A început concursul pe meserii. Ce pretenții au firmele de la mecanicii prezentului

Holistic

Mecanicul prezentului, dar mai ales cel al viitorului, trebuie să aibă cât mai multe noțiuni de electronică, să știe să citească și să interpreteze o diagnoză, a spus Alin Sigartău, directorul de service al reprezentanței VW de la Bistrița. Din păcate, școlile profesionale de profil nu dețin astfel de dotări, iar firmele în care fac practică sunt singura șansă pentru elevi să învețe.

Firma Comsig a găzduit, luni, concursul ”Mecanicul viitorului” destinat elevilor de la clasele de profesională, prima competiție din ”Săptămâna meseriilor”, organizată de Camera de Comerț și Industrie și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud pentru al treilea an consecutiv.

”Pe măsură ce vor apărea mai multe mașini hibride și electrice, meseria de mecanic auto va fi tot mai complexă. Nu se va limita la mecanică pură. Fiecare mecanic va trebui să aibă cunoștințe complexe pentru partea electrică. La ora actuală, la noi, fiecare mecanic, începe cursurile cu electrica de bază. Apoi face alte cursuri pentru a fi calificat pe marca VW. Fiecare mecanic trebuie să știe să facă o diganoză cu testerul și să citească diagnoza, să o interpreteze. Noi nu puem electrician la dispoziția mecanicului pentru citirea dignozei și interpretare. Asta trebuie să o facă el. Noi căutăm personal tânăr, interesat de meseria aceasta. Avem tot timpul practicanți la noi în service, care lucrează cu cei mai experimentați și mai cu vechime. Mai bine de 50% dintre angajați sunt foști practicanți care au venit din școli și au rămas la noi să lucreze în service. Nu aș putea spune că vin cu un bagaj de cunoștințe sau cu experiență, dar important este să aibă voință șți să le placă. Cei interesați, care au rămas lângă meseriași, au și învățat și i-am angajat aici. În ce privește disciplina muncii este tot mai greu. Depinde foarte mult și de educația cu care ei vin de acasă. E o diferență mare între cei care sunt la noi în firmă și au peste 40 de ani și generația tânără care e tot mai greu de ținut într-un program. Tot mai greu înțeleg că programul de la 8.30 la 17.00 e sfânt și trebuie respectat”, a spus Alin Sigartău pentru Timp Online.

În ce privește salariile, el a menționat: ”Cei care vin din facultate au pretenții de salarii mari, deși nu prea au cunoștințe. Mecanicii, în schimb, nu au pretenții foarte mari la început. Ei pot câștiga în jur la 2000 de lei atunci când fac lucrări de bază. După ce se califică – la noi fiecare angajat intră în școlarizare la Porche România, iar cursurile pot dura între 4 și 5 ani – și este mecanic calificat, recunoscut în grupul Porche, atunci poate câștiga bine. Acum, cum sunt construite mașinile, dacă nu te pui la curent cu ultimele noutăți, nu ai nicio șansă. Am avut aici mecanici cu renume în oraș care nu s-au adaptat pentru că nu au vrut să mai adauge nimic la ceea ce știau și, din păcate, asta nu mai corespunde cu realitatea de azi”.

La concursul ”Mecanicul viitorului” au participat elevi de la școlile profesionale din Bistrița, Beclean, Căianu Mic și Rodna. Echipele formate din viitori mecanici auto au fost supuse unor probe specifice meseriei: verificarea sistemelor de frânare și înlocuirea plăcuțelor de frână.

Ioan Gavrea, profesor de specialitate la Grupul Școlar ”Henri Coandă” Beclean, a spus că elevii au mai multe șanse să învețe meseria în serviceurile unde fac practică.

”Din păcate, doar o parte dintre elevi sunt în stare să citească o diagnoză, cei care fac practică la un anumit service al Beclean care are aparatură pentru diagnoză. Noi am fost la un liceu industrial în sudul Germaniei care avea la atelierul școală 40 de automobile, ultimele modele de BMW, de Audi. Noi nu avem așa ceva, iar copiii nu au de unde învăța în școală. Ne bazăm pe ceea ce învață la agenții economici unde fac practică. Cei de anul III profesională au trei zile de practică și două de școală, deci este timp fizic să învețe. Angajatorul e interesat să-i învețe cât mai multe. E această criză a forței de muncă pe piață și atunci vrea să-i angajeze ca să aibă cu cine să își desfășoare activitatea”, a spus Ioan Gavrea.

La concurs au participat următoarele echipe de elevi:

– Echipa Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” Bistrița, alcătuită din elevii Lucian Raul Moldovan, Alexandru Cristian Horvath și Andrei Daniel Pop, sub coordonarea prof. Ioan Cioancă.

– Echipa Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, formată din elevii Tiberiu Levente Ver, Pavel Septimiu Horvat și Francisc Cosmin Sabo, coordonați de prof. Simona Maria Puțura;

– Echipa Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, reprezentată de elevii Cosmin Alexandru Cioncan, Alexandru Șorecău și Ionuț Jarda, coordonați de prof. Toader Berende;

– Echipa Liceului Tehnologic Agricol Beclean, alcătuită din elevii Costel-Gabriel Berchi, Sergiu-Vitalian Pașca și Sorin-Flaviu Pița, coordonați de prof. Traian Ionele;

– Echipa Liceului Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, alcătuită din elevii Victor Boldiș, Sabin-Ștefan Tocaciu și Leon-Ionel Cozonac, coordonați de domnul profesor Silviu Boca;

– Echipa Liceului Tehnologic „Ion Căian Românul” Căianu Mic, alcătuită din elevii Sergiu-Daniel Sima, Andrei-Beneamin Vidican și Adrian-Daniel Bizo, coordonați de prof. Gheorghe Pugna;

– Echipa Liceului Tehnologic „Henri Coandă” Beclean, alcătuită din elevii Gabriel Ciui, Saul Câmpan și Francisc Lăcătuș, coordonați de prof. Ioan Gavrea.

Iată ce concursuri vor mai urma:

 • Concursul „Voi fi chef”, destinat elevilor din licee cu specializare „Turism și alimentație” (bucătar), va avea loc în 26.03.2019, la „Pizza de Casă” (Lordinu SRL), B-dul Republici, nr.81, Bistrița, începând cu ora 10.00;
 • Concursul „Sudorul european”, destinat elevilor din licee cu specializare „Sudor”, va avea loc în 27.03.2019, la Comelf SA, Str. Industriei, Nr.4, Bistrița, începând cu ora 10.00.
 • Concursul „Descoperă Bistrița-Năsăud”, destinat elevilor din licee cu specializări „Tehnician în turism”, se va desfășura în 28.03.2019, la Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Str. P. Ispirescu, Nr.15A, cu sprijinul Sfara Tours SRL, începând cu ora 10.00.

Câștigătorii concursurilor vor fi premiați de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și partenerii din mediul privat – Comelf SA, Comsig Grup SRL, Lordinu SRL și Sfara Tours SRL, vineri, 29.03.2019, începând cu ora 10.00, la Hotel „Codrișor” Bistrița.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • Iosif

   2000ron pe luna.Iar cand mergi sa iti sckimbi uleiul miau ceru1200ron cu filtre aftermarket.La alt servis autorizat cu acelasi filtre 550ron.Va
   las pe voi ce profit fac si ce salari ofera.1800 se castiga si in comerț ca femeie.RUSINE!!!!

   (6)
 1. Nelu

  Să plătească statul să vă scolarizeze viitorii mecanici iar voi când fac practica să îi puneți să măture prin service. Câtă nesimțire.

  (7)
  • Pseudo service

   Si ce-ai vrea ? Sa-i pună directori?
   Atâta stiu , atâta fac !
   Am fost si eu in service-ul lor , au ținut mașina o săptămâna ,mi-au luat banii dar mașina era la fel cum am dus-o ! Au schimbat piesele bune ,ei nu-s de vina, asa le-a spus computerul !

   (5)
 2. sig inselaciune!

  dl care angajeaza mecanici auto ce ar fi in stare sa faca el daca nu ar fi taicas o sa l angajeze la firma lui? cred ca raspunsul e simplu: mecanic auto!

  (3)
 3. Minitehnicus

  Pe vremuri mecanicii erau considerați electricieni fără creier,asa că d-nule Sigartău mai pune odată testerul că sigur o să -ti zică că ai nevoie de electrician cu cunoștințe de mecanică,părerea mea.

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.