Actualitate

Câți fermieri din județ au accesat programele de sprijin pentru lână și tomate

Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud a prezentat stadiul programelor de sprijin pentru comercializarea lânii, pentru tomate și pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița.

În programul de comercializare a lânii, 850 de crescători de oi au depus dosare, cu un efectiv de 203.000 de animale și o cantitate totală de peste 600 de tone, cu o medie de 3 kg lână/cap de oaie. Sub 50% din crescători au accesat acest program, 1 leu/kg de lână.

În ceea ce privește programul pentru tomate, dacă anul trecut s-au înscris 67 de producători în 2018 numărul acestora aproape s-a dublat: 128. Producătorii de tomate în spații protejate au șansa să încaseze un ajutor de minimis de 3.000 de euro/an pentru o suprafață de 1.000 mp pe care să cultive tomate în spații protejate. Scopul subvenției este acoperirea pieței românești cu roșii din producția autohtonă.

Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița este momentan oprit, din cauza răspândii pestei porcine africane pe teritoriul țării. Ajutorul de minimis ce reprezintă 250 lei/cap este acordat furnizorului de purcei livrați la greutatea minimă de 10 kg fiecare. Până acum, din Bistrița-Năsăud au fost livrați 26 de purcei la crescători din județul Brașov, alte 20 de județe fiind interesate. Direcția pentru Agricultură a identificat în județ peste 20 de nuclee, cu un efectiv de 200 de capete, unde se cresc porci din aceste rase.

Anul trecut, Guvernul a dat o hotărâre prin care crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Derularea sprijinului se face prin direcțiile pentru agricultură județene. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

În iunie a.c., Guvernul a aprobat prelungirea termenului pentru depunerea documentelor justificative în vederea acordării ajutorului de minimis crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, până la 1 septembrie 2018.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS