Câți urși, râși, pisici sălbatice avem în județ comparativ cu anii trecuți

Holistic

Acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2019, a fost finalizată, informează Agenția pentru protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizată de 24 din cei 25 gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judeţului în baza unui program prestabilit de către aceştia, conform metodologiei de evaluare transmisă de Ministerul Mediului. La aceste acţiuni pe lângă gestionarii fondurilor cinegetice şi personalul de specialitate au participat şi reprezentanţi ai Serviciului Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Evaluarea a fost întocmită pe fonduri cinegetice şi gestionari și ulterior centraliză la nivel de judeţ. Situaţiile centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud au fost transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care va transmite datele centralizate pe judeţe către Ministerului Mediului.

În urma centralizării datelor din teren, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost evaluat un număr de 682 exemplare din specia urs, 76 exemplare din specia râs şi 325 exemplare din specia pisică sălbatică.

Comparativ cu anii precedenţi, situaţia se prezintă astfel:

Specia Efectiv optim

 

Efective evaluate

2014

Efective evaluate

2015

Efective evaluate

2016

Efective evaluate

2017

Efective evaluate

2018

Efective evaluate

2019

urs brun 156 483 484 520 571 634 682
râs 30 66 65 64 66 75 76
pisică sălbatică 116 305 325 339 345 357 325

Odată cu încheierea centralizării datelor referitoare la exemplarele de specii strict protejate de pe fonduri cinegetice de pe raza judeţului, gestionarii au făcut propuneri privind plafonul maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2019-2020.

În județul Bistrița-Năsăud, în baza Ordinul ministrului mediului nr. 1169/2017 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, în perioada septembrie 2017 – mai 2019, au fost aprobate spre recoltare un număr de 7 exemplare din specia urs.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. ecologistul

    Estimam ca populatia planetei va ajunge in 2030 la 9 miliarde de cacaciosi. Ne punem totusi intrebarea care este numarul optim de Homo istericus de pe planeta si ne intrebam cat ne mai rabda cel de SUS privind lacomia, prostia si aroganta privind locul din varful PIRAMIDEI TROFICE de distrugator feroce a tot ce misca.

    (3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.