Ceasornicele cu care ne-au măsurat destrămarea comuniştii, demontate

Holistic
Două ceasornice, unul de pe Calea Moldovei, şi altul din zona Gării, montate de comunişti în anii 75-80, au fost date jos de pe stâlpi de angajaţii Direcţiei de Servicii Publice Bistriţa. În locul aparatelor care ne-au arătat timp de decenii ora exactă, municipalitatea va monta altele noi.

Şi-au făcut datoria decenii la rând şi ne-au arătat ora exactă. Acum a venit vremea ca ceasornicele vechi, montate de comunişti în anii 75-80, să fie înlocuite. O echipă de muncitori de la Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa a demontat, miercuri, două astfel de ceasuri, unul de pe Calea Moldovei, altul de la Gară. Oamenii au primit dispoziţie să le ducă în depozitele DSP.

„Din câte ştim noi, au fost montate în anii 75-80 şi funcţionau pe baza unor impulsuri electrice care erau transmise de la o centrală. Ni s-a spus să le dăm jos. Am demontat deja unul din zona Gării şi acum l-am dat jos şi pe cel de pe Calea Moldovei. Le vom duce în depozitele noastre”, ne-a spus unul dintre muncitori.

Ceasurile au fost executate pentru CFR, având, de altfel şi sigla companiei. Potrivit unor site-uri ale colecţionarilor de ceasuri, în perioada interbelică (probabil între anii 1922-1928) Căile Ferate Română au comandat unor furnizori importanţi europeni – Longines, Omega şi Zenith – ceasuri de buzunar cu care a fost dotat personalul CFR. Există relatări ca astfel de ceasuri au fost deasemenea oferite spre achiziţie de către personalul CFR la preţuri preferenţiale.

Ceasurile de stradă de la Bistriţa denotă faptul că aceeaşi companie a comandat şi alte tipuri de ceasornice, montate în comunism la oraş pentru ca muncitorii veniţi de la ţară să lucreze în zona industrială să se poată orienta ştiut fiind faptul că, la sate, clopotele bisericilor erau singurele care îi ajutau pe oameni să ştie în ce moment al zilei se află, ceasurile de mână fiind o raritate.

În locul vechilor ceasuri, cu un mecanism învechit care nu mai putea fi reparat, vor fi montate altele noi. Însă probabil abia la anul, deoarece în bugetul pe 2014 nu au fost alocaţi bani în acest sens.

ceasornic 4 ceasornic 3 ceasornic 2 ceasornic 5

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.