Caprele negre din Munţii Rodnei, evaluate discret în această toamnă doar de autorităţi şi vânători. De ce oare?

Holistic
Caprele negre au fost numărate de două ori pe an în prezenţa reprezentanţilor ONG-urilor şi a presei, odată primăvara şi odată toamna. Anul acesta însă, la evaluarea ccordonată de Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj nu au mai fost invitaţi jurnalişti.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ITRSV Cluj, acţiunea de estimare a efectivelor de capra neagră din fondurile cinegetice suprapuse parţial peste raza Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost programată şi s-a desfăşurat în data de 19 octombrie 2011, fiind efectuată de “reprezentanţii gestionarilor fondurilor cinegetice, împreună cu reprezentanţi ai A.P.N.M.R., acţiune coordonată simultan pe toate fondurile de vânătoare de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca”. 

Şi în această toamnă, s-a plecat pe trasee din două puncte Rodna, respectiv Borşa, potrivit ITRSV numărătoarea fiind făcută de 48 de personae.

“Au fost observate un număr total de 128 exemplare de capră neagră », scrie sec în comunicat unde mai sunt menţionaţi şi cei care au participat la evaluare: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj-Napoca, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, Direcţia Silvică Maramureş, Direcţia Silvică Suceava, Ocolul Silvic Comunal Telciu RA, Asociaţia Cinegetică Ursul Brun, Ocolul Silvic Alpina Borşa RA

Asociaţia Societatea Cinegetică Someşul Rodna, Asociaţia Cinegetică Wasser Cerbul Carpatin, Asociaţia Societatea Cinegetică Plaiurile Bistriţei, Postul de Jandarmi Montani Rodna, Postul de Jandarmi Montani Borşa, O.N.G. ECO Rodna şi voluntari.

ITRSV reaminteşte în comunicat că la acţiunile precedente, desfăşurate în primăvara anului 2009 au fost observate 118 exemplare, în toamna anului 2009 au fost observate 37 exemplare, în primăvara anului 2010 au fost observate 134 exemplare, în toamna anului 2010 s-au observat 126 de exemplare capră neagră, în primăvara anului 2011 au fost observate 119 exemplare, iar în toamna anului 2011 s-au observat 128 de exemplare capră neagră, cifrele indicând o “dinamica favorabilă” a populaţiei existente pe raza fondurilor de vânătoare suprapuse parţial peste Parcul Naţional Munţii Rodnei.

“De menţionat faptul că perioada acestor observaţii s-a suprapus perfect peste începutul perioadei de rut, existând formate acele grupuri de femele cu iezi, fără iezi şi ţapi cu vârsta sub doi ani în preajma cărora era un ţap în vârstă, care cârduia grupul prin semne clare doar din perioada rutului. Au mai fost observate şi acele grupuri separate compuse din 4-5 ţapi tineri de regulă cu vârste peste 3 ani.  Se observă o stare bună de sănătate a exemplarelor observate, semnale certe că populaţia dispune de condiţii optime de dezvoltare, habitatul fiindu-i favorabil”, se mai menţionează în comunicatul semnat de Grigore Avram, şeful ITRSV Cluj.

Din aceste înşiruiri reiese că toate sunt bune şi frumoase, perfecte chiar şi seamănă cu “cincinalul în patru ani”. Totuşi, care sunt motivele pentru care evaluarea din această toamnă a fost ţinută departe de ochii presei şi ai societăţii civile? Cum ne pot demonstra evaluatorii că sunt cu adevărat 128 de capre negre în PNMR? Sunt întrebări la care Grigore Avram, care provine totuşi din Bistriţa-Năsăud, ar merita să dea un răspuns.

 Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.