În ce condiţii se pot vinde porcii pentru Crăciun. Ce avem voie să facem cu preparatele

Holistic

Dacă aţi crescut un porc în propria gospodărie ca să-l aveţi pentru Crăciun trebuie să ştiţi că nu puteţi consuma carnea lui sau produsele rezultate din ea decât în familie, avertizează Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud. Cu toate că sunt închise toate târgurile de animale, comerţul cu porci nu este interzis, însă în anumite condiţii.

„Faţă de anii precedenţi nu sunt, din fericire pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, reglementări diferite cu singura menţiune că s-a hotărât suspendarea activităţii târgurilor de animale până la clarificarea situaţiei privind pesta porcină africană în România, dar acest aspect nu influenţează foarte mult posibilitatea de vânzare-cumpărare a porcilor. Cei care doresc să cumpere sau să vândă pot să o facă cu emiterea documentelor de la exploataţie la exploataţie. Dacă se doreşte plecarea în alte judeţe sau cumpărarea din alte judeţem tot aşa solicită medicului veterinar din exploataţia de origine aviz interjudeţean. Toate direcţiile sanitar-veterinare din toate judeţele au o permanenţă şi avizul se dă telefonic dacă, bineînţeles, nu sunt zone în care au fost puse restricţii din punctul de vedere al pestei porcine africane. Pe internet se poate vedea foarte bine cine vinde şi cine cumpără doar că trebuie solicitat medicului veterinar emiterea unui document din care să reiasă că animalul este clinic sănătos şi nu provine dintr-o zonă pusă sub restricţii. Sunt suficienţi porci în judeţul Bistriţa-Năsăud, peste 20.000 de exploataţii care au cel puţin un porc, deci vor putea să îl sacrifice. Carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodărie sau produsele rezultate din carnea respectivă nu pot fi consumate decât în familie”, a spus Ioan Bogolin, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • ma ofer sa-i cumpar si sa parlesc mcar unu

   pe …dragnea il cumpar eu!
   pe cretu il las la altii
   pe dancila nu recomand…daca e gestanta….dupa vizita de la bruxel…nu e buna nici de slanina!

   (0)
 1. gânditorul de la Hamangia

  Deci în aceeași localitate se pot tranzacționa porci pentru sacrificare între familii, cu respectarea deciziei medicului veterinar cu privire la mențiunea, carnea rezultată în urma sacrificării să fie consumată în acea familie, nu înainte de analiza trichiloscopică efectuată!!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.