Actualitate Recomandări

Ceremonia Cheii de la Biserica Evanghelică, o lecţie de istorie şi o cronică vie a oraşului (FOTO)

Ceremonia Cheii, proiectul Asociaţiei Turism Epistolar Bistriţa, condusă de Constantin Marcu, a animat din nou atmosfera în centrul vechi unde judele, cronicarul, comandatul gărzilor şi şefii gărzilor de la cele trei porţi ale oraşului au făcut o cronică vie a trecutului, prezentului şi viitorului oraşului.

L-am întrebat pe Constantin Marcu dacă a existat în trecutul Bistriţei un astfel de ceremonial: „Au existat alte ceremonialuri, nu neapărat acesta. Inspiraţia ne-a venit de la schimbarea gărzilor Palatului Bukingam, însă este mult prea pretenţios. Noi ne dorim să prezentăm istoria vie a oraşului. La Ceremonia Cheii participă personaje care întruchipează judele oraşului, cronicarul, comandantul Gărzii şi şefii gărzii porţilor, vameşii, unele personaje istorice, altele adaptate situaţiilor de moment”


 

În fapt, Ceremonia Cheii nu este altceva decât cea de schimbare a gărzilor de la cele trei porţi: Poarta Lemnelor, Poarta Ungurească şi Poarta Spitalului. La încheierea misiunii, gărzile se îndreaptă spre turnul Bisericii Evanghelice unde predau şi preiau garda pentru perioada următoare.

„Ceremonia în sine se doreşte a fi o cronică vie a Bistriţei de ieri, de azi şi de mâine, iar secţiunile ceremoniei fac referire la trecut cu crâmpeie de istorie, la prezent, mai precis ce face Bistriţa pentru ziua de azi, şi la viitor, respectiv la ce avem de gând să facem. Încercăm să fie şi o platformă de lansare pentru tinere talente pe măsură ce vom reuşi să permanentizăm evenimentul. Vrem, spre exemplu, să promovăm tineri de la Şcoala Populară de Arte sau de la Liceul de Muzică Tudor Jarda care să vină să ilustreze teme ale zilei care sunt legate de trecutul istoric. Sperăm ca turiştii să vină să ne asiste, să putem promova oraşul”, a declarat Constantin Marcu.

Ideea a fost de altfel pe placul administraţiei locale care a acceptat să o finanţeze nerambursabil anul acesta. În viitor, organizaţia speră să poată continua proiectul singură sau cu sprijinul municipalităţii.

„Predarea cheilor şi jurământul este o angajare pentru bistriţeni care să-i îmboldească să facă lucrurile şi mai bine împreună. Ceremonia de bază se referă doar la schimbatul gărzilor, dar vor exista şi ceremonii elaborate care vor comemora anumite evenimente la care sperăm să avem mini spectacole incluse în realitatea zilei. Spre exemplu, a fost deportarea evreilor, un eveniment de tristă amintire pe care am vrea să îl ilustrăm cu ajutorul tinerilor care să creeze între spectatori spaima deportării”, a adăugat Marcu.

Cu ocazia Târgului Mare al Bistriţei, puteţi vedea zilnic Ceremonia Cheii la ora 18.00 la Biserica Evanghelică. Este un moment interesant din care veţi afla ce s-a întâmplat în urmă cu sute de ani în acea zi, ce s-a petrecut la Bistriţa în prezent şi ce urmează să se întâmple.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS