Cei mai talentați viitori bucătari s-au întrecut în preparat pizza (FOTO)

Holistic

Elevii care învață meseria de bucătar în școli profesionale din județul Bistrița-Năsăud s-au întrecut, marți, în concursul pe meserii ”Voi fi chef”, găzduit de unul dintre restaurantele din lanțul Lordinu, ”Pizza de casă”. În total, patru echipaje de la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița și de la Școala ”Sfânta Maria” s-au întrecut într-un concurs de gătit pizza.

La concurs au participat următoarele echipe:

 • Echipa „Bonetele albastre”, din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Sfânta Maria” Bistrița, alcătuită din elevii Rareș Ciucurean, Alexandru Vindireu și Vasile Rus, coordonați de doamna profesor Rodica Tescar;
 • Echipa „Sare și piper”, din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Sfânta Maria” Bistrița, alcătuită din elevii Diana Groza, Adriana Ursu și Valentin Sima, coordonați de doamna profesor Silvia Galben;
 • Echipa„Bucătarii inimoși”, din cadrul Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița, alcătuită din elevii Ioan-Claudiu Pașcu, Florin-Marius Bulz și Paul-Alexandru Lăcătuș, coordonați de doamna profesor Viorica Rusu.
 • Echipa „Bucătarii veseli”, din cadrul Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița, alcătuită din elevii Sidonia Simon, Marian-Florinel Doboacă și Cătălin-Alexandru-Emil Ruști, coordonați de doamna profesor Domnița Parcea.

Înainte să înceapă competiția, profesoara Silvia Galben de la Școala Profesională ”Sfânta Maria” Bistrița ne-a spus că, în afară de cunoștințele teoretice, ceea ce ea încearcă să le transmită elevilor ei este că nu poți fi bucătar dacă nu îți place această meserie și nu o faci cu pasiune și cu mult suflet.

”Încercăm să le transmitem copiilor că primul lucru atunci când îți alegi o meserie este să îți placă ceea ce faci. După aceea noi venim cu celelalte ingrediente: teoria, practica, exemplele. Îi implicăm în proiecte, în concursuri care le dau încredere în ei. Credem că îi ajută să aprecieze această meserie și să le placă tot mai mult”, a spus Silvia Galben.

Toți elevii din echipa Școlii Profesionale ”Sfânta Maria” și-au descoperit pasiunea pentru gătit de mici. Multora le-au plecat părinții la muncă în străinătate și nu au avut încotro, alții au fost fascinați de ceea ce făceau mamele lor la bucătărie și au început să le imite.

La școală au învățat lucruri noi, iar cei mai mulți speră că vor face o carieră în domeniu. Puțini visează să ajungă chefi fiindcă își dau seama că nu e tocmai simplu să îți pui amprenta pe ceea ce gătești și să conduci o bucătărie. S-ar mulțumi să își găsească un loc în echipa vreunui chef și să dobândească mai întâi experiență și să fure meserie.

Cu două echipaje a venit la concurs și Liceul de Servicii Bistrița care are deja elevii ce lucrează la restaurante și pizzerii din Bistrița, unul dintre foștii elevi fiind gazdă pentru concurenți chiar la restaurantul ”Pizza casei” unde a făcut o demonstrație pentru ei și le-a arătat ce pași trebuie să urmeze ca să pregătească o pizza gustoasă.

Juriul a fost atent la felul în care a lucrat fiecare echipă, de3 la respectarea normelor sanitar-veterinare, la cele de protecția muncii, la cât de repede se mișcă în bucătărie și se sincronizează în echipă, dar și la forma și gustul preparatului final.

Secretarul Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Monica Mureșan, a spus că bucătarii mai ales, dacă sunt buni în profesia aleasă, au toate șansele să devină antreprenori fiindcă pe piață există întotdeauna loc pentru restaurante care pregătesc mâncare sănătoasă și gustoasă. Ea i-a încurajat pe copii să aibă aspirații cât mai mari fiindcă visele li se pot îndeplini dacă sunt harnici și dornici să învețe tot timpul ceva nou.

Rezultatele concursului vor fi anunțate vineri. Până atunci însă, miercuri va fi un concurs pentru sudori la Comelf, iar joi unul pentru tehnicieni în turism.

”Săptămâna meseriilor”, organizată de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud are drept scop încurajarea elevilor să urmeze învățământul profesional care le dă ocazia să învețe foarte repede o meserie pe care să o poată practica imediat după absolvire, dacă nu chiar și în timpul școlii, așa cum se întâmplă deja în cazul multor elevi.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. radu

  sunt curios daca distinsa Camera de comert va face vreodata lobby pentru acesti copii sa fie angajati si sa primeasca niste salarii onorabile in asa fel incat sa fie motivati sa ramana in tara la patroni!!!!!!!

  (4)
  • O parte dintre elevii din anul III lucrează deja la restaurante și pizzerii din Bistrița unde au făcut sau fac practică. Depinde de fiecare dintre ei dacă sunt harnici și pasionați de ceea ce fac. Nu trebuie să facă nimeni lobby pentru a fi angajați.

   (8)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.