Actualitate

Cei mai buni vorbitori de franceză au primit diplomele emise de Franţa. Unde le pot folosi

(FOTO) Elevi de la mai multe şcoli din Bistriţa, Beclean şi Feldru au intrat, vineri, în posesia diplomelor care certifică nivelul lor de competenţă în limba franceză. Toţi cei care s-au înscris au şi promovat DELF (Diplome D’etudes en Langue Francaise), diploma oferindu-le diverse oportunități în ceea ce privește viitoarea viață de elev sau student.

Este vorba de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa, Şcoala „Avram Iancu” Bistriţa, Şcoala Gimnazială nr. 4, Liceul Logos, Liceul Tehnologic Feldru, Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa.

„Anul acesta suntem din nou campioni. Centrul delocalizat DELF Bistriţa este cel mai mare centru din Transilvania. În plus, este şi centru de examen care a avut din nou 100% promovabilitate. Sesiunea din anul trecut a avut 59 de candidaţi dintre care 58 de copii şi un adult, profesor de engleză şi franceză. Au fost 16 elevi de A1,  24 de A2, 12 de B1 şi 6 de B2. Fiecare diplomă obţinută e valoroasă şi are rolul ei. A1 probabil că este nivelul cel mai greu pentru că este cel mai greu să te înhami la munca aceasta. E greu pentru profesorii care nu au mai încercat niciodată, e foarte greu pentru copii pentru că este un examen complex. Noi ştim că cei care au dat A1 vor vrea să să continue”, a spus profesoara Alice Trif, coordonatoarea centrului Bistriţa.

 

„Mulţi dintre elevii care au obţinut DELF au participat şi la olimpiada de franceză. Iată cum DELF se întâlneşte cu olimpiada şi mai târziu veţi vedea că se întâlneşte şi cu facultatea, cu studiile în limba franceză. Există foarte multe universităţi care propun cursuri în limba franceză şi care nu sunt de filologie. Avem informatică, inginerie, istorie. Sunt mulţi studenţi care se îndreaptă spre franceză pentru că deja diferenţa o face a doua limbă străină şi a treia limbă străină. Învăţaţi cât mai multe limbi străine pentru că ajută la dezvoltarea personală şi la dezvoltarea legăturilor neuronale şi vă îmbogăţiţi cultural şi social. Vă ajută evident în viaţă”, a spus inspectorul de limbi străine Monica Buboly.

În România, studierea limbii franceze ocupă un loc important în sistemul de învățământ, mai ales că aceasta este una dintre limbile de circulație internațională, vorbită atât în Europa cât și în întreaga lume. De asemenea, este a doua limbă oficială în care se comunică în cele mai importante organizații de pe continentul nostru, Crucea Roşie, Uniunea Europeană, toate agențiile Naţiunilor Unite.

 

Iată cum se prezintă scara nivelelor din Cadrul European Comun de Referință pentru limbi: A1 – Nivelul Introductiv, A2 – Nivelul Intermediar, B1 – Nivelul de bază, B2 – Nivelul Avansat sau Independent, C1 – Nivelul Autonom, C2 – Nivelul Stăpânire.

DELF A1 – Nivelul Introductiv – reprezintă nivelul primelor cunoștințe învățate. În această etapă elevul poate vorbi despre persoana sa și despre lucruri din mediul apropiat lui.
DELF A2 – Nivelul Intermediar – atestă faptul că utilizatorul poate schimba informații prioritare (personale, muncă, cumpărături, familiale) într-un mod direct și poate să scrie o scrisoare personală, simplă.
DELF B1 – Nivelul de bază – ne demonstrează că utilizatorul poate să susțină un discurs simplu și coerent în domenii de interes și subiecte obișnuite, astfel că acesta poate explica o idee, poate povesti o experiență, poate descrie un țel, etc.
DELF B2 – Nivelul Avansat sau Independent – confirmă momentul când utilizatorul poate înțelege o discuție tehnică din specialitatea sa, comunică cu ușurință într-un dialog și poate emite păreri personale, argumentate pro sau contra.

Obținerea nivelului de limbă A2 poate ajuta elevul să intre la secția bilingvă a oricărui liceu, fără ca acesta să mai susțină examenul la limba franceză, nivelele de limbă B1 și B2 ajută la echivalarea competențelor lingvistice de la bacalaureat, iar nivelul B2 îi scutește pe absolvenții secțiilor bilingve de proba specifică acestei limbi. De asemenea diploma obținută la acest nivel (B2) permite elevilor să studieze la facultăți din Franța fără să mai susțină testul de limbă și să se angajeze pe piața muncii.

Institutul Francez Cluj-Napoca este singurul centru de examen din Transilvania abilitat să desfăşoare examenele DELF-DALF. Următoarea sesiune de înscriere pentru DELF va fi între 24 şi 25 februarie 2019. Pentru fiecare nivel sunt evaluate următoarele 4 competenţe: nţelegerea documentelor orale,  exprimarea orală,  înţelegerea documentelor scrise, exprimarea în scris.

DELF şi DALF sunt diplome oficiale eliberate de Ministerul Educaţiei Naţionale din Franţa şi recunoscute internaţional. Valabile pe viață, aceste diplome certifică nivelul de cunoaștere a limbii franceze. Ele se adresează elevilor din clasele V-XII, studenților, precum și adulților din orice domeniu profesional.

2 comentarii

  • Cea mai buna vorbitoare de limba franceza este nimeni alta decat tanti Olguta Vasilescu ministareasa noastra de la COLHOZ. Prin cuvantatile ei de la UE a incurcat verbul a muncii (du travail) cu DU TRANVAI . Va amintiti, doar o fost data la televiziuni de radea tata lumea cu gura pana la urechi. Da, da era vorba in capusorul ei de linia de tranvai din GARA de NORD. Bata-te sa te bata frumusato. La bara ar trebui tu sa faci un numar.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS