Bunătăţi din oraş. Piadine pregătite după reţeta tradiţională, gustoase şi proaspete (FOTO)

Holistic

Delicioasele piadine italiene sunt făcute cu mult talent şi pasiune şi la Bistriţa. Lucian Alexandru Iuoraş are o Piadinerie în Piaţa Mihai Eminescu unde pregăteşte chiar el, după o reţetă proprie, lipiile subţiri care se îndoaie la jumătate și se umplu cu carne, legume şi sosuri după preferinţele fiecăruia.

„Eu sunt un gurmand. Prima oară am mâncat piadina la Cluj şi mi s-a părut un produs foarte interesant. M-am gândit că şi bistriţenii ar merita să aibă un loc din care să-l poată comanda. Piadina este făcută dintr-o lipie, brânză, unul sau mai multe salamuri italieneşti, rucola, roşii şi sos, care poate fi de usturoi cu ierburi aromate sau de roşii cu ierburi aromate. Cine vrea să mânânce un produs mai apropiat de fast food poate cere sosuri cu maioneză. Lipia este făcută de noi, de firma mea, iar aproape toate produsele care se află în componenţa piadinei sunt din import, de calitate. Având în vedere că oferta pieţei este foarte mare, eu cred că singura care face diferenţa este calitatea produsului. Am inclusiv piept de pui pentru că există şi doritori de piadină cu piept de pui. Totul se pregăteşte pe loc, aici pe plită. Nu folosesc produse congelate. Eu prefer să ofer oamenilor calitate, cantitate şi preţ bun. Cea mai ieftină e 12 lei, iar cea mai scumpă 18 lei. Cea mai scumpă conţine vită de Black Angus, adusă din America, refrigerată. E o vită de viţă nobilă”, a spus Lucian Alexandru Iuoraş.

Deschisă la sfârşitul anului trecut, La Piadineria are deja o clientelă fidelă formată din oameni de toate vârstele care fie vin să mănânce în Piaţa Mihai Eminescu unde li se pregătesc piadinele pe loc, fie le comandă la pachet, acasă sau la serviciu. Durează cel mult două minute până li pregăteşte o piadină.

„Am învăţat singur să fac piadine. Am făcut experienţe. Am stat trei luni la subsol, unde am laborator, şi am făcut aluat de lipie până mi-a ieşit cel de acum. La piadină tot secretul este lipia aceasta. Oricine poate găsi un distribuitor sau un importator de produse italieneşti, deşi eu lucrez cu o firmă care mi le aduce direct din Italia. Din România cumpăr doar pui şi bacon. Inclusiv mozarella este importată din Italia. Într-adevăr, şi preţul este cu mult peste cel din România, dar şi calitatea se vede. Mozarella românească e o brânză simplă. Lipia mea nu conţine amelioratori, nici aditivi, este naturală. E făcută de mine. Colaborez cu o doamnă care lucrează în bucătărie. Am o bucătărie cum nu au multe restaurante din oraş. Absolut tot este automatizat. Am investit mult în aparate. Lipiile le fac în fiecare zi, deşi ar sta şi trei zile. Eu ţin însă foarte mult la calitate şi la prospeţime. Nu mă gândesc la când îmi amortizez investiţia, ci mă gândesc să fie un business care să meargă. Am făcut acest businesss ca să mănânce şi bistriţenii ceva de calitate, ceva bun”, a adăugat Lucian Iuoraş.

Cel mai mult vinde piadina numită „Legenda” care conţine gorgonzola, prosciutto crudo, rucola şi roşii, de fapt reţeta originală, însă dorinţa lui Lucian este ca bistriţenii să ajungă să aprecieze şi cea cu vită Black Angus. O lipie are 190 de grame coaptă, iar cea cu bacon, spre exemplu, ajunge la 500 de grame, fiind foarte săţioasă şi suficientă pentru o masă.

Deocamdată, Lucian Alexandru Iuoraş lucrează singur fiindcă nu a reuşit să găsească angajaţi dedicaţi.

„Vin potenţiali angajaţi, dar nu prea vor să lucreze. Eu i-am învăţat pe toţi cei care au trecut pe la mine, dar clienţii spun că nimeni nu pregăteşte piadina ca şi mine. Eu mai am un punct de lucru deschis şi la Cluj şi aş prefera să găsesc pe cineva care să mă ajute. Nu pretind că e o artă să ungi o lipie cu nişte brânză, să pui nişte salamuri sau piept de pui. Secretul să obţii o piadina bună este legat de timp. E o diferenţă de câteva secunde în care, dacă ştii când să scoţi blatul din presa respectivă îţi iese calitatea maximă. Câteva secunde plus minus pot deregla total blatul. Se poate usca în acele câteva secunde, e bun, dar nu este calitatea maximă. Apoi cred că şi sufletul pe care îl pui în munca ta face diferenţa”, a adăugat Lucian Iuoraş.

În afară de piadine, Lucian Alexandru Iuoraş mai vinde hot dog, cârnaţi umpluţi cu brânză, inclusiv picanţi, calamari, creveţi, crochete şi alte produse de fast food.

La Piadineria este deschisă zilnic între 9.00 şi 22.00, iar sâmbăta între 12.00 şi 22.00 şi o găsiţi în Piaţa Mihai Eminescu lângă pasajul care duce spre Bulevardul Decebal. (P)

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  • stadt_bistritz

   in linii mari sarea este de cele mai multe ori un pericol pentru sanatate..
   moderat daca se poate 🙂

   (0)
 1. Duca marcel

  Salut spunem te rog unde ai mâncat prima data piadina la Cluj, am și eu un magazin,poate vrei sa colaboram .

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.