveală zi de zi, că cei care au „gândit” acest obiectiv ca, dealtfel şi altele, nu analizează toate elementele necesare creării a ceea ce fac, ca acesta să fie util şi să satisfacă toate cerinţele scopului pentru care sunt destinate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS