Adieu! Carrefour pleacă de la Bistriţa. Posibile motive pentru care au eşuat francezii

Holistic
Carrefour închide, duminică, la ora 16.00, magazinul de pe strada Gării din Bistriţa, aflat în incinta Complexului Winmarkt. Francezii au eşuat lamentabil în demersul lor de a intra pe piaţa bistriţean din cauza poziţiei total nefericite a magazinului care nu are locuri de parcare, a ofertei sărace în produse şi a promovării care a fost una ştearsă în comparaţie cu competitorii germani.

Duminică, ora 16.00,  Carrefour Market de pe strada Gării se va închide, le explică vânzătoarele tuturor celor care întreabă de ce majoritatea rafturilor sunt deja goale. Tot de la ele, puţinii vizitatori ai magazinului aproape gol au aflat că francezii pleacă de tot din Bistriţa, o piaţă în care au pierdut în faţa nemţilor de la Kaufland şi Lidl, dar şi a polonezilor de la Profi sau a austriecilor de la Billa.

„Chiria este foarte mare şi nu îşi mai permit să o plătească, însă nu vor muta magazinul în altă parte”, explică femeia.

Nu doar costul mare al chiriei a condus la această decizie, cu siguranţă, ci şi numărul mic de clienţi generat şi de poziţia nefericită a magazinului Winmarkt şi de lipsa locurilor de parcare.

Bistriţenii şi-au dat imediat seama că nu are rost să care plase întregi de cumpărături până în parcarea din Mihai Eminescu (mai bine cumpără de la Profi) sau în cea dinspre Gară (mai bine intră la Billa).

În plus, Carrefour Market nu a impresionat niciodată în privinţa vreunei categorii de mărfuri. Publicitatea aproape că a lipsit în totalitate, ofertele, la fel, iar în aceste condiţii, lumea s-a orientat spre germanii de la Kaufland şi Lidl care au amenajat magazine în locuri strategice, la intrările în oraş, magazine prevăzute cu parcări generoase. În plus, cele două lanţuri îşi fac o publicitate agresivă şi se întrec în oferte.

În ultima perioadă, în schimb, Carrefour nu avea nici măcar carne proaspătă, ca să nu mai vorbim de produse de patiserie. Dea semenea, în timp ce nemţii au ţinut magazinele deschise şi în zile de sărbătoare, Carrefour era veşnic închis sau neaprovizionat.

În 2009, Carrefour Market a fost deschis la Bistriţa prin relocarea magazinului Carrefour Expres din oraş. A fost al şaselea magazin de acest tip al lanţului francez în România. Grupul Carrefour activează pe segmentul de supermarketuri de la achiziţionarea societăţii Artima, la sfârşitul anului 2007, şi a semnat un contract cu reprezentanţii reţelei Winmarkt pentru deschiderea supermagazinelor Express în incinta complexurilor comerciale.

Carrefour operează în România 22 de hipermarketuri şi 25 de supermarketuri. Contractul pentru deschiderea magazinelor Carrefour Express în magazinele Winmarkt din Cluj-Napoca şi Bistriţa a fost semnat în martie 2009.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Liviu

  Ironia este ca ei au plecat din locatia Billa la parterul Winmarkt din proprie initiativa. Proasta alegere. Sigur nu exceleaza nici Billa dar sunt mult mai ok decat Carrefour.

  (0)
 2. whiteman

  Asa e, si-au semnat condamnarea la faliment in momentul in care s-au mutat in Winmarkt, si mai rau de atat, fosta lor locatie, pozitionata strategic si cu locuri de parcare generoase, a fost preluata de un competitor (bilutza). Sa deschizi un supermarket intr-o cladire cu zero locuri de parcare, asta e ceva ce nu pot sa inteleg nicicum.

  (0)
 3. DRUJBISTUL

  Parcul din M Eminescu poate fi parcare pt. Carrefur. Jos cu el. Vedeti ca am gasit solutia cea mai potrivita. Cine vrea copaci sa se duca in padure.

  (0)
 4. Marius

  Carrefour (Express) Market = ofertă neserioasă de două parale, magazinaş de sat => poţi să pleci în plm.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.