Când vor fi gata ranforsările pe DN 17 C și D. Care sunt planurile pentru lucrările complexe

Holistic

Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a mers împreună cu conducerea CNAIR și DRDP Cluj, alături de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, pe DN 17 D, unde se fac lucrări de ranforsare a drumului.

”Am văzut lucrările de la proaspăt modernizatul tronson Năsăud – Rebrișoara – Feldru și șantierele de la tronsoanele Feldru – Sângeorz-Băi și Salva – Coșbuc – Telciu. Îi mulțumesc domnului Narcis Neaga, directorul general CNAIR, pentru că a înțeles importanța acestor proiecte și le-a susținut. Concret, vor continua lucrările la tronsoanele Feldru – Ilva Mică – Sîngeorz-Băi – Maieru – Rodna și Salva – Coşbuc – Telciu, urmând ca în perioada următoare să fie definitivate documentațiile tehnice și pe tronsoanele Telciu – Romuli – Dealul Ștefăniței și Rodna – Șanț – Valea Mare – Rotunda. De asemenea, am avut o discuție constructivă legată de centura ocolitoare a municipiului Bistrița și de implicarea noastră ca autoritate locală în elaborarea studiilor de fezabilitate pentru o șosea expres care să ne conecteze de orașul Dej”, a concluzionat Radu Moldovan.

DN 17 D traversează următoarele localităţi: Beclenuţ, Săsarm, Chiuza, Mocod, Salva, Năsăud, Rebrişoara, Nepos, Feldru, Ilva Mică, Sîngeorz-Băi, Maieru, Anieş, Rodna, Şanţ şi Valea Mare. Prima parte, de la Beclean la Salva, a fost realizată în 2016, tronsonul până la Feldru s-a încheiat anul acesta, acum se lucrează spre Sîngeorz-Băi, intră în lucru și porțiunea spre Rodna. În total, acum vor fi circa 50 km de drum reabilitat cu 32 de milioane de lei, prin CNAIR, pe mai multe loturi.

Contractul prevede ranforsarea betonului de ciment și reciclarea îmbrăcăminților asfaltice, mai exact frezarea îmbrăcăminții de beton degradate și aducerea profilului la cele două pante transversale, curățare, repararea dalelor degrdate sau înlocuirea celor sparte în totalitate, după colmatare așternerea primului strat de mixtură asafaltică de 3-4 cm care este și strat-suport pentru antifisură, care se aplică peste stratul de emulsie, turnarea a două straturi de mixtură asfaltică, 8 + 4 cm, realizarea acostamentelor.

”Sper ca până la finalul anului viitor să se poată finaliza reabilitarea DN 17 C și DN 17 D până la nivelul celor trei dealuri. Am avut o discuție tehnică, CNAIR va găsi în etapa următoare finanțări pentru lucrările mai complexe din Dealul Ștefăniței, Dealul Dumitrei și Pasul Rotunda. Până la sfârșitul anului viitor vom avea o rețea de drumuri naționale și județene aproape integral reabilitată”, a declarat președintele CJ Radu Moldovan.

”Încercăm să finanțăm cu fonduri europene lucrările pe DN 17 C. În cazul în care mai trebuie completat ceva la studiul de fezabilitate vrem să finalizăm completările în acest an, astfel încât în 2019 să începem lucrările. Este un drum care leagă două zone de importanță majoră. În ceea ce privește Dealul Dumitrei, au fost identificate zone în care ar fi posibilă o a treia bandă, și pe urcare și pe coborâre. Nu se pune problema să nu fie găsite soluții tehnice pentru că nu discutăm despre poduri suspendate, pasaje sau tuneluri, este pur și simplu o lucrare de drum care se poate face. Și o vom face, traficul o cere, nu cred că vor fi probleme. O echipă tehnică va începe măsurătorile”, a afirmat Narcis Neaga.

DN 17 C (86 km) trece prin Munţii Rodnei şi Munţii Țibleş prin Pasul Dealul Ştefăniţei, leagă Bistriţa de Vişeu de Sus (Maramureş), traversând comunele Dumitra, Salva, Coşbuc, Telciu, Romuli şi Moisei. DN 17 C se intersectează cu DN 17 la Bistriţa, cu DN 17 D la Năsăud şi Salva şi cu DN 18 la Moisei.

DN 17 D (97,6 km) leagă localităţile Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Cârlibaba (Suceava). Trece prin Munţii Rodnei şi Munţii Suhard prin Pasul Rotunda. Traversează comunele Chiuza, Nimigea, Salva, Rebrişoara, Feldru, Ilva Mică, Maieru, Rodna, Şanţ şi se intersectează cu DN 17 la Beclean, cu DN 17 C la Salva şi Năsăud şi cu DN 18 la Cârlibaba.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. caiafa

  ba da la drumul care leaga lechinta de com matei cand va bagati???? doamna pana tace ca mistretul in papusoi si nu zice ca drumul ala e ca naiba… e plin de petice…. asfaltati toate drumurile care duc pe toate coclaurile si asta a ramas asa de pe vremea comunistilor. Ati facut un drum pe dealul herinei care e slab circulat iar drumul care leaga lechinta de matei este dezastru

  (0)
  • Comunicat

   Ranforsarile pe DN 17C se vor finaliza in momentul in care Simona Halep nu va mai fi huiduita de catre opozitie si sorosisti .

   (0)
 2. Ovidiu Florean

  E amuzant cu cata lejeritate minte Radu Moldovan . El ne crede pe toti naivi si lanseaza afirmatia : „retea de drumuri nationale si judetene aproape integral reabilitata „. Pai sa ne lamurim : acum reabiliteaza 50 km cu 32 milioane de lei . Lungimea totala a retelei de drumuri nationale din judetul nostru este de 309,227 km . Lungimea totala a retelei de drumuri judetene din BN este de 760,734 km . Despre ce vorbim Radule ? Chiar nu ti-e rusine sa minti in asa hal ?

  (0)
 3. contribuabil

  Rusine d-le ,,Comunicat”. De trei ori rusine. Cum poti spune asemenea ineptii. Simona Halep huidiuta pe National Arena. Trebuie sa fie cel mai inept ,rauvoitor sau indoctrinat fara minte sa nu vezi cu huiduielile au fost adresate clar si limpede politicului (in cazul de fata Gabrilea Firea) care a incercat sa se ,,lipeasca” de marea noastra sportiva. Acelasi lucru a incercat Gabriela Firea si cu birgauanul nostru Tibi Useriu, insa care cu o mare tarie de caracter , barbatie si coloana vertebrala a refuzat asemenea manifestari. Dealtfel cel care a realizat acel colaj foto si comentariu total neadevarat a fost demis de catre Liviu Dragnea. In consecinta mai multa informare si bun simt d-le ,,Comunicat”.

  (0)
  • Alan Dala

   Am vazut si multi straini pe net care se mirau ca simona a fost huiduita. Deci ea a fost huiduita, sper ca nu vreti sa ziceti ca strainii aia nu au dreptate. Chiar aveau cuvinte foarte dure pentru cei care au huiduit-o.

   (0)
  • Alan Dala

   Partea proasta e ca la straini nu ai cum sa le explici ca au huiduit pe altcineva, ca vrajeala. Ei nu pot concepe o asemenea lipsa de educatie.
   Iti dai seama cand o sa arate Simona filmarea copiilor ei si le va povesti cum a castigat trogfeul si a venit sa il prezinte romanilor, vor vedea aia huiduielile si nu le va veni sa creada ca au trait astfel de maimute in Bucuresti. =))

   (0)
 4. contribuabil

  Hai ca am trait sa vad si asta: cand toata lumea spune si se vede de pe Marte ca fluieraturile erau destinate doamnei primar , lucru foarte clar recunoscut si de conducerea PSD, vin unii care vorbesc de educatie. Asta e culmea nesimtirii si ingorantei. Aveam o parere buna despre membrii si simpatizantii PSD si chiar inca am , insa cu asemenea comentarii incep sa am unele indoieli..

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.