Actualitate Economie

Ce aduce 2015: Creşterea preţului la energie şi a salariului minim, amenzi mai mari pentru şoferi

Noul an va aduce, încă din prima zi, 1 ianuarie, creşterea salariului minim, un preţ ceva mai mare la energia electrică şi majorarea amenzilor de circulaţie, prima din cele două prevăzute în 2015, dar şi o cotă TVA mai mică în turism şi un impozit redus aplicat companiilor pentru construcţiile speciale.

Încă de la prima oră a noului an şi imediat după izbucnirea artificiilor, populaţia va începe să plătească pentru electricitate un cost mai mare, preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat urmând să crească cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora, informează Mediafax.

La rândul lor, tot încă din prima zi 2015, şoferii vor trebui să fie mai atenţi pe drumul spre casă, şi pentru că amenzile de circulaţie vor fi din ianuarie mai mari, ca efect al majorării salariului minim pe economie, indicator la care este raportat.


Salariul minim brut pe economie va urca de la 900 lei la 975 de lei din 1 ianuarie 2015, iar această majorare va antrena automat şi creşterea cuantumului amenzilor rutiere, în condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim.

În sectorul energetic, companiile vor continua să utilizeze acelaşi sistem de redevenţe, dar vor plăti şi în 2015 un impozit suplimentar pe monopol, in cazul companiilor de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, un impozit de 60% din veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale şi un impozit special de 0,5% aplicat veniturilor obţinute de către companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

Nivelul accizelor va fi exprimat în lei, nu în euro ca până acum, soluţie găsită de Guvern pentru a nu pierde bani raportându-se în continuare la cursul în scădere al Băncii Centrale Europene, iar impozitul pe construcţii speciale impuse companiilor, introdus în acest an, va fi redus de la 1,5% la 1% din valoarea construcţiilor existente în patrimoniul acestora.

Asigurătorii, însă, vor plăti mai mult la Fondul de garantare a asiguraţilor, contribuţia impusă acestora urmând să crească de la 0,8% la 1% din primele încasate în cazul asigurărilor generale şi de la 0,3% la 0,4% din volumul încasărilor din prime pentru companiile care practică asigurări de viaţă.

În schimb, din ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară va reduce mai multe taxe şi cote aplicate pieţei de capital şi fondurilor de pensii, inclusiv cota din contribuţiile brute încasate de fondurile de pensii administrate privat, precum şi a cotelor aplicate ofertelor publice de vânzare şi cumpărare.

Toate aceste modificări vor putea fi introduse în bilanţul contabil de către companii pe baza unei noi legi a contabilităţii, care va fi aplicată tot de la 1 ianuarie 2015, una dintre modificări fiind aceea că toate persoanele juridice române vor putea utiliza un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice străine.

Noul sistem de contabilitate ar putea să reamintească Guvernului că, de la 1 ianuarie 2015, încep că curgă penalităţi de 0,1% pe zi dacă statul nu plăteşte tranşa de 50 milioane de lei pentru licenţe Microsoft, care trebuia achitată până la finele lunii octombrie, dar care este întârziată deoarece autorităţile verifică achiziţia prin prisma unor eventuale nereguli.

Tot în sistemul contabil vor fi introduse atât cota redusă de TVA, de 9%, pentru serviciile din turism care includ minim cazare, cât şi noile reguli de taxare cu TVA a serviciilor electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune prestate către consumatori, care stabilesc că furnizorii de servicii vor fi obligaţi să colecteze TVA din fiecare stat membru în care au consumatori. Până în prezent, vânzările de bunuri erau taxate cu valoarea TVA din ţara cumpărătorului în timp ce vânzările de servicii erau taxate cu valoarea TVA din ţara vânzătorului, însă de la 1 ianuarie va fi luată în calcul valoarea TVA din ţara cumpărătorului.

5 comentarii

  • Sint foarte curios si nerabdator(deja topai ca iedul) sa vad cum se va reflecta aceea scadere a taxelor asupra pietei de capital . Sa vedem. Sau poate (si asa cred ca va fi ) se va aplica doar SSIF-urilor. Si noi ca si clienti ai lor …..ciuciu. Dar vom trai si vom vedea.

  • eu ca sa fac daca sint mai rapid la…..tentacule. am invatat din ,,hobby-ul,, pe care il am sa fiu foarte rapid si sa pot privi si citi simultanmai multe ecrane si tab-uri. asta e . ce sa fac eu ?

  • dna. Sabau ati uitat de taxa ptr. sediul(sau spatiul comercial) situat la parterele blocurilor. se va plati o groaza de bani ptr. niste metri patrati. si asa o duc cum o duc patronii, dar cu taxa asta va fi jale. o sa vedeti. se loveste in mediul privat cu violenta. las ca bine ca le da la trintori si la pensionari si asistati , ca astia vor sustine economia. halal conducatori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS