Ce vrea să devină elevul din etnia romilor cu cea mai mare medie de admitere

Holistic

(FOTO) Asistente medicale, educatoare, mecanici auto sau polițiști. E ceea ce își doresc să devină elevii de etnie romă din Bistrița-Năsăud care astăzi și-au ales liceele în care vor studia din toamnă. Ca să îi încurajeze să învețe, Ministerul Educației Naționale le rezervă în fiecare an locuri speciale în licee, iar numărul celor care aplică pentru ele crește de la an la an. Campania de informare organizată și anul acesta în școli de Partida Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud a avut suuces.

Elevul care și-a ales primul liceul în care va studia se numește Alexandru Claudiu Smochină (foto principal) și este din satul Petriș. Mama lui face curățenie, iar tatăl lui lucrează în construcții. Tot timpul l-au încurajat să învețe ca să aibă un viitor mai bun.

”Am avut media de admitere 7,90 cu tot cu media din gimnaziu. Am ales profilul fililogie de la Colegiul Național Liviu Rebreanu fiindcă îmi place mai mult Româna decât Matematica. Mie îmi place să învăț. Nu e notă foarte mare cea pe care o am, dar e bunicică. Vreau să devin polițist. P”, a spus el, miercuri, la repartiția elevilor romi pe locurile din licee.

Două eleve au ales să meargă la Liceul Sanitar Bistrița ca să devină asistente medicale.

Gabriela din Bârla, comuna Mărișelu, a avut media de admitere 7,35: ”De mică m-am gândit să merg la acest liceu, vreau să mă fac asistentă și, de ce nu, medic. Eu cred că azi nu ne mai putem descurca fără școală.

Patricia Orșan din Lechința s-a înscris și ea tot la Liceul Sanitar: ”La examen am luat 6,12, iar media de admitere e 6,82. M-am înscris aici fiindcă îmi plac oamenii și vreau să îi ajut. Eu cred că școala e importantă fiindcă nu putem trece prin viață fără să știm anumite lucruri. Acum, vremurile s-au schimbat iar fetele vor să fie independente, să aibă banii lor, să nu mai depindă de soți”.

Alte două fete s-au înscris la secția pedagogic de la Liceul ”Tudor Jarda” Bistrița fiindcă vor să devină învățătoare sau educatoare.

Președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud, Emil Neia Lăcătuș, a spus că a dat roade și anul acesta campania de informare pe care organizația pe care o conduce a făcut-o în școli.

”Avem 132 de locuri alocate în licee și 67 în școli profesionale, iar circa 40 de elevi au cerut să ocupe unul din aceste locuri alocate etniei noastre. Campania de informare pe care am făcut-o a dat roade. Anul acesta, am ajuns în 15 școli cu comunități mari de romi. Copiii sunt interesați să învețe în licee bune, cu ar fi Liviu Rebreanu, Andrei Mureșanu, profilul pedagogic de la Tudor Jarda, Liceul Sanitar. La nivel de județ sunt 166 de elevi romi care au terminat clasa a VIII-a, dar mulți se vor înscrie la licee din Teaca, Lechința, Prundu Bârgăului care sunt apropiate de ei. Important este că vor să învețe și să aibă o meserie. Avem și peste 400 de locuri alocate la facultăți din toată țara și le dăm recomandarea absolvenților de liceu care au luat diploma de Bacalaureat și care vor să urmeze și studii universitare”, a spus Emil Neia Lăcătuș la repartiția care a avut loc la sediul ISJ Bistrița-Năsăud.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.