Câţi corupţi au trimis în judecată procurorii bistriţeni. În urmă cu patru ani, nu găsiseră niciunul

Holistic
Cazurile de corupţie din Bistriţa-Năsăud au deschis buletinele de ştiri în ultimele luni. Printre cei vizaţi de dezvăluiri s-au numărat poliţişti, magistraţi şi oameni de afaceri. Cu toate că legăturile lor erau vechi, lucru care a ieşit în evidenţă din rechizitoriile DNA, ani la rândul procurorii bistriţeni nu i-au „văzut”.

Potrivit raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pentru infracţiuni de corupţie au fost trimişi în judecată anul trecut 12 inculpaţi, aşadar câte unul lunar, faţă de 8 în 2013, unul în 2012 şi niciunul în 2011. Tot anul trecut au ajuns în faţa instanţelor 11 persoane acuzate de spălare de bani.

Conform sursei citate, procurorii s-au comportat impecabil pe parcursul anului trecut existând o singură excepţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean. Aici a existat o sesizare vizând „modul de comportare a unui procuror”, care a fost instrumentată de Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Prin rezoluţia nr. 4908/IJ/1276/DIP/2013 din data de 18 februarie 2014, inspectorul judiciar a clasat sesizarea formulată, constatând că nu există indicii ale săvârşirii vreunei fapte care să atragă răspunderea disciplinară.

De altfel, începând cu data de 1 ianuarie 2015, un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost delegat în funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla.

Anul acesta, procurorii şi-au propus printre altele să pună mai mare accent pe formarea profesională şi pe specializarea procurorilor în domeniile considerate prioritare: corupţie, evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani şi să fie mai fermi în activitatea de supraveghere a urmăririi penale, identificarea şi luarea măsurilor corespunzătoare care să determine realizarea corectă şi în termenele stabilite a dispoziţiilor date organelor de cercetare ale poliţiei judiciare în dosarele instrumentate.

De asemenea, ei vor ca întregul personal să respecte standardele de conduită morală, profesională şi socială, conforme cu importanţa şi specificul funcţiilor exercitate şi să menţină imaginea instituţională favorabilă şi a încrederea opiniei publice în contribuţia „reală, efectivă şi eficientă a procurorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud la înfăptuirea actului de justiţie”.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.