Economie

Care este ţara din UE cu care firmele din judeţ realizează cele mai multe schimburi economice

Agenţii economici cu sediul în Bistriţa-Năsăud au realizat într-o singură lună exporturi în valoare de 59 de milioane de euro şi importuri de 45 de milioane de euro. Majoritatea schimburilor economice s-au făcut cu o anumită ţară din Uniunea Europeană. Iată cum stau lucrurile în privinţa producţiei industriale.

Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, din totalul valorii exporturilor, 51,0% este reprezentat de maşini, aparate şi echipamente electrice, urmate ca pondere (21,6%) de materii textile şi articole din acestea), metale comune şi articole din acestea (6,7%), piese şi subansamble aferente mijloacelor de transport (6,6%), materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (3,8%), produse de lemn şi împletituri de nuiele (3,5%).

În perioada ianuarie-iulie 2014, volumul exporturilor realizate de agenţi economici din judeţ a fost de 380,9 milioane de euro, cu 3,3% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului este următoarea: Germania (36,3%), Italia (22,6%), Ungaria (8,8%), Franţa (5,2%), Republica Moldova (4,7%).

Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna iulie 2014 de 45 de milioane de euro, cu 2,2% mai mic comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a crescut cu 1,4%.

Ponderi mai importante în structura importului au deţinut: maşinile, aparatele şi echipamentele electrice (34,7%), materiile textile şi articolele din acestea (18,1%), metalele comune şi articolele din acestea (17,3%), materialele plastice, cauciuc şi articolele similare (17,2%).

Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului este următoarea: Germania (19,9%), Italia (16,5%), Ungaria (11,4%), China (9,5%), Turcia (8,0%), Republica Moldova (6,5%), Republica Cehă (5,5%) şi Austria (4,2%).

În perioada 1.01. – 31.07.2014, volumul importurilor agenţilor economici din judeţ a fost de 296 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 6,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Pe de altă parte, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, producţia industrială a judeţului a scăzut în luna septembrie 2014 cu 1,5% faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară producţia industrială a crescut cu 11,2 %. În perioada ianuarie-septembrie 2014 volumul producţiei industriale a crescut cu 2,7% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială în luna septembrie 2014 a crescut cu 4,4% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Faţă de luna precedentă s-a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 30,4%. În perioada ianuarie-septembrie 2014 cifra de afaceri a crescut cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS