Când va curge apa la robinetele din Slătiniţa. De ce nu se poate racorda la canalizare

Holistic

Locuitorii cartierului Slătiniţa din Bistriţa, unde sunt mari probleme cu apa, nu vor fi racordaţi la reţea nici anul acesta, deşi au trecut cinci ani de când primarul Ovidiu Creţu le-a promis oamenilor că va rezolva problema apei până la sfârşitul celui de-al doilea mandat.

În 2013, primarul Ovidiu Creţu spunea că, până la finalul celui de-al doilea mandat, va rezolva problema apei la Slătiniţa printr-o aducţiune şi că ar prefera să facă acest lucru în varianta cea mai ieftină, fonduri europene sau guvernamentale, nu din banii contribuabililor: ”Cetăţenii din municipiu înţeleg să participe la dezvoltarea tuturor zonelor, dar trebuie discernământ”. Consiliul Local Bistriţa a prevăzut, în urma rectificării bugetului local pe 2013, un milion de lei pentru amenajarea Drumului Comunal 8C Bistriţa-Slătiniţa, dar nu a găsit bani pentru racordul localităţii la apă şi canalizare.

Directorul Aquabis SA, Ioan Şandru, prezent într-o emisiune la AS TV, a fost întrebat de un cetăţean din Sărata când va fi racordat cartierul la reţeaua de canalizare.

„Apa uzată din cartierul Sărata va fi pompată la Bistriţa. Documentaţia este gata, trebuie aprobată la Ministerul Dezvoltării, undeva prin vară va fi scoasă la licitaţie, în 2019 va începe execuţia, iar aceasta va fi finalizată în 2021. Slătiniţa însă nu am putut-o cuprinde în acest program. Acolo am prins doar aducţiune de apă. La canalizare nu am avut cum să prindem acest cartier fiindcă e distanţă foarte mare între sat şi casele din Valea Slătiniţei. Cei de la CE, dacă văd distanţă mai mare de 50 de metri între ultima casă dintr-o localitate şi prima din următoarea, declară proiectul neeligibil”, a spus Ioan Şandru.

Directorul Aquabis a mai spus că şi zona aerodromului, unde sunt mai multe case recent construite, va fi racordată la reţeaua de canalizare: „Din Valea Ghinzii spre Aerodrom, pe strada aceea care nu are mai mult de 5 metri lăţime, ştiam de patru conducte de alimentare cu apă. A avut cineva o lucrare şi a găsit şapte conducte de alimentare cu apă pe strada aceea, pe una a spart-o. În primăvară am zis că facem o singură conductă stradală. Cuplăm toate casele la ea şi pe celelalte şapte le desfiinţăm”.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. Primarul gospodar

    In momentul in care se va schia pe partia mea pe perioada unui intreg sezon de iarna , atunci veti avea apa in Slatinita . Pana atunci ciocul mic !

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.