Actualitate Recomandări

Câţi bani au plătit statului bistriţenii care şi-au cumpărat vechime pentru pensie. Decizia autorităţilor

Cetățenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Astfel, persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului curent, potrivit unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial, Guvernul prelungind termenul inițial (27 aprilie 2017) cu mai bine de opt luni.

Directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Teodor Chiciudean, a declarat pentru Timp Online că 210 persoane au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud şi au plătit, până acum, statului, suma de 1,3 milioane de lei.


„Sunt persoane care nu au fost asigurate în ultimii 5 ani şi mai au nevoie de o anumită perioadă pentru vechime şi îşi cumpără acea diferenţă de timp. Sunt femei, bărbaţi, tot felul de oameni. Ca să iasă la pensie, au nevoie de o vechime de minim 15 ani sau cumpărând această vechime, pot intra într-o pensie anticipată. Vin şi oameni care au lucrat în străinătate, cei mai mulţi Spania şi Italia. Din punctul meu de vedere, 210 persoane e mult pentru un judeţ ca Bistriţa-Năsăud. În fiecare zi avem pe cineva. Cei care vor să cumpere perioada maximă, de 5 ani, plătesc 16.100 de lei. Dacă cineva vrea să cumpere doar o lună trebuie să plătească 288 de lei”, a spus Teodor Chiciudean.

Potrivit avocat.net, poate să plătească retroactiv contribuția la pensii  orice persoană care încă n-a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaților), în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

Persoanele interesate să facă plăți retroactive pentru contribuția la pensii au la dispoziție tot restul anului 2017 atât pentru a încheia contractul de asigurare cu casa teritorială de pensii, cât și pentru a achita suma stabilită prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot încheia doar între 27 octombrie 2016 și 31 decembrie 2017, iar în aceeași perioadă trebuie făcută/făcute plata/plățile retroactivă/retroactive. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.

Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate. De exemplu, dacă persoana interesată stă în județul Bistriţa-Năsăud, aceasta trebuie să se adreseze casei locale de pensii din județ care este cea mai apropiată de domiciliul ei.

Plata retroactivă pentru contribuția la pensii este valabilă pentru perioade anterioare neasigurate, însă numai în limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare poate face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între aprilie 2012 și aprilie 2017. Așadar, de exemplu, nu se pot face plăți retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă trebuie neapărat să fie neasigurate (adică să nu se fi plătit deja pentru ele contribuția la pensii sau în timpul lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii).

2 comentarii

  • Si totusi cei care au lucrat 8-9 ani ,au cotizat ,de ce nu au dreptul la nimic,nici la ajutor social uneori?Aceia din ce traiesc la batranete?De cotizatia lor cine benefeciaza?De ce nu iau procentual sau sa le fie returnata contributia ? Acestia sunt conform legii ,pe care ei nu o inteleg ,dezavantajati sau chiar furati de un mic drept al lor

  • dă doamne mintea românului de pe urmă.
    Din miile -zecile de mii -milioanele de romani care lucră afară, fără forme legale, câți își rup venitul pe 3 – luni, pentru a „câștiga” astfel 5 ani de vechime, care sunt buni ai dracului pe pensie ?
    Unii nu știu, alții nu pot, alții nu vreau.
    Lor li se adresează în principal această măsură foarte bună , echitabilă și corectă.
    Dar când e să dai calculezi ce ți se întoarce și dacă nu identifici un folos cuantificabil și imediat, socotești că „nu se merită”.
    Apoi așteptăm PSD să ne dea ajutoare sociale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS