Caterincă pe Facebook cu eşarfa tricoloră. La ce ţinută a „asortat-o” un primar PSD

Holistic

(FOTO) În anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile găsesc diverse moduri de a-şi arăta patriotismul, fie cheltuiesc sute de milioane pe parade, fie fac „mişto” gratis în mediul online. În ultima categorie intră şi primarul PSD din Parva, Ioan Strugari, care a găsit de cuviinţă să poarte eşarfa la birou, peste o improvizaţie care, în opinia lui, ar trebui să îl facă invidios pe Ghiţă ciobanul.


Potrivit Legii Administrației Publice Locale 215/2001, semnul distinctiv al primarului este o eșarfă în culorile drapelului național al României, eșarfa ce trebuie purtată, în mod obligatoriu, la solemnități, recepții, ceremonii publice și la celebrarea căsătoriilor.

 

Prin HGR nr. 62 din 10 februarie 1992 privind stabilirea modelului eșarfei pentru primar, publicată în Monitorul Oficial nr. 27 din 25 februarie 1992, Guvernul României a hotărărât:

ART. 1  Modelul eșarfei având culorile drapelului național, pe care o vor purta primarii, ca semn distinctiv, în timpul solemnităților, recepțiilor, ceremoniilor publice și la celebrarea căsătoriilor este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
ART. 3 Eșarfa se poartă peste costum, va fi așezată pe umărul stâng, culoarea albastră fiind dispusă în partea de sus și se va încheia în partea dreaptă a corpului, cu ciucurele în afară.

În ciuda faptului că primarul şi-a făcut fotografiile cu eşarfa într-un context în care nu era nimic solemn, foarte mulţi prieteni au apreciat postarea lui, printre care mulţi alţi primari în funcţie care demonstrează că nu cunosc legea şi nu respectă însemnele naţionale.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Nea Ion

  Nu-i rusine sa fi cioban,dar de ce oare unii chiar vor sa ajunga …primari? Si culmea ca vina o au cei care i-au votat. PAREREA MEA!

  (0)
 2. Balan Marius -ecologist PV

  Acest aburel de primarel confunda esarfa TRICOLOR cu batista de sters mucii. Numai ca tovarasi ca estia dau des cu mucii-n fasula.

  (0)
 3. Paparuda de iunie

  Ce ce-ar fi nobil să porți eșarfa la costumul de origine franțuzească, și nu la cel național, de origine dacică?

  Unde scrie în lege ce costum trebuie să poarte primarul când își pune eșarfa? Scrie ”costum”, păi de ce ar fi costumul franțuzezc mai costum decât cel național românesc? Aud? Scrie în lege ”sacou, cravată, cămașă de dantelă, pantalon cu vipușcă austriacă?” Nu. Scrie ”costum”. Băi băieți, ce vedeți voi pe primarul din Parva e o îmbrăcăminte care are 3000 de ani vechime, e de pe columnă, pe când costumele alea de stofă pe care le poartă ”domnii” sunt abia din 1930.

  Pentru bufon și pentru Marius, bălanul: râdeți prostește. Primarul din Parva e unul dintre cei mai eficienți din tot județul. A băgat zeci de milioane de euro în comună, n-are Bistrița în centru asfaltul pe care l-a pus primarul pe toți munții, urci cu mașina pe asfalt ca pe tranfăgărășan, voi când ați trecut ultima dată prin Parva, croncănitorilor?

  Mișcați-vă dosurile de pe fotolii și vizitați Parva, și după aia mai vorbim.

  Decât un primar cu cravată, nu-i zic numele, care scufundă un oraș, prefer unul cioban, în costum național, care face treabă.

  (0)
 4. Parva Forever

  Probabil domnul primar a încercat o metaforă in ideea in care primarul poate fi asemănat cu un păstor ce își conduce turma sa.Si domnul Borș la sfințire in Maieru nu a purtat costum domnesc ci a pus esarfa tricoloră pe cămașa țărănească.Probabil domnul Strugari vrea să promoveze tradițiile legate de păstorit din Parva.Sa pună de un festival că și așa Parva e singura comuna din județ care nu face petreciuri cu ceterași și cu mici și bere.

  (0)
 5. lordjeddy

  ma incearca o voma….in loc sa se ocupe de proiecte etc
  Cică primarii trebuie să asimileze fondurile europene. Păi în afară de lefuri, pe ce să arunce banii?!? Proiecte? Cine să le facă?

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.