Actualitate Recomandări

Cine va avea acces la dosarul electronic de sănătate. Obligații pentru furnizorii de servicii medicale

Dosarul electronic de sănătate al pacientului va fi completat, începând de anul acesta, de toți furnizorii de servicii medicale, indiferent dacă sunt sau nu sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul în care nu vor face acest lucru riscă sancțiuni, a spus, joi, într-o conferință de presă, președintele-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan.

Potrivit acesteia, dosarul electronic de sănătate cuprinde următoarele module: modulul „Sumar de urgenţă”, modulul „Istoric medical”, modulul „Antecedente declarate de pacient”, modulul „Documente medicale” şi modulul „Date personale”.

”Dacă până acum acest dosar putea fi accesat fără consimțământul pacientului de serviciile de urgență, medicii de pe Ambulanță, SMURD, secțiile UPU, acum se dă acest drept pentru a se accesa sumarul de urgență și medicilor de familie. Mi se pare normal fiindcă, până la urmă, medicii de familie au toate datele despre pacienții din lista lor, nu numai cele care există în dosar. Consimțământul pacientului este necesar pentru alți medici, specialiști, și se poate da fie accesează pacientul dosarul electronic și dă acolo drept de acces la medicii pe care îi dorește el, fie când este la consultație, în baza cardului de sănătate sau a matricei care se eliberează de către medicii de familie, îi dă dreptul medicului să acceseze dosarul electronic”, a spus Camelia Ilișuan.

Potrivit sursei citate, vor fi obligați să transmită informații în dosarul electronic de sănătate toți medicii și toate unitățile publice sau private, indiferent dacă sunt sau nu sub contract cu Casa de Sănătate.

Dacă nu vor face acest lucru, medicii riscă sancțiuni care pot ajunge la amendă între 3 și 5% din contravaloarea serviciilor prestate și netransmise în dosarul electronic, iar spitalele care nu sunt în contract cu CNAS se sancționează cu amendă 1-3% din contravaloarea serviciilor prestate și netransmise în dosarul electronic.

În cazul în care un asigurat nu vrea să aibă un dosar electronic de sănătate, el va exista totuși, dar va fi sub anonimat, în sensul că nu vor fi publice datele pacientului – nume, CNP, etc. – el însă va exista pentru a putea fi utilizat în cercetări statistice de Ministerul Sănătății și CNAS.

Datele se păstrează pe întreaga durată de viață, iar după decesul pacientului, datele nu vor mai putea fi accesate de niciun medic. În schimb, vor fi arhivate în vederea accesării de MS sau CNAS cu scop de cercetare.

Camelia Ilișuan a mai spus că medicii care nu sunt în contract cu CNAS vor fi obligați să obțină un certificat digital ca să poată accesa aplicația.

”Nu trebuie să facă nimic în plus medicii. Dacă vine pacientul la medic, îi înregistrează consultația în sistemul SIUI, dacă are rețetă, dacă are trimitere la analize, etc. Îi dă o bifă: transmite în dosar! Nu are nimic de făcut suplimentar. La fel și la spital. La externare îi dă o bifă: transmite în dosar! Și stomatologii, și laboratoarele trebuie să transmită date pentru orice asigurat care trece pe la ei”, a mai spus Camelia Ilișuan.

Președintele- director general al CJAS a sfătuit pe toată lumea să-și completeze dosarul electronic cu date privind grupa sanguină, RH, alergii. ”Nu se știe niciodată când sunteți într-o situație de urgență, în incapacitatea de a transmite informații”, a spus ea.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost promulgată de Președintele României. Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvern şi adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional, în data de 6 februarie 2019. Actul normativ reglementează accesul la dosarul electronic de sănătate al pacientului, conform deciziei Curţii Constituţionale nr. 498/2018.

”Utilizarea dosarului electronic de sănătate are drept scop prioritar creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul imediat la date şi informaţii medicale, precum şi furnizarea de date şi informaţii statistice necesare politicilor de sănătate, cu implicarea pacientului ca factor activ al protejării şi promovării propriei sănătăţi prin completarea informaţiilor privind antecedentele personale, fiziologice şi patologice, regim de viaţă, precum şi prin consultarea directă a datelor medicale proprii din dosarul său de sănătate”, se arată într-un comunicat.

CJAS Bistrița-Năsăud a avut, anul trecut, relalții contractuale cu 350 de furnizori de servicii medicale, de la cabinete ale medicilor de familie, la spitale, farmacii și laboratoare de analize medicale.

În județ sunt peste 251.400 de asigurați.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS