Cod roșu pentru șase comune din Bistrița-Năsăud. Populația, avertizată prin Ro-Alert

Holistic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cod roșu de grindină de dimensiunii mari și medii, intensificări puternice ale vântului, vijelie, averse torenţiale care vor depăşi 50 l/mp, frecvente descărcări electrice pentru șase comune din Bistrița-Năsăud: Telciu, Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Negrilești.

Codul roșu a fost valabil între orele 16.55 și 17.45.

”A fost alertată populația prin sistemul Ro-Alert cu privire la codul roșu meteo ce vizează comunele: Telciu, Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Negrilești. Au fost recomandate măsuri de protecție, adăpostire și evitarea deplasărilor”, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud.

ISU face următoarele recomandări: ”Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, facem un apel pentru populația din zonele vizate ca pe timpul manifestării fenomenelor să rămână în spații închise care le asigură protecția. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”.

Până la 17.45 a fost emis inițial și cod portocaliu de ploi torenţiale care vor depăşi 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici şi medii, intensificări puternice ale vântului, vijelie pentru comunele Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Negrilești, Runcu Salvei.

Până la ora 18.00 – cod galben de ploi cu caracter de aversă care vor depăşi local 20 … 25 l/mp, descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale vântului pentru zona de munte de peste cota 1.800 m și localitățile Năsăud, Telciu, Nimigea, Rebrișoara, Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Uriu, Salva, Rebra, Negrilești, Chiuza, Coșbuc, Romuli, Ciceu Giurgești, Runcu Salvei.

Hidrologii au emis cod galben până la ora 23.45: Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someșul Mare – afluenții aferenți sectorului aval Năsăud amonte confluență cu râul Valea Mare. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice: Ilișua – bazin superior, Țibleș (Zagra), Runc.

Până duminică 16 iunie, ora 23.00, județul nostru se află sub avertizare de disconfort termic și manifestări de instabilitate atmosferică. Vremea va fi călduroasă, la orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități cu precădere în zonele de câmpie. Îndeosebi după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal și la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade în care va ploua torențial, vor fi descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.