Actualitate Recomandări

Cât la sută din Parcul Industrial Bistrița Sud va fi ocupat anul acesta

Perspective sumbre pentru Parcul Industrial Bistrița Sud care a fost finalizat de Primăria Bistrița în septembrie 2015, iar de atunci este mai mult pustiu. Potrivit unui raport al SC Business Park Bistrița Sud, firmă care are un administrator nou în persoana lui Ioan Magda, anul acesta vor fi ocupate doar 4 hectare din suprafața parcului.

Potrivit unui raport din decembrie 2018 privind indicatorii de performanță ai firmei care administrează Parcul Industrial Bistrița Sud, în 2019 acesta va fi ocupat doar în proporție de 20% de către 12 agenți economici care vor crea în total 150 de noi locuri de muncă.

În ședința AGA din luna decembrie 2018, a fost aprobată și cesionarea lotului de teren deținută de SC Geto Dacia SRLK, în suprafață de 2800 de mp, către DSCB Invest SRL începând cu 13 decembrie 2018.

Deșia vea obligația să prezinte trimestrial un raport Consiliului Local, firma care administrează Parcul Industrial nu a făcut acest lucru încă. Problema a fost semnalată de consilierul local PNL Ioan Peteleu. 

”Societatea Business Park Bistrița Sud are obligația să depună trimestrial rapoarte de activitate. Nu țin minte ca, în luna ianuarie 2019, să fi avut raportul societății pe masa CL”, a spus Peteleu.

Viceprimarul Gelu Muthi, care răspunde de Parcul Industrial Bistrița Sud a răspuns: ”Avem o ședință a AGA desfășurată în 14.02.2019. Cei de la SC Business Park Bistrița Sud mi-au înaintat raportul de activitate în data de 19.02.2019, iar astăzi (21.02.2019 -n.r.) era prea devreme să-l pot prezenta CL, dar îl voi depune la următoarea ședință a CL”.

Parcul Industrial Bistriţa Sud a fost gata în 15.09.2015. Lucrările executate acolo au fost în valoare de 25.564.673,68 lei, din care 14.456.019,47 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar restul provin din creditul bancar contractat de Primăria Bistrița.

Lucrările în Parcul Industrial din Sărata au fost realizate de asocierea SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj – SC Serbis SRL Bistriţa. Valoarea contractului de execuţie a fost de 24.223.601,86 lei.

În martie 2015, fostul administrator al SC Business Park Bistrița, Iulius Dumitru, spunea că Parcul Industrial Bistrița Sud are 30 de hectare suprafaţă totală, iar suprafaţa utilă închiriabilă este de 18 hectare.

”Avem în total cinci loturi cu 53 de parcele care cuprind tot felul de industrii, industrie mică şi medie, pentru logistică şi pentru industrie mare. Din cele 15 hectare disponibile pentru concesiune, în jur de 10 hectare sunt deja acoperite de scrisori de intenţie din partea companiilor locale care doresc relocare şi extindere pentru a crea noi locuri de muncă. Domeniile principale sunt prelucrări mecanice cu maşini CNC majoritatea. Avem şi o companie care vrea să facă roboţi industriali, construcţii de maşini şi echipamente din industria medicală. Cam acestea sunt domeniile în care activează cele 10 companii. Avem, de asemenea, discuţii cu patru companii mari din Europa cu care dorim să facem firme mixte şi acestea sunt tot din domenii foarte bune cu valoare adăugată mare”, a spus Iulius Dumitru la o conferință de business despre care Timp Online a scris AICI.

După patru ani de la acel moment, lucrurile par să stea mai prost. Între timp, au fost descoperite unele probleme legate de alimentarea cu energie electrică, iar firmele mari și-au schimbat planurile.

5 comentarii

  • „La omul sărac nici boii nu trag”. Cam aşa sună o vorbă veche din înţelepciunea populară, care se potriveste perfect in situatia de fata. Cand vine vorba de investitii paguboase, la fel ca in cazul Pârtiei de schi de pe dealul Cocos, este situatia si la Parcul Industrial Bistriţa Sud, cu exceptia ca acesta a fost construit printr-un proiect finanțat din fonduri europene în valoare de peste șase milioane de euro. Cele doua investitii realizate in mandatele lui Cretu stau nefolosite de mai multi ani, evident din motivul ca au fost prost gândite. Dupa 4 ani, Parcul industrial este populat cu „bune intentii”. În plus, in incinta parcului industrial era prevăzută realizarea unui Incubator de afaceri dotat cu micro-hală de producție, în valoare de 1.5 milioane EUR. S-a realizat studiul de fezabilitate al incubatorului de afaceri și s-au alocat de către Municipiul Bistrița sumele necesare întocmirii proiectului tehnic. Executia efectivă a acestei investiții trebuia sa inceapa după lansarea liniei specifice de finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020, lucru care nu s-a intamplat. Pana acum Parcul Industrial Bistriţa Sud, continua sa produca pagube la bugetul local.
    Vezi si opinia altora: https://www.catavencii.ro/bistrita-se-executa-nu-se-discuta/

  • Problema acolo este ca singurul drum de aces din drumul national este prin Sarata, acest lucru nu este foarte convenabil pentru masinile de transport.

    • Pe linga si drumuri noi in „parcul” sint foarte inguste si nu se potrivesc traficul camionelor. Mai construiti un pod in zona Viisoara si schimbati destinatia zonei pentru locuinte, eventual sociale sau subventionate pentru tineri. Ar fi pacat sa asteptam inca 5 ani pana vedem ceva viata acollo.

  • Un park industrial dupa opinia mea si dupa experienta de peste 20 de ani care o am in strainatate ,trebuie sa fie cu drumuri foarte late pentru camioane nu pentru microbuze,nu prea cred ca in viitorul apropiat o sa vina investitori straini intr-o tara unde nu sunt autostrăzi ,nu este convenabil pentru nici o firma sa trimită camioane import-export care sa circule prin toate satele cu 50 km/h,după 30 de ani de democrație suntem rusinea Europeană.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS